Panasonic: jönnek a kisebb teljesítményfelvételű plazma TV-k

1. Oldal

A Matsushita Electric Industrial Co Ltd. bejelentése szerint a Panasonic márkanévről ismert gyártó 2008. tavaszán egy új plazma (PDP) TV-t hoz forgalomba, melyben a teljesítményfelvételt felére csökkentő technológiát alkalmaz.
„Úgy tervezzük bővíteni termékválasztékunkat, hogy a 2009-es gazdasági évre (2009. április 1-től, 2010 március 31-ig) összes PDP TV-nk teljesítményfelvételét az LCD TV-kkel azonos szintre tudjuk csökkenteni.” mondta Toshihiro Sakamoto a Panasonic vezérigazgatója és a Panasonic AVC Networks Co elnöke.

Eddig a teljesítmény-felhasználási hatékonyságot a PDP panelek gyenge pontjának tartották, mivel több teljesítményt fogyasztanak, mint az LCD panelek. Január 8-án a cég bejelentette a „NeoPDP” technológiát, mely képes megduplázni a PDP fényhatásfokát. Erre a technológiára alapozva a plazmapanel által ugyanazon felületi fényesség eléréséhez felvett teljesítménye a felére csökkenhető. Ezt a technológiát szándékozik alkalmazni a Panasonic új termékeiben.

A teljesítmény-felhasználási hatékonyságot a széndioxid kibocsátás csökkentése érdekében is szükséges javítani. Japánban a teljesítményfelvételt egy úgynevezett „Energiatakarékossági” törvény szabályozza, mely az ilyen szempontból legjobb készülékekre alapuló szabvány célértékeket szabályozza – hasonló módon, ahogy a gépjárművek károsanyag-kibocsátását. A jelenlegi törvény és a szabályozás a 2008-as pénzügyi év végéig (2009. március 31-ig) van érvényben. E szerint egy 109 centis (43 inch) képméretű LCD TV (további funkciók nélkül) éves teljesítményfelvétele 282,5 kWh-ban (kilowattóra) van meghatározva, amíg egy ugyanekkora PDP TV 369,7 kWh-ban. A jelenlegi szabályozás tehát elég engedékeny a PDP TV-kkel szemben.

Panasonic_PZ800_plazma.jpg
Ezzel szemben az Európai Unió által kidolgozás alatt lévő szabványérték „mind az LCD, mind a PDP TV-kre egyaránt érvényes lesz, és azok a termékek, melyek nem teljesítik a szabvány előírásait nem hozhatóak forgalomba az EU régióban” jelentette be Masaaki Fujita a Panasonic PDP TV üzletágának egy másik vezetője. Ez elég kemény feltétel a PDP TV-k számára.

Japánban is valószínűleg hasonló szabványokat fognak alkalmazni az LCD és PDP TV-kre egyaránt az elkövetkező szabályozás során. A teljesítmény-felhasználási hatékonyságának fennemlített javításával a Panasonic szerint termékeik képesek lesznek teljesíteni a szigorúbb előírást is.

Sajnos a Panasonic Amagasaki PDP gyárában megrendezett stratégiai találkozó és gyárbejárás alkalmával 2008. tavaszára bejelentett új, csökkentett teljesítményfelvételű plazma TV-ről semmilyen további adat nem ismert, még annak modellszáma sem.

Kapcsolódó linkek:

Megugrott a plazmapanelek kiszállítása 2007. utolsó negyedévében
Jók a plazma TV gyártók 2008-as kilátásai
CES 2008: Pioneer KURO koncepciópanelek
CES 2008: új Panasonic plazma TV-k 30.000:1 kontrasztaránnyal
Panasonic: a világ legnagyobb síkpaneles TV-je immár 381 centis
A plazma TV gyártás jelentős költségcsökkenése várható

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .