Sony: a BDP-S1 Blu-ray Disc lejátszó végre kapható

1. Oldal

Számos halasztást követően hivatalosan holnaptól (december 4.től) az USA-ban kapható a Sony első asztali Blu-ray Disc lejátszója a BDP-S1.
A Sony BDP-S1-re előrendeléssel rendelkezők már megkapták az email értesítést, hogy rövidesen átvehetik a készüléket, az élelmesebbek pedig a múlt hét végén néhány kiemelt kiskereskedőnél meg is vehették a formátum elsőszámú gyártójának elsőgenerációs Blu-ray Disc lejátszóját. Az 1.000 dollárba (kb. 192.000 Ft) kerülő BDP-S1-nek már az első Blu-ray műsoros lemezek kiadásával egyidejűleg a piacon kellett volna lennie, de többszöri halasztást követően csak a Sony PlayStation 3 után kerül az üzletekbe.

Sony_BDP-S1_kep.JPG
A BDP-S1 az első Blu-ray lejátszó, mely HDMI kimenetén a filmeknél szokásos képváltásának, és a BD-Video lemezen tárolt formátumnak megfelelően 24 képkocka/másodperc gyakoriságú a progresszív képfrissítésű (1080/24p) képjel jelenik meg – erre a már kapható Samsung és Panasonic lejátszók egyelőre nem képesek. Mindennek azért van jelentősége, mert az ilyen nagyfelbontású jelformátummal kompatibilis bemenetű képmegjelenítők bármiféle konverzió, s így minőségromlás nélkül képesek a lemezen lévő képinformáció megjelenítésére. A Sony modellje mellett a Pioneer Blu-ray lejátszója lesz még képes 1080/24p jelet kiadni. A BDP-S1 a hagyományos DVD-ket is képes 1080p-re felskálázni digitális kimenetén, az analóg komponens YUV kimeneten viszont csak maximum 1080i jelel küld ki.

A lejátszó sokcsatornás hang gyanánt akár 8 csatornás PCM (a HDMI kimeneten) vagy diszkrét analóg jelet képes szolgáltatni, dekódolni viszont jelenleg csak a Dolby Digital, DTS surround formátumokat képes, az új Dolby TrueHD és DTS-HD formátumokat nem. Ennek fényében nem meglepő, hogy az első Blu-ray műsoros lemezeken többnyire tömörítetlen PCM hangsávokat találni. Van a BDP-S1-en egy optikai digitális kimenet is a csak ezt fogadni képes AV rendszerekhez.

Hogy a BDP-S1 új tulajdonosainak öröme ne legyen felhőtlen mindjárt két rendszerszoftver (firmware) frissítést kell a lejátszón eszközölniük, hogy az képes legyen lejátszani a BD-R/RE írható lemezeket, és hogy el tudja érni a BD-Java kódolt műsoros lemezek interaktív tartalmait.

A BDP-S1 európai forgalmazásáról egyelőre nincs információ.

Kapcsolódó linkek:

Kevesebb PlayStation 3, óvatosabb kereskedők
Az első Blu-ray Disc lejátszó a Házi-mozi portál adatbázisában
Toshiba: késnek a második generációs HD-DVD lejátszók
A PlayStation 3 és az Xbox 360 HD-DVD egység nagyhete (Kommentár)
A következő hónapban már Európa is nagyfelbontású optikai lemezeket néz
Sony Blu-ray lejátszó már csak decemberben?
Versenyben a HD lejátszásra alkalmas PlayStation 3 és Xbox 360 játékkonzolok
Panasonic: a DMP-BD10 Blu-ray Disc lejátszó októbertől már kapható
A Blu-ray Disc, HD-DVD formátumháború első hat hete
Hibás a Samsung Blu-ray Disc lejátszó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .