Rövidesen bemutatkozik a Mitsubishi HC5000 teljes HD felbontású LCD vetítő

1. Oldal

Szeptember elején, a berlini IFA-n lesz az európai premierje a Mitsubishi új csúcs LCD vetítőjének, a HC5000-nek, mely egyike lesz az első teljes HD felbontású modelleknek, amikbe már C² Fine panelek épülnek.
Várhatóan még ebben az évben az LCD vetítők újabb jelentős műszaki fejlődésének lehetünk tanúi, és nemcsak a teljes HD (1920×1080 pixel) felbontás elterjedése lesz jellemző. Az első ilyen modellek között mutatkozik be a Mitsubishi HC5000, amiről az alábbi, egyelőre meg nem erősített információk tudhatóak.

HC5000_350px.jpg
A Mitsubishi az eddig tőle megszokottól eltérő, új házba építi HC5000-t, és az installálását segítendő motorral mozgatott függőleges-vízszintes lencseeltolással és ugyancsak motoros nagyítású és fókuszú üvegoptikát látja el az új modellt. A képmagasság 75%-át kitevő mértékű függőleges lencseeltolás (Lens shift) figyelemreméltó egy LCD vetítő esetén, és igen szabad elhelyezést tesz lehetővé a vetítővászonhoz képest. Az 5%-nyi vízszintes állítási lehetőség azonban nem sok, de ennek oka van, a képminőség. A teljes HD vetítés igen nagy követelményeket támaszt már az optika felbontásával szemben is, és hiába a teljesen új, magas minőségű csupa üveg optikai egység, a túl nagy vízszintes lencseeltolás elkerülhetetlenül rontaná a kép szélein az élességet. A rugalmas elhelyezést szolgálja a széles képnagyítás átfogás (a képtávolság/szélesség arány 1,4-2,3:1) is.

A drága optika mellett a HC5000 másik technikai újdonsága a D6-os Crystal Clear Fine (C² Fine) HTPS TFT LCD panelek, melyek nemcsak a nagyobb 1920×1080 pixeles felbontás szempontjából érdekesek, de technikai felépítésük miatt is, ami az eddigi LCD panelek néhány tipikus „gyengeségét” küszöböli ki.

Az LCD panelek legtöbb problémája éppen organikus konstrukciójukból adódik. Ez az oka a panelek öregedésének, és a zavaró képi jelenség, a „függőleges sávosodás” (Verical Banding) alapja is a konstrukcióban rejlik. A C² Fine paneleknél egy a folyadékkristályokat rendező szervetlen filmréteg alkalmazásának következtében mindezek már nem jelentenek problémát. Ugyanennek köszönhető még néhány további előny, így a vetített kép feketeszintjei mélyebbek lehetnek, ami magasabb kontrasztarány elérését teszi lehetővé, a pixelhibák valószínűsége pedig csökken.

A tökéletesebb vetített képet szolgálja a D6 Hybrid Driving panelmeghajtó technológia is. Ennek lényege, hogy az LCD panelek analóg meghajtása a lehető legközelebb, a panel lapos csatlakozókábelébe épül bele, amivel sokkal pontosabb vezérlés érhető el.

HQV_logo.jpgAz optika és a panelek felbontása mellett a megfelelő tudású videojel feldolgozása is legalább olyan fontos egy „Full-HD” vetítő esetén. A HC5000 ebből a szempontból sem köt kompromisszumot, amikor a Silicon Optix HQV technológiáját alkalmazza. Ez esetben a nemrég bejelentett „Reon-VX” chip biztosítja a megszokott Realta HQV minőséget igen kedvező áron, ami azért fontos, mert ez a technológia eddig csak drága komponensekben volt elérhető.

Az alábbi ideiglenesnek tekinthető műszaki adatok még változhatnak. A HC5000 maximális fényereje 1.000 ANSI Lumen, melyet egy 160W-os, alacsony fényerejű üzemmódban (Low Mode) kb. 5.000 órás élettartamú lámpa fényéből állít elő. A kontrasztarány az automatikus IRIS funkcióval 5.000:1, a ventilátor zaja „Low Mode”-ban 25 dB. A PC (RGB), a HDCP kompatibilis DVI-D, HDMI, kompozit RCA, S-Video, komponens RCA (Y, Pb, Pr) bemeneteken keresztül a vetítő minden ismert videojellel (480i/p, 576i/p, 720p, 1080i, 1080p) és PC felbontással (VGA-tól, 1920×1080 pixelig) kompatibilis lesz. Lesz rajta RS-232C port és 12V-os Trigger kimenet is. A 334x125x352 mm-es, 5,9 kilós vetítő valamikor a negyedik negyedévtől lesz kapható és ára 4.000 euró alatt lehet.

Kapcsolódó link:

Új technológiájú Epson LCD panelek vetítőkbe

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .