Panasonic TX-32LX500: lehetne még finomítani

Kép- és hangminőség
A TX-32LX500 a Panasonic VIERA LCD TV-k csúcsmodellje. A nagyfelbontású panellel és a teljesen digitális HDMI csatlakozással rendelkező HD-ready készüléket teszteltem.

A TX-32LX500 képének kalibrálása, ahogy korábban említettem okozott némi nehézséget, de a tesztábrákat és referencia filmrészleteket tartalmazó DVD-Video lemezzel történt beállítást követően a kép DVD-ről kiválónak volt mondható. A kontraszt kielégítő, ha a fekete szintek nem is túl mélyek és a sötét árnyalatok kisebb eltérései nem is túl könnyen elkülöníthetőek. A színek telítettek, homogének, zajmentesek, de a bőrszínek, mint sok más LCD-nél itt is enyhén „narancsos” árnyalatúak. SCART RGB, komponens vagy HDMI bemenetről a kép stabil, a részletek jól láthatóak, de nem tolakodóan élesek. A progresszív képfrissítés tökéletes, az átlós mozgó vonalak fogazottságtól teljesen mentesek, a képskálázás, a konvergencia és a képgeometria hibátlan. A bejátszó készülék egy Pioneer DVR-930H2692 csúcs DVD/HDD felvevő volt, mely mindenféle módon összeköthető a TV-vel.

Egy SnaZio SZ1350 digitális médialejátszóval a HDMI bemeneten keresztül nagyfelbontású filmrészleteket is megnéztem, és amit láttam – tán leírnom sem kéne – lenyűgöző volt.

Az analóg TV adás vételének képe viszont produkált érdekes dolgokat. A gyengébb antennajellel érkező adás képét a készülék minden eszközzel megpróbálja élvezhetővé tenni, de nagyon durva képzaj és szellemkép esetén így is tragikus a látvány. A legfurcsábban a 3D fésűszűrő működik. Álló vagy alig mozgó képek esetén jól teszi dolgát, ezért a sötét alapon világos függőleges kontrasztos csíkok (például egy halszálkás öltöny) textúrája hibátlan, de jobban mozgó képek esetén bizonyos képrészletek egyszerűen állva maradnak és ez igazán zavaró. Például egy arcon beszéd vagy mimika közben bizonyos részek mozognak, míg mások teljesen mozdulatlanok, vagy természetellenesen önálló életet kezdenek élni. Miután felfedeztem, hogy a DVD felvevő „tunerjéből” komponens módon érkező jellel már nem tapasztalható ez a jelenség mindjárt gondoltam, hogy a TV 3D fésűszűrője lehet a ludas a dologban. S úgy is van, amint a menüben kikapcsoljuk ezt a szűrőt, megszűnik a probléma. Vagyis ezt az áramkört nem a mozgó képekhez optimalizálták.

A TX-32LX500 hangja a beépített mélyhangszóróknak köszönhetően meglepően „öblös”, vagyis nincs hiány az alacsony frekvenciákban sem. A térhangzás funkciót inkább felejtsük el, de a sztereóhangzás megfelelően működik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .