Panasonic TX-32LX500: lehetne még finomítani

Külső, csatlakoztatás, kezelés, beüzemelés
A TX-32LX500 a Panasonic VIERA LCD TV-k csúcsmodellje. A nagyfelbontású panellel és a teljesen digitális HDMI csatlakozással rendelkező HD-ready készüléket teszteltem.

A Panasonic VIERA LCD TV-je a beépített mesterséges intelligenciával vezérelte aktív képparaméter-szabályzás, a 3D színképzés és az alképpont-vezérlés technológiákkal dinamikus képet ígért. Nos a többhetes teszt alapján a készülék méltó a gyártó hírnevéhez, és megvásárlói nem fognak benne csalódni, de néhány dolgot lehetne még finomítani rajta.

Külső

TX-32LX500_500px.jpg
A TX-32LX500 a VIERA ismerős stílusjeleit követve matt feketébe és ezüstbe öltözik. A széles keretbe foglalt LCD panel két oldalán keskeny rostély takarja a hangszórókat. Gombokat ne keressünk a készüléken, azok a képernyő alatti fémhatású sávban, egy elegánsan csillapított billenő ajtó mögött rejtőznek a fejhallgató és további AV csatlakozókkal, valamint a PC kártyahellyel együtt. Az SD kártyanyílás viszont az előlapon „hivalkodik” sejtelmes kék fénnyel megvilágítva. Az impozánsnak tűnő, de valójában 20 kilónál alig nehezebb készülékház 20-20 fokban elforgatható a stabil asztali állványon, de természetesen falra is szerelhető. A 141 mm vastagságú TV hátlapjának alsó része kicsit jobban kitüremkedik, hogy egy a porvédelmet szolgáló takarófedél alatt kényelmesen elférjenek a készülékhez csatlakozó kábelek.

Csatlakoztatás

A hátlapon három SCART aljzatot találunk, melyek közül kettő RGB jelet is fogad, és kettőre választható ki a Q-Link funkció, ami sikerrel tanította meg a DVD rekordert a TV-n behangolt állomásokra és azok elnevezésére. Természetesen a HD-ready készüléken ott vannak a nagyfelbontású videojel formátumokat is fogadó komponens (Y, Pb, Pr) és a HDMI bemenetek is. Ugyancsak a hátlapon van egy PC bemenet is. Az utóbbi három bemenetek tartozik egy sztereó audiobemenet is, de a digitális interfészen keresztül persze digitális hang is átjöhet. A TV hangja két RCA kimeneten keresztül külső hangrendszerre is eljuttatható. Az előlapon S-Video és AV bemenetek szolgálnak a kamera vagy más forrás csatlakoztatására, és itt a fejhallgató kimenet is.

Kezelés, beüzemelés

taviranyito.jpg
A TX-32LX500 kezelésére szolgáló távirányító minden bizonnyal kedvelt azok számára, akik nem szeretik az apró alig olvasható feliratú gombokat, ezen ugyanis szokatlanul nagy, egymástól meglehetős távolságban lévő hatalmas négyszögletes gombok vannak, világos jelölésekkel. Talán ennek következménye, hogy a testes, de kézre-álló, eszközön már nem maradt hely több gombnak, amik olyan közvetlenül elérhető funkciókat aktivizálnának, mint például a kép és hang alapbeállítások. Pedig erre szükség lenne, mert így az egyes műsorokhoz vagy adóállomásokhoz csak a képernyőmenün keresztül lehet a megfelelő beállítást megváltoztatni.

A természetesen magyarul is olvasható képernyőmenü használata nem okozhat gondot. A menürendszer jól felépített, a navigáció egyszerű. Talán csak az zavaró, hogy viszonylag gyorsan (kb. 10 másodperc) eltűnik a képernyőről a menü, ha nem használjuk. Nekem a kép kalibrálásánál nehézséget okozott, hogy nem állíthatóak olyan paraméterek, mint az LCD háttérvilágításának fényereje és a gamma korrekció (ez csak PC bemenetnél állítható), mert ezek a négy egyéni képbeállításban (Dinamikus, Normál, Házi-mozi, Auto) más-más, de előre meghatározott értékre vannak belőve. Az egyes egyéni képbeállításokban a kontrasztot, a fényerőt, a színtelítettséget, a képélességet, a színhőmérsékletet lehet bizonyos határok között szabályozni, a „Colour management”-et, a kép- és MPEG zajcsökkentést és a 3D fésűszűrőt kapcsolgatni, de ez nem ugyanaz, mintha saját magam valóban „egyénileg” állíthatnám be az összes kritikus paramétert. A beüzemelés különösebb gondot nem jelentett. A programok tökéletesen behangolódtak maguktól, és bár némi időbe telt az állomások elnevezését és megfelelő sorrendbe állítását is megoldottam.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .