Philips: talonba kerül az LCD TV-k letapogató háttérvilágítása

1. Oldal

A letapogató háttérvilágítást (Scanning Backlight), melyet a Philips ClearLCD TV-iben alkalmaz a mozgáselmosódás csökkentése érdekében, a továbbiakban a gyártó nem használja, de később a módszer még visszatérhet a LED-es háttérvilágítással.
clearlcd_150.gif
A ClearLCD elnevezésű letapogató háttérvilágítás ígéretes technológiáját a Philips már sikeresen használja egy ideje csúcsmodelljeiben, mint például a 37PF9731D3046-be is. Ez a hagyományos állandó háttérvilágítást egy szekvenciálisan felvillanó megvilágítással váltja fel, mely a képernyőn megjelenő mozgást is gyorsan felvillanó állóképek sorozatára bontja, amit az emberi agy folyamatos mozgásként érzékel, de az állandó megvilágítás miatt megszakítás nélkül látható képeknél tapasztalható elmosódás nélkül.

Február elején a Philips bemutatta a letapogató háttérvilágítás továbbfejlesztetését is, mely részét képezi az képfeldolgozó processzor új generációjának a Perfect Pixel HD Engine-nek. A 100Hz-es képfrissítési technológiával kombinálva a képernyő válaszidő várhatóan eléri az igen figyelemreméltó két milliszekundumot.

A gyártó friss bejelentése szerint azonban a továbbiakban nem használja a letapogató háttérvilágítást. A cég leányvállalata a Philips Lighting ezért nem gyártja tovább a letapogató háttérvilágításhoz szükséges speciális, melegkatódos fluoreszkáló lámpákat (HCFL). A döntés hátterében valószínűleg elsősorban gazdaságossági okok állnak, mivel a HCFL-ek sokkal többe kerülnek, mint a szokványos hidegkatódos lámpák (CCFL) melyek csak harmadannyi fényt képesek előállítani.

Számos más gyártóhoz hasonlóan a Philips is csak a másodpercenkénti 50 kép közé interpolálással beiktatott képek révén 100Hz-es képfrissítést akarja egyelőre használni a mozgáselmosódás csökkentésére. Ez a technológia, melyet a gyártó 100Hz ClearLCD-nek hív, állítólag közel három milliszekundum képernyő válaszidőt tesz lehetővé.

A letapogató háttérvilágítás azonban valószínűleg nem tűnik el a süllyesztőben. Ha majd a LED-ek veszik át a háttérvilágítás szerepét, a Philips talán visszatér ehhez a nagyon ötletes módszerhez.

Kapcsolódó linkek:

LCD TV-k megkétszerezett képfrissítéssel
Philips: új síkpaneles TV-k innovatív technológiákkal
Élesebb és kontrasztosabb LCD TV a Philips technológia újdonságával

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .