Németországban egyelőre a HD DVD vezet a Blu-ray Disc-el szemben

1. Oldal

A legnagyobb európai piacon egyelőre jóval több HD DVD lejátszó fogy, mint Blu-ray lemezek lejátszására alkalmas készülék, és lehet, hogy ezen a hónap vége előtt piacra kerülő Sony PlayStation 3 sem tud majd változtatni.
BD_HD-DVD_logo.jpgA Blu-ray Disc és HD DVD piaca a DVD-vel összehasonlítva még Németországban is elhanyagolható. Az eladott lejátszókat tekintve azonban a HD DVD vezet. Mindkét formátum múlt évi megjelenése óta Németországban ötször több HD DVD lejátszót adtak el, mint Blu-ray Disc lejátszót. Ez év elején a trend tovább erősödött. Januárban minden eladott Blu-ray lejátszóra tizenegy HD DVD készülék jutott. 2006-ban még csak a Toshiba HD-E1 volt az egyetlen kapható HD DVD lejátszó a német piacon, ha a Microsoft Xbox 360-hoz megvehető HD DVD meghajtót nem számítjuk ide. Február óta már a Toshiba HD-XE1 asztali HD DVD lejátszója is megvehető.

Januárig a HD DVD lejátszók ára a Blu-ray készülékek ára alatt volt. A Toshiba HD-E1 már kevesebb mint 500 euróért (kb. 125.000 Ft) megkapható. A Toshiba HD-XE1 itt-ott már 700 euró (kb. 175.000 Ft) alatt is megkapható a piacon. A Panasonic DMP-BD103167 körülbelül 1.100 eurós (kb. 275.000 Ft) árával jóval drágább vétel. A Toshiba HD-XE1-el árban csupán a Samsungs BD-P1000 tudja felvenni a versenyt, mivel néhány hete már ez is 700 eurónál olcsóbban megvehető. A legmegfizethetőbb költségű Blu-ray lejátszó azonban a március 23-tól 599 euróért (kb. 150.000 Ft) megvásárolható Sony PlayStation 3 (PS3) lesz, legalábbis egy ideig.

Az azonban kérdéses, hogy a PS3 felhozza-e majd a Blu-ray Disc-et a német piacon is, ahogy ez megtörtént az USA-ban és Japánban. Néhány nappal ezelőtt ugyanis a GamePro játékprogramokkal és konzolokkal foglakozó magazinban megjelent felmérés szerint a megkérdezett konzoljátékosoknak csupán 17,7 százaléka vásárol majd PS3-at annak megjelenésekor. E mellett körülbelül a konzolhasználók 16 százaléka tervei között szerepel a PS3 vásárlás, de a potenciális vevők száma ennél elvileg nagyobb, mert 28%-uk szívesen venne PS3-at, ha kedvezőbb lenne az ára. A 200 fős mintán elvégzett felmérés azonban nem biztos, hogy hiteles képet mutat a vásárlói érdeklődést tekintve.

Kapcsolódó linkek:

Az európai PlayStation 3 kevesebb régi játékot tud majd lejátszani
A Blu-ray januárban megelőzte a HD DVD-t
Toshiba HD-XE1: a második HD DVD lejátszó februártól kapható Európában
Sony PS3: március 23-tól Európában is
A formátumháborúnak még nincs vége (Kommentár)
Blu-ray HD DVD hírek a CES 2007-en (II.)
Blu-ray HD DVD hírek a CES 2007-en (I.)
Formátumháborús patthelyzet
Toshiba: a HD-A2 és HD-E1 HD-DVD lejátszók már kaphatóak
Nem túl jó a Blu-ray fogadtatása
Az első Blu-ray Disc lejátszó a Házi-mozi portál adatbázisában
A következő hónapban már Európa is nagyfelbontású optikai lemezeket néz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .