PhlatLight LED-es megvilágítású vetítők a CES-en

1. Oldal

Lámpa helyett Luminus PhlatLight LED fényforrásokat alkalmazó projektorokat a most zajló CES-en is kiállítanak, de egyelőre nem tudni mikor kerül a technológia nagy sorozatban gyártott vetítőkbe.
A Luminus Devices PhlatLight elnevezésű LED chipkészletei már nemcsak a Samsung egyes DLP-s hátulról vetítős tévékészülékeiben szolgálnak fényforrásként, de néhány vetítőben is bizonyítják már rendkívüli képességeiket. A most zajló CES-en egy könnyű, 100 ANSI lumen fényerejű zsebvetítő (Acer K10) mellett két máshol korábban már látott házi-mozi projektort is bemutatnak.

Az egyik a tajvani ODM/OEM gyártó Chi Lin Technology minden bizonnyal megvalósíthatósági tanulmány céljából készült prototípusa, mely a PhlatLight LED PT120 chipkészletéből és a Texas Instruments (TI) DLP technológiáját alkalmazva készült. A típusjelzés nélküli készülék 1080p felbontású, 600 ANSI lumen fényerőt produkál, kontrasztaránya 100.000:1 és az NTSC színtér 128%-ának megfelelő színtartomány elérésére képes. A lámpa nélküli vetítőben a folyadékhűtésű fényforrások 50.000 óráig működhetnek, vagyis elvileg sosem kell azokat cserélni a vetítő élettartama során.

A másik kiállításra kerülő házi-mozi vetítő, az ugyancsak tajvani Delta Electronics gyártmánya, a HT-8000, mely az első teljes HD felbontású LED-es DLP házi-mozi vetítő a piacon, és az ígéretek szerint 2009 első negyedévében kerül piacra. Ebben is PhlatLight LED PT120 chipkészlet adja a fényt és DLP technológiával modulált a kép, mely magas homogén fényességgel és páratlan színekkel jeleníthető meg (sajnos más adatai nem ismertek).

PhlatLight LED-ek.jpg
A két fent említett készülékben alkalmazott PhlatLight LED PT120 chipkészletet kifejezetten házi-mozi vetítőkhöz és hátulról vetítős TV-hez fejlesztették ki. A napjainkban használatos higanygőz lámpákkal szemben előny, hogy nem kell bemelegedési és hűtési szakasszal számolni, mert a vörös, zöld és kék LED-ek azonnal be- illetve kikapcsolnak. 12 négyzetmilliméteres fénykibocsátó felület ideális 16:9-es, az átlót tekintve 15 és 25 mm közötti képmodulátorok megvilágítására (ezek természetesen lehetnek akár DLP, LCOS vagy HTPS LCD képmodulátorok egyaránt).

Kapcsolódó linkek:

Az IFA-n ott az első teljes HD felbontású LED-es DLP házi-mozi vetítő
DLP: az első lámpa-mentes házi-mozi vetítőket 2008 végére ígérik
Házi-mozi vetítő koncepciók lézeres és LED-es megvilágítással
LED-ek a DLP vetítéstechnikában

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .