Pioneer: hivatalos a cég képernyőüzleti tevékenységének átstrukturálása

1. Oldal

A Pioneer következő plazma TV modellsorozatába még saját paneljait építi, de utána befejezi azok házon belüli gyártását, az év végén pedig Európában megjelenik az első Sharp paneles LCD TV a Pioneer színszűrőjével és kávájával.


Pioneer_logo.jpg A Pioneer Corporation igazgatótanácsának ülése határozott a cég képernyőüzleti tevékenységének átstrukturálásáról és a vállalat értékeit erősítők intézkedések végrehajtásáról. Az alábbiak a március 7-én közzétett sajtójelentés tartalmát foglalja össze.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a képernyők a Pioneer AV termékválasztékának szívében állnak és segítenek a márkáról kialakuló egyre kedvezőbb kép kialakításában, s mivel alapvetőek, ezért a cég továbbra is fenntartja alapvető stratégiáját a képernyőüzletben – nevezetesen, hogy „a márkához illő magas kép- és hangminőségű prémium modelleket szállít hozzáadott értéküknek megfelelő áron, az üzleti tevékenység mértékének optimalizálásával egyidejűleg.”

Az igazgatótanács azonban úgy ítélte meg, hogy az előrelátható eladási szinten a plazmaképernyő panelek (PDP) költsége versenyképességi szempontból nehezen lenne fenntartható a továbbiakban. Ennek megfelelően úgy döntöttek, hogy „véget ér a házon belüli plazmaképernyő panelgyártás és ezeket a paneleket kívülről szerzik be, miután a modellek következő sorozataihoz a panelgyártás befejeződik.” A Pioneer jelenleg tárgyalásban áll panelmodulok beszerzési lehetőségével kapcsolatban, melyek „tartalmazhatják a cég által birtokolt technológiákat.” Az ezzel kapcsolatos részleteket a tárgyalások befejeztével teszik közzé.

A sajtóközlemény tehát nem említi, honnan is vásárolna majd plazmapaneleket a Pioneer, de a tárgyalások célja, hogy élenjáró plazmatechnológiai fejlesztéseinek eredményeit a jövőben is felhasználhassa.

A Pioneer tervei szerint a PDP gyártás befejezésével összefüggésben áttekinti gyártási struktúráját, és a teljes képernyőüzleti tevékenységet az eladásokkal összemérhető skálára karcsúsítja. A cél, hogy a plazmaképernyő üzlet lefaragását a fejlődő üzleti tevékenységek további bővítésével kompenzálják. Ezt a munkaerő és a más üzleti erőforrások átcsoportosításával hajtják végre.

A március végén záruló 2008-as költségvetési évben a Pioneer 19 milliárd jenes (kb. 32 milliárd Ft) veszteséget könyvel el plazmaképernyő gyártó üzemein. A 2009-es fiskális évben hajtják végre a plazmaképernyő üzlet karcsúsítását és az erőforrások átcsoportosítását a növekvő üzleti tevékenységekhez. 2010-ig azonban nem várható jelentős haszon ezektől az intézkedésektől, de hisznek benne, hogy segítenek helyreállítani a nyereségességet a 2010-es költségvetési évben.

A közlemény a továbbiakban részletezi a vállalat értékeit erősítő intézkedéseket. Az otthoni elektronikai üzleti tevékenység nyereségességének helyreállítását a képernyőkhöz csatlakozó hálózati és vezeték-nélküli kompatibilitást biztosító AV termékek eladásának bővítésétől, és a Blu-ray Disc-hez kapcsolódó termékek növekvő eladásától remélik. Külön pont szól arról, miként próbálja meg bővíteni hangsugárzó üzletét a Pioneer, kihasználva 70 éves alatt e téren összegyűlt technológiáit és tapasztalatait.

A Pioneer és Sharp üzleti szövetsége keretében a két cég közös termékfejlesztéseket folytat. Például a síkpaneles TV-k terén a Pioneer rendkívül keskeny hangszórókat alkalmazó akusztikai rendszer kidolgozásában vesz részt a Sharp ultra-vékony LCD TV-ihez. A Sharp LCD TV-ket szállít majd a Pioneer-nak, melyek először Európában jelennek meg ez év végén. Tervek vannak arra is, hogy a két cég mérnökei olyan LCD TV-ket fejlesszenek ki, melyek a magas kép- és hangminőség tekintetében továbbvihetik a Pioneer KURO sorozat örökségét. A két cég a Blu-ray Disc-el kapcsolatos termékek üzletében is egyesíti erőit.

Kapcsolódó linkek:

Felhagy a plazmapanelek gyártásával a Pioneer?
Pioneer: jövőre már csak 127 centis és nagyobb plazma panelek gyártásban
CES 2008: Pioneer KURO koncepciópanelek
A Pioneer és a Sharp összefog

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .