Felhagy a plazmapanelek gyártásával a Pioneer?

1. Oldal

A Nikkei mai riportja szerint a Pioneer már a plazmapanelek gyártásának leállítását tervezi, a cég szóvivője viszont azt mondja, még nincs döntés csak áttekintik a plazma üzletágat, és péntekre várható az új üzleti tervek bejelentése.
Pioneer_logo.jpgA Nikkei riportja meg nem nevezett iparági forrásokra hivatkozva közli, hogy a Pioneer Corp még idén kivonul a plazmapanelek (PDP) gyártásából, és a jövőben a Matsushita-tól, a világ legnagyobb PDP gyártójától beszerzett panelekből szereli majd plazma TV készülékeit.

A KURO márkanéven kínált, és szakmai körökben jelenleg a világ legjobb síkpaneles TV-iként számon tartott 107, 127 és 152 centis (42, 50, 60 inch) plazma TV-ket a Pioneer most Japánban három üzemben gyártja. Ezek közül egyet (a kagoshimait) bezárnának, a másik kettőt pedig a panelgyártás leállítását követően TV-k szerelésére állítanának át. Ezekhez a TV-khez tehát már nemcsak 107 centis (42 inch) plazma panelt nem gyárt a jövőben a Pioneer, de az összes PDP-t a Matsushita-tól vásárolná, sőt a Sharp-al kötött együttműködés részeként a LCD TV-k gyártása is elképzelhető.

A Pioneer most 7,3%-os piaci részesedéssel a világ 5. plazma TV gyártója, de nehezen állja a versenyt a nagyobb volumenek miatt jobb gyártási hatékonyságú riválisaival szemben. A hónap végén záruló gazdasági évre eredetileg 720.000 plazma TV eladását tervezte a cég, de később ezt a gyenge eladások miatt 480.000 készülékre voltak kénytelenek módosítani. A Pioneer plazma TV üzletága várhatóan 10 milliárd jen (kb. 17 milliárd Ft) veszteséget könyvelhet majd el.

Ema Suzuki a Pioneer szóvivője nyilatkoztában elismerte, hogy a cég plazma TV üzletága lassú növekedéstől szenved, és ezért áttekintik annak tevékenységét. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy egyelőre nincs döntés az üzletág sorsával kapcsolatban, s hozzátette, hogy a cég elnöke Tamihiko Sudo pénteken (március 7-én) ismerteti majd a Pioneer üzleti terveit.

A kérdés ezek után az, hogy mi lesz a sorsa azoknak a rendkívüli KURO plazma innovációknak, melyekkel a Pioneer bizonyította, hogy élenjár a technológia fejlesztésében és gyártásában.

Kapcsolódó linkek:

Pioneer: jövőre már csak 127 centis és nagyobb plazma panelek gyártásban
Pioneer KURO PDP-5080XA: a fekete dicsérete
CES 2008: Pioneer KURO koncepciópanelek
2007. legjobb LCD és plazma TV-i a HDTVTest olvasói szerint
A 2007-es Év Terméke díjazottjai az UltimateAVmag.com szerint
A Pioneer és a Sharp összefog

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .