Pioneer PDP-507XD: plazma TV a tökéletesség útján

Kezelés; Beüzemelés; Jellemzők, szolgáltatásokTalán az egyik utolsó, átlag vevőknek is elérhető Pioneer plazma TV-t, a PDP-507XD3076-t teszteltem. Híresztelik ugyanis, hogy a gyártó a jövőben a még igényesebb és drágább “high-end” piac felé fordul.

Kezelés

A készülék jobboldalán a keret mögött, az oldalra felszerelt hangsugárzók jóvoltából szinte elérhetetlen helyen van néhány, a minimális kezeléshez elengedhetetlen gomb, de ezeket nyilván csak a távirányító hiányában használnánk. A távirányító viszont valószínűleg sosem kerül távol kezünk ügyéből, mert egyszerűségében is annyira szép, igényesen kivitelezett ez a kis szerkezet. És nemcsak szemet gyönyörködtető, hanem ergonómia szempontjából is tökéletes. A gombok száma és mérete éppen megfelelő, s a fekete előlapon még gyenge fényben is tökéletesen olvashatóak az apró feliratok és piktogramok. Nem is értem, más gyártók miért nem fedezték még fel, hogy az ezüstösen csillogó távirányítók fekete feliratai sötétben szinte láthatatlanok. Az alumínium előlap miatt elég súlyos darab szinte sebezhetetlen.

A PDP-507XD3076 menüje jól átgondolt, könnyen értelmezhető, és ami fontos, a feliratok mérete sem olyan nagy, hogy a képparaméterek változtatásának hatását ne lehetne érzékelni. De sajnos magyarnyelven egyelőre nem olvasható.

Beüzemelés

A PDP-507XD3076 beállítása elég egyszerű vagy meglehetősen bonyolult, ha valaki azt akarja. A „technofóbiások” csak kiválasztják valamelyik ízlésüknek és a műsor jellegének legmegfelelőbb alapbeállítást – a STANDARD, DYNAMIC, MOVIE, GAME mellett van már SPORT is – és kész. Azok, akik nem idegenkednek tőle, hosszan kalandozhatnak a kép és hangbeállítás minden paraméterére kiterjedő lehetőséget kínáló menüben. Ha pedig valaki szeretné a készüléket a helyiség nappali és esti fényviszonyaihoz pontosan a szabványoknak megfelelően beállítatni, akkor ott az „Imaging Science Foundation (ISF)” egyéni kalibrációs konfiguráció, melyet egy megfelelő mérőeszközzel rendelkező szakember végezhet el.

Én a feketeszint, a kontraszt, a színtelítettség és képélesség kalibrálását egy tesztlemez mérőábráival percek alatt gond nélkül végeztem el. A TV csatornák behangolása és a programhelyek elnevezése sem okozhat problémát senkinek.

Jellemzők, szolgáltatások

A PDP-507XD3076 természetesen rendelkezik a Pioneer eddigi készülékeinek kipróbált és bevált plazma újításával, és néhány további új trükk bevetésével igyekszik elsősorban még jobb képminőséget elérni.

Az egyik ilyen trükk a gyártó megbízható és intelligens „Dynamic Range Expander” (DRE) azaz dinamikatartomány-szélesítő jelfeldolgozó rendszerének fejlesztett változata, mely tovább hivatott javítani a kép élességét, fényerejét és kontrasztját. Aztán ott a vadonatúj „Intelligent Colour” azaz intelligens szín algoritmuskészlet, melynek célja, hogy kihasználva a teljes spektrumot a kép tartalmától függően automatikusan optimalizálva a színeket, tovább finomítva a részleteket, valósághű színárnyalatokat hozzon létre. A Pioneer forradalmi, a másodlagos, reflektált képet kiküszöbölő színszűrőjén is javítottak. Az új „Direct Colour Filter 2” jelentősen csökkenti a fényvisszaverődést, s emeli az egész színmegjelenítés minőségét. A panelben alkalmazott foszforok fejlesztése révén a PDP-507XD3076 által előállított színspektrum hozzávetőleg kilenc százalékkal szélesebb, mint az elődmodellé volt.

Nem árt emlékeztetni arra, hogy ezek a fejlesztések a Pioneer korábbi két kulcsfontosságú újítására épülnek. Ezek közül az első a plazma cellák „Deep Waffle Rib” azaz mélybordázatú kialakítása, mely a magasabb oldalfalak révén megakadályozza a fény- és színátszivárgást a szomszédos cellák között. A második a gyártó által szabadalmaztatott „Crystal Emissive Layer” ami egy rendezett kristályelrendezésű cellazáró védőréteg, s ami javítja az egyes cellák kisülési ciklusának hatásfokát, radikális kontraszt- és fényerőjavulást eredményezve.

A PURE Drive 2HD videojel-feldolgozás továbbra is az egyik legkorszerűbbnek és legkiforrottabbnak mondható 3D fésűszűréssel, „Dynamic HD Converter” váltott-sorosból progresszív képfrissítésre alakítással és képskálázással, a kép- és blokkzajok csökkentésével, az „i-Clear Drive” és a már korábban említett új funkciókkal.

A hangot tekintve továbbra is SRS TruSurround állítja elő a térhatást, SRS FOCUS funkció helyezi megfelelő helyre a dialógusokat, és SRS TruBass gazdagítja a mélyhangokat.

A PDP-507XD3076 alkalmas a digitális földisugárzású adások (DVB-T) vételére is, s ennek megfelelően képes annak EPG elektronikus programkalauzát és Digital Teletext funkcióit (MHEG 5) is kezelni. Az analóg adások 2.5-ös teletextjét 2100 oldalon tárolja, de sajnos továbbra is kompatibilitási gondok mutatkoznak bizonyos oldalak magyar ékezetes karaktereivel, s ezeken teljes szövegsorok olvashatatlanok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .