Pioneer PDP-507XD: plazma TV a tökéletesség útján

Kép- és hangminőségTalán az egyik utolsó, átlag vevőknek is elérhető Pioneer plazma TV-t, a PDP-507XD3076-t teszteltem. Híresztelik ugyanis, hogy a gyártó a jövőben a még igényesebb és drágább “high-end” piac felé fordul.

Kép- és hangminőség

Elsősorban arra voltam kíváncsi, hogy a PDP-507XD3076, mint a Pioneer 7. generációs plazma TV-je valóban előrelépés-e, az előző 6. generációhoz képes. Nos meg kellett állapítanom, a PDP-507XD3076 jobb, mint bármi, amit eddig a Pioneer gyártott.

A teszt során jórészt egy Pioneer DVR-940HX3115 HDD/DVD rekorderrel játszottam le referencia filmrészleteket HDMI csatlakozón keresztül 576i illetve 480i videojel formátumban, hogy próbára tegyem a készülék saját váltott-sorosból progresszív képfrissítésbe alakító és képskálázó elektronikáját is.

A kép kalibrálásánál a MOVIE alapbeállításból indultam ki. A feketeszint a fényerő (Brigtness) minimális (+1) módosítását igényelte, a gyárilag beállított kontraszt- és színbeállítások a tesztábráknak és nekem is tökéletesen megfeleltek, a képélességet kicsit (-2) csökkentettem. A 24 képkockás filmkadenciát automatikusan érzékelő „PureCinema” Standard módban működött, bár 480i jelnél kipróbáltam az ADV módot is. A színhőmérsékletek közül a legtermészetesebb tónust adó Mid állást választottam, a színtranziens-javítást (CTI) és az optimális színtónust biztosító intelligens szín funkciókat bekapcsoltam, a választható két színtér közül a szabványnál szélesebb „1”-est használtam. A digitális zajcsökkentést (DNR) kikapcsoltam, az MPEG NR zajcsökkentést középállásban, a blokkzajokat csökkentő BNR-t pedig egyáltalán nem használtam, bár a jól kódolt DVD-k esetén erre nincs is igazán szükség. A kép dinamikatartományát meghatározó paraméterek közül a dinamikus kontraszt funkciót csak alacsony (Low) szinten használtam, a „Black Level”-t, az automatikus kontrasztoptimalizálót (ACL) és az intelligens DRE-t bekapcsoltam, a Gamma karakterisztika „2”-es állását használtam. A váltott-sorosból progresszívre alakításnál a „2”-es szabvány módot választottam.

A PDP-507XD3076 különösen a színreprodukció terén fejlődött rengeteget. A készülék széles és természetes színpalettája szemkápráztató, ugyanakkor a tónusok és árnyalatok olyan részleteit tárja fel, melyeket sosem láttam még eddig egyetlen kereskedelmi forgalomban kapható síkpaneles TV-n sem. A színek fortélyos újraalkotása csak plusz a 6. generációs Pioneer plazmaképernyőkkel már bevezetett kiváló élénkség és akár túlzásig is állítható telítettség mellett.

pdp_507xd_595px.JPG
Mintha a PDP-507XD3076 feketeszintjeit tekintve is elődmodellje előtt járna. A filmek sötét jeleneteiben sokkal teljesebb feketeszint mélységet érzékeltet a készülék, és elég jelentősen javult a szürkeskála finom eltéréseinek megjelenítése is. Ez utóbbi teszi a képet általában hihetőbbé, térbelivé, konkrétan árnyalati részletekben gazdaggá.

Emlékeim szerint már a 6. generációs plazma TV is gyakorlatilag majdnem mentes volt a digitális képzajoktól. Nos a PDP-507XD3076 ebben is fölülmúlja elődjét, mert a lejátszott DVD filmrészletek és a digitális TV adások képe sziklaszilárd, kontúrzajoktól teljesen mentes és a blokkzaj is tökéletesen kezelhető. A gyengébb minőségű analóg TV adások képzaja ellen védekezhetünk a tuner zajcsökkentésével és a digitális zajcsökkentéssel, de sajnos ezek azért minden képhibát nem képesek eltüntetni, és működésük láthatóan rontja a mozgásmegjelenítést is.

Ezzel talán vége is azoknak dolgoknak, melyekben a PDP-507XD3076 jobb, mint a 6. generációs készülék volt, de mindezek csak tovább javítják az elődmodell erősségeit, a kivételes képélességet, részletgazdagságot és a hibátlan váltott-sorosból progresszív képfrissítésbe alakítást, valamint az alacsonyabb felbontású forrásjelek nagyfelbontású képpé skálázását, melyek élenjáró plazma TV-vé tették azt.

A PDP-507XD3076-hez megkapott opcionális PDP-S50 hangsugárzók is komoly meglepetést okoztak, és igazán méltóak voltak a készülék képminőségéhez. Ezek a karcsú kis hangsugárzók elvárt tiszta nagyfrekvenciás hangjaik mellett méretükhöz képest rendkívül testes basszusokat, valamint igen széles és pontos térhatású hangteret hoznak létre a képernyővel szemben ülők számára. Ez utóbbiak persze az „SRS TruBass” basszuskiemelést és „TruSurround” virtuális térhangzás-processzort is dicsérik.

Vitathatatlan, hogy az egyre jobb LCD TV-k mind több vásárló szívét hódítják el, de a Pioneer a PDP-507XD3076-vel bebizonyítja, hogy lehet kivételes és még megfizethető plazma TV-t gyártani.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .