Pioneer: stúdióminőségű a 2009-es AV erősítő csúcsmodellek hangja

1. Oldal

A tegnap Prágában a szaksajtónak bemutatott Pioneer SC-LX82 és SC-LX72 AV vevőerősítők többek között az analóg D osztályú végerősítőknek és az AIR Studios-nak köszönhetően még dinamikusabban és tisztábban adják vissza a HD hangsávokat.
A korábbiakat felváltó új AV vevőerősítő csúcsmodellek stúdióminőségű hangja jórészt az ICEpower analóg kapcsolóüzemű (D osztályú) erősítő technológiára épülő „Direct Energy HD Amplifier” eredménye. A kiváló hatásfok miatt a THX Select2 Plus minősítésű SC-LX72 és a THX Ultra2 Plus minősítésű SC-LX82 mind a 7 csatornáját meghajtva 700W illetve 770W teljesítményt képesek leadni (8Ω, 1kHz, 1% THD), ami igen nagy dinamikát garantál.

Pioneer_SC-LX82.jpg
Az új modellekbe Burr-Brown A/D és megújult Wolfson D/A átalakítókat építenek. Az SC-LX82-ben ráadásul a D/A átalakítás egy professzionális szintű Burr-Brown 192kHz/24-bites mintavételi konvertálással is kiegészül. Az új AV erősítők egyebekben is fejlett jelfeldolgozással rendelkeznek a nagyfelbontású hang tökéletes reprodukálása érdekében.

A Pioneer az új csúcskategóriás erősítői finomhangolását is az AIR Studios mérnökeivel közösen végezte el.

A hangzás optimális, a szoba akusztikájához illeszkedő megszólalásról a gyártó „MCACC” sokcsatornás kalibráló rendszere gondoskodik, az erősítőhöz csatlakoztatott hangsugárzó rendszer finombeállításával és a hallgatási hely hangterének optimalizálásával. A teljes sávszélességű fáziskontrollal az új erősítők még a hangsugárzók keresztváltói által néha okozott csoportkésleltetést is kiküszöbölhetik, és biztosíthatják, hogy minden hang megfelelő fázisban érkezzen a hallgatás helyéhez.

Az új AV vevőerősítők természetesen dekódolják, és nagy hanghűséggel adják vissza a Blu-ray filmek tömörítetlen HD hangsávjainak bitfolyamait is, valamint csorbítatlanul továbbítják azok másodpercenként 24 képkockás (24p) formátumú videojelét éppúgy, mint a maximum 36 bites Deep Colour színfelbontású vagy az x.v.Colour színtérleírású jeleket. Az új modellek az analóg bemeneti jeleket tetszőleges analóg illetve digitális kimeneti jellé alakítják, és közben a váltott-sorosból a mozgás-adaptív „PureCinema” konverterrel progresszív jelet, a beépített Anchor Bay Technology felskálázással pedig akár 1080p HDMI jelet tudnak előállítani.

HDMI-n keresztül összekötve az új erősítőket egy Pioneer BDP-LX524165 Blu-ray lejátszóval a két készülék sokcsatornás PQLS, azaz precíziós kvarc-záródó rendszere úgy szinkronizálja össze a kettőjük közötti digitális adatátvitelt, hogy az akár 7.1 csatornás LPCM audioátvitel mentes a jel időbeli bizonytalanságától. Ez tiszta D/A átalakítást és hangot eredményez.

Pioneer_SC-LX72.jpg
Az új modellek előlapi USB csatlakozójukon és a mellékelt USB/kompozit videó kábelen át iPhone/iPod médialejátszót tudnak dokkolni és vezérelni digitális audiót fogadva. Az iPhone/iPod tartalmában az erősítők távirányítójával és a képernyőt nézve navigálhatunk.

Az SC-LX82 és SC-LX72 is rendelkezik már a VSX-LX524168-ben is használt „Advanced Sound Retriever” és „Auto Level Control” digitális hangjavító technológiákkal. Újdonság viszont az „Optimum Mode”, ami a dialógust, a basszust és a surround hangokat úgy szabályozza, hogy a 0 dB-nél alacsonyabb hangerőnél is a film készítőinek szándéka szerinti hangélmény szólaljon meg.

A DLNA kompatibilis új csúcserősítők médiafájlokat érhetnek el hálózathoz csatlakozó médiaszerver funkciójú számítógépről, és internetes rádiókat is megszólaltathatnak.

Pioneer_SC-LX72_csatik.jpg
Az öt be- (egy az előlapon) és két kimeneti HDMI csatlakozó mellett többek között két független audio- és videojel zónakimenet, valamint minden rendszerbeintegráláshoz szükséges vezérlő port megtalálható az erősítőkön.

Az SC-LX82 és SC-LX72 szeptembertől lesznek kaphatóak.

Kapcsolódó linkek:

Pioneer: egy újabb 2009-es középkategóriás AV vevőerősítő
Pioneer: négy új 2009-es alap- és középkategóriás AV vevőerősítő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .