Pozitívabban ítéli meg a lakosság a digitális átállást

1. Oldal

Ez derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) megbízásából elkészített immár második alkalommal publikált digitális átállás monitoringból, amely 1500 tavaly ősszel személyes interjú keretében megkérdezett háztartás véleménye alapján készült.
Az NHH megbízásából elkészített reprezentatív kutatás (lásd: Digitális átállás monitoring 2009. II. félév) adatfelvétele 2009 októbere és novembere között zajlott. Az előző, még a múlt nyáron készült felmérés lehangoló eredménye is hozzájárult ahhoz, hogy a hatóság bírságot szabott ki az Antenna Hungária Zrt-re.

2011 végéig megszűnik a jelenlegi analóg földfelszíni televíziós műsorsugárzás, helyébe a digitális földfelszíni televíziózás lép. Addigra a földfelszíni analóg adást nézőknek valamelyik digitális televíziózási módra kell áttérnie.

A lakosság legnagyobb része kábelen át tévézik. Az egyedi műholdas és a szoba- vagy tetőantennás földfelszíni televíziózás elterjedtsége az elmúlt időszakban folyamatosan csökkent, míg az előfizetéses műholdas és IPTV szolgáltatás részaránya nőtt. Továbbra sem tévézik a lakosság 1,4 százaléka és már kevesebb, mint 6 százaléknyi az olyan háztartás, ahol több platformon tévéznek. A földfelszíni digitális televíziózás (a MinDig TV DVB-T szolgáltatás) részesedése 2009 őszén még nem érte el az 1 százalékot, ezért a kutatás statisztikai hibahatára miatt nem is számolt vele.

A digitális átállás elsődleges érintettje az a 820 ezer háztartás, amely jelenleg csak három tévécsatornát ér el szoba- vagy tetőantennás földfelszíni analóg vétellel.

NHH_digitális_átállás_monitoring_2009_II.jpg
A nagyvárosokhoz képest elmaradottabb kábeltelevíziós ellátottság miatt az előfizetéses műholdas szolgáltatások a kisebb településen sikeresebbek. Ezekben 28% volt ezen platform elterjedtsége a kábel és az IPTV 42 százalékával szemben, míg a fővárosban közel teljes a kábel és az IPTV dominanciája (84%), az előfizetéses műholdas tévé szerepe pedig szinte elhanyagolható (6%). Szintén a kistelepüléseken a legjellemzőbb a földfelszíni televíziós vételi mód – 100 háztartásból 30-ban tévéznek így. A digitális televíziózás egyre terjed, 2009 végére már a háztartások 26 százalék digitális platformot használt.

Az analóg sugárzás 2011 végén történő leállásáról (az analóg lekapcsolásról) 4,6 millióan tudnak (a lakosság 56%-a), és 3,4 millióan hallottak arról (a lakosság 42%-a), hogy az ország egyes területein már jelenleg is fogható a digitális adás. A digitális átállás megítélése javult, a korábbi 44 százalékkal szemben tavaly ősszel már a lakosság 49 százaléka ítélte meg pozitív módon a folyamatot, sok volt a semleges vélemény is, és csak 12% értékelte negatívan az átállást. Nem meglepő módon az átállás elsődleges érintettjei, a jelenleg televíziót analóg földfelszíni módon, szoba- vagy tetőantennával nézők, akikre mindez konkrét feladatot ró, kevésbé ítélik meg pozitívan a folyamatot.

Már a lakosság 52 százaléka tisztában van vele, hogy a digitális földfelszíni adás vételéhez a régi TV-k mellé dekóder kell, az elsődlegesen érintettek háromnegyede azonban nem tudja, miről lehet felismerni a dekóder nélküli vételre alkalmas tévékészülékeket. Minden harmadik felnőtt tévesen úgy gondolja, hogy az átállás miatt a jövőben fizetni kell a jelenleg ingyenesen elérhető csatornákért.

Az Antenna Hungária kommunikációs kampányának hatása többek között a MinDigTV logó ismertségével is mérhető: közel duplájára, 20-ról 39 százalékra nőtt az emblémát ismerők száma. Közülük legtöbben a tévében találkoztak a digitális földfelszíni adás szimbólumával. Valószínűleg a reklámoknak köszönhető, hogy az átállással kapcsolatos elsődleges várakozás a jobb képminőséget érinti – a megkérdezettek 65 százalék számít erre a pozitív változásra.

Kapcsolódó linkek:

MinDig TV: javul a vétel Budapest vételkörzetében
MinDig TV: nőhet a hazai DVB-T szolgáltatás nézettsége
MinDig TV: növekvőben az alkalmas vevőkészülékek száma
Szankció az eddig nem túl sikeres digitális átállás miatt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .