Samsung QD Display TV: ha hivatalosan nem is, de már létezik

A Samsung QD-Display TV hivatalos bejelentése még várat magára, de a CES 2022Best of Innovation” díját már megkapta és QS95B lehet a típusjele.


Mindenki várta, de a most véget ért CES 2022 kiállítás alkalmával a Samsung Electronics hivatalosan még nem mutatta be azt a TV-t, amit a Samsung Display QD Display képernyőjével gyárt majd.

A Samsung Display augusztusban közölt részleteket a QD Display, azaz QD-OLED technológiájú képernyők jellemzőiről, és november végén el is kezdte a 139 és 164 centis (55 és 65 hüvelykes) QD-OLED TV-k továbbá egy 86 centis (34 hüvelykes) monitor paneljeinek sorozatgyártását.

Mint a mesebeli eszes lány – aki hozott is ajándékot meg nem is – a Samsung Display azért tartott egy technológia bemutatót Las Vegasban, ahol a kiválasztottak végre működés közben láthatták egy QD Display TV (és egy monitor) képét és összehasonlíthatták azt egy LCD és egy eddigi szokványos OLED TV képével.

Röviden a White OLED és a QD-OLED különbségéről:

Az összes jelenlegi OLED TV-ben alkalmazott LG Display White OLED képernyő egyes képpontjait fehér fényt előállító organikus fénykibocsátó diódák alkotják, melyek közül egy fehéren marad, három fényét pedig színszűrökkel alakítják át a vörös, zöld és kék színek előállítására. Ezzel szemben a Samsung Display QD Display (QD-OLED) képernyőjének alapja egy pixelenként kapcsolható kék fényt kibocsátó „ön-lumineszcens” réteg, melynek két részpixelében színszűrők helyett a kék fényt kvantumpont színkonverterekkel alakítják vörössé és zöldé a vörös/zöld/kék (RGB) színösszetevőkhöz, melyek így úgymond tisztábban hozhatóak létre.

WOLED QD-Display felépítés

A bemutató alkalmával a Samsung Display azt közölte, hogy a 139 és 164 centis (55 és 65 hüvelykes) QD Display TV képernyők a Rec.2020 színtér 90,3%-át, a 86 centis (34 hüvelykes) monitor pedig a Rec.2020 80,7%-át képesek reprodukálni. Az LG Display WOLED paneles TV-k mérései azt mutatják, hogy azok 69-72% körüli Rec.2020 színteret produkálnak.

A demó során a Samsung Display egy méréssel azt is bemutatta, hogy képernyője csúcsfényessége egy a teljes kép 10%-át kitevő fehér ablakban több mint 1.000 nit (cd/m2). Összehasonlításképpen az eddigi OLED TV-k esetében ugyanez az érték 700 és 1.000 nit (cd/m2) között van, konkrétan az OLED evo paneles LG OLED65G1 TV-nek például 800 nit (cd/m2). A Samsung Display állítása szerint a QD Display 3%-os fehér ablakkal eléri az 1.500 nit (cd/m2) csúcsfényességet is, a teljes fehér TV képernyőnek 200 a monitornak pedig 250 nit (cd/m2) lehet a fénysűrűsége.

A feketeszint mélysége tekintetében elvileg nincs különbség a White OLED és a QD-OLED között, az utóbbi nézőszögtartománya azonban még jobb is az előbbinél, pedig már az is kiváló. Ez a QD Display „Top Emission” felépítésének tudható be, ami a színszűrők kiküszöbölésével és a rétegrendben legalulra került úgynevezett „TFT backplate” réteggel éri el, hogy a kék és a konvertált vörös valamint zöld fény szinte a képernyő felszínén lép ki. A panelszerkezet másik nagy előnye a Samsung Display szerint, hogy sokkal nagyobb a fényhatásfoka, vagyis kevesebb betáplált energiával is több fényt képes előállítani, így a meghajtásnak kevésbé kitett fénykibocsátó diódákkal az úgymond „beégés” veszélye is kisebb. Érdekesebb lehet, hogy a QD Display képernyő láthatóan kevésbé veri vissza a külső fényt, azaz nem annyira tükröződik, és ez a gyártó megerősítése szerint nem valamiféle speciális bevonatnak köszönhető, hanem magának a panelszerkezetnek.

A QD Display képernyők első generációjának színfelbontása 10 bites, a 0,5 ms válaszidejű TV-k képfrissítése 144 Hz, a 0,1 ms válaszidejű monitoroké pedig 175 Hz lesz.

A Samsung Display bemutatóján résztvevők beszámolói mind elragadtatottan nyilatkoztak QD Display képernyők nyújtotta képminőségről.

Samsung QD Display TV

Az már ismert, hogy az idei Sony A95K csúcskészülékekbe QD-OLED paneleket építenek, de mi a helyzet a Samsung QD Display TV-vel? Nos, az ugyan hivatalosan még nem létezik, de mégis elnyerte a CES Best of Innovation díját a Video Display kategóriában. Az indoklás szerint: „A Samsung 65”-os QD Display TV-je a világ első valódi RGB saját(fényt)-kibocsátó Quantum Dot OLED képernyője – a tökéletes látvány érdekében az RGB OLED kontrasztszintjét a kvantumpontok színével és fényességével kombinálva forradalmasítja a TV-t.”

A szövegből még az derül ki, hogy a QD Display TV az új QD-OLED képernyőt „a Samsung gyönyörű Infinity One Designjával és a magával ragadó Object Tracking Sound (az objektumok képen való mozgását hangban visszaadó ) technológiával ötvözi.” A készülék a 2022-es Neo Quantum processzorra épül a játékosok nagy örömére 144 Hz-es képfrissítési frekvenciával és négy HDMI 2.1 bemenettel rendelkezik.

„A kifogástalan képmegjelenítéssel, hanggal és sebességgel a QD Display TV az otthoni szórakoztatás új frontvonalát jelenti.”

Az AVCezar beszámolója szerint a Samsung Electronics privát demonstrációkon bemutatott valamit, de az ott előadottakból semmi sem szivárgott ki, mert a jelenlévő újságírók mindegyike a legszigorúbb titoktartási kötelezettséggel tartozik. A Samsung képviselőinek magyarázta szerint a technológia még nem végleges, ezért a cég még nem akar kommunikálni róla és a TV-kről, amikbe beépítik. Egyre kitartóbb viszont a pletyka, hogy az új QD Display TV-k szériájának Samsung típusjele QS95B lehet, a két modellé pedig az 55QS95B és 65QS95B.

Talán az elkövetkező hetekben többet is megtudhatunk az egyelőre rejtélyes Samsung QD-Display TV-kről.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .