Samsung: 2020 végére beszünteti a teljes LCD panelgyártást

A Samsung Display 2020 végére Dél-Koreában és Kínában is befejezi az LCD panelek gyártását, és készül a QD-OLED (QNED) technológiákra való átállásra.


A Korea Bizwire és a Reuters is közli a hivatalos bejelentést, miszerint a Samsung Display ez év végére teljesen leállítja a folyadékkristályos display (LCD) panelek gyártását Dél-Koreában és Kínában.

A Samsung Display jelenleg két LCD gyártósort üzemeltet Dél-Koreában és két gyárat Kínában. Ezek állítják elő az LCD paneleket a Samsung Electronics QLED TV-ihez, valamint más márkák TV-ihez, monitoraihoz és mobilkészülékeihez, köztük az Apple iPhone okostelefonokhoz is. A cégek alkalmazottait és alvállalkozóit már értesítették. A munkavállalókat más üzleti részlegekhez helyezik majd át.

A fogyasztói elektronikai termékeket gyártó Samsung Electronics várhatóan a közeljövőben is kínál majd LCD TV-ket, de ezekhez a paneleket már olyan gyártóktól szerzi be, mint a tajvani AU Optronics (AUO) és a kínai China Star optoelectronics Technology (CSoT), mely utóbbi legkorszerűbb LCD gyártóüzemében a Samsung Display 9,8% részesedéssel rendelkezik a fő tulajdonos TCL mellett.

A bejelentés nem előzmény nélküli, miután a Samsung Display már tavaly nyáron elkezdte leállítani az LCD panelgyártást Dél-Koreában, októberében pedig jelentős beruházást jelentett be, melynek célja a panelgyártás LCD-technológiáról új generációs QD displaytechnológiára való átállítása.

A bejelentés szerint a cég mostantól az új-generációs képernyők gyártásának felfuttatására összpontosít majd. Ezek a QD-OLED technológiájú képernyők, melyek vörös zöld és kék részpixeleit kék fényű OLED-ek illetve azzal gerjesztett és kvantumpontokból (QD) álló színkonverterek alkotják. Kicsit későbbre várhatóak a QNED képernyők, melyekben kvantum nanoemissziós LED-ek világítják meg a QD színátalakítókat.

A Samsung Display lépése azt jelezheti, hogy az új képernyő technológiák már közel állhatnak a tömeggyártás elindításához. Ezt erősíti a Samsung csoport örököse, Lee Jae-yong március 19-i gyárlátogatása is, melynek során prototípus QD TV képernyőket tekintett meg, és erről fotókat is közöltek.

A másik koreai képernyőgyártó, az LG Display is bejelentette januárjában, hogy 2020 végéig befejezi az LCD TV panelek gyártását Dél-Koreában.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .