Samsung: az új The Premiere 8K és The 2023 Freestyle vetítőkről

A CES 2023-ra megújuló Samsung projektorok közül a The Premiere 8K már 8K felbontású képet, a The 2023 Freestyle pedig képélkeveréssel párban 21:9 arányú képet vetíthet.


2020-ban jelent meg az első Samsung Lifestyle projektor, az ultrarövid távolságra hármas lézerfényforrással 4K képet vetítő The Premiere (LSP9T). Tavaly óta pedig kapható az okos, sokoldalú, bárhol használható, a képgeometriát automatikusan beállító The Freestyle vetítő.

A CES 2023 alkalmával a Samsung bejelentette ezek megújult változatait.

Samsung The Premiere

A The Premiere 8K kapcsán a cég szűkszavúan csak annyit közöl: „2023-ban a Samsung bemutatja lézerprojektorának új iterációját, a The Premiere 8K-t. Az ultrarövid vetítési távolságú vetítőcsalád most 8K modellel érkezik, amely ugyanazt az ultra-nagy képernyőt nyújtja a felhasználóknak még nagyobb felbontásban. A készülék maximálisan 150 hüvelykes (3,8 m) vászonméretet támogat, a hatalmas képernyőhöz illő kiváló felbontással.”

További részletek ismeretének hiányában csak feltételezhető, hogy a The Premiere 8K továbbra is az egychipes DLP technológiára építve a 8K felbontású kép előállításához egy natív 4K (3.840 vagy 4.096 x 2.160) felbontású DMD képmodulátor chipet és a kivetített pixelek számát optikai eltolással megnégyszerező XPR technológiát alkalmaz. Erre alkalmas natív 4K DLP chipről egyelőre hivatalosan ugyan nem tudni (ilyet nem találni a Texas Instruments DLP weboldalán), de az ismert, hogy például a Barco F400-HR típusszámmal kínál natív 4.096 x 2.176 pixel felbontású projektort szimulációs célokra.

Valószínűsíthető továbbá, hogy a The Premiere 8K is „Triple Laser”, azaz három – vörös, zöld és kék – lézerekből álló fényforrással rendelkezik, és azzal elegendő fényáramot valamint széles színteret képes előállítani a HDR tartalmak minél tökéletesebb reprodukálásához.

Az is biztos, hogy az új vetítőt is felruházzák a Samsung Smart TV-k funkcióval (Tizen Smart TV platform, TV Plus, Webböngésző, Universal Guide műsorkalauz, Bixby és beépített Amazon Alexa hangasszisztens, SmartThings app támogatás, Apple AirPlay 2 funkció, mobil tükrözés, Tap View és más képernyőtükrözés) és egy igényes hangrendszert is építenek bele.

Samsung The Freestyle

A sajtóközlemény szerint: „A The Freestyle a végső, rugalmas eszköz, amely lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy azt nézzenek, amit akarnak, bárhol is akarják. 2023-ban a felhasználók kihasználhatják az új Smart EDGE Blending (okos képélkeverés) funkciót, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy két készüléket használjanak, és 21:9-es konfigurációban nézzenek tartalmakat, manuális sorba-rendezés vagy beállítás nélkül. A The 2023 Freestyle támogatja a Samsung Gaming Hub (Játékközpontot) is, hogy még több szórakozást nyújtson útközben.”

A Smart EDGE Blending (okos képélkeverés) funkció – pestiesen szólva – nem semmi, tekintve, hogy ilyet többnyire csak sokkal drágább installációs projektorokba építenek. A funkció lényege, hogy a két projektor ugyanannak a forrásnak jelfeldolgozással megfelelően kettéválasztott majd részben átlapolással vetített képrészét színben és képfényességben automatikusan összehangolja, hogy a kettőből egy szélesebb képet vetíthessenek. Vagyis a két projektor egyenként 16:9 arányú képrészét részben egymásra vetítve állítják elő az okos képélkeveréssel az egységes 21:9 arányú képet.

A Samsung The Premiere 8K és a The 2023 Freestyle vetítők további részleteiről külön is beszámolok majd, ha azok ismertté válnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .