Texas Instruments: hivatalosan is jön a 4K UHD DLP chip

1. Oldal

A Texas Instruments a CES 2016-ra időzítve hivatalosan is bejelentette 17 mm-es (0,66 inch) 4K UHD képmodulátor chipjét, amit elérhető áru egychipes DLP projektorokba építenek majd ez év tavaszától.


A Texas Instruments (TI) korábban egy szűk körű sajtórendezvényen már bemutatta új 4K UHD chipjét és egy azt alkalmazó prototípus vetítőt, és most a CES 2016 kiállítás alkalmával hivatalosan is bejelentette azt.

DLP 4K UHD chip.jpg
Az új DLP 4K UHD chipkészlet a digitális mikrotükör eszköz (DMD) magas kapcsolási sebességét fejlett képfeldolgozással párosítja. Az erre épített egychipes projektorok képe az Ultra HD felbontás mellett akár nagy fényerejű is lehet, és áruk lehetővé teszi, hogy a vetítőgyártók széles körben elérhető 4K UHD projektorokat kínálhassanak.

DLP 4K UHD XPR technologia.jpg
Az új DLP 4K UHD DMD nagyjából 4,15 millió (2.716 x 1.528 elrendezésű) tükröcskéjének mindegyike az XPR (Xpanded Pixel Resolution) elnevezésű technológiával másodpercenként 9.000-szer kapcsolva és fejlett képfeldolgozást alkalmazva egy úgynevezett optikai actuator segítségével félpixeles átlós eltolással két különböző és egyedi képpontot hoz létre, így állítva elő a teljes 4K UHD felbontású vetített kép több mint 8,3 millió pixelét.

Az új DLP 4K UHD DMD-t alkalmazó egychipes projektorok képe éles és mentes a színek közötti konvergencia-hibától, ugyanakkor a DLP technológiára jellemzően magas ANSI kontrasztarányú. A 17 mm-es (0,66 inch) DMD nem sokkal nagyobb, mint a napjaink számos DLP projektorában alkalmazott 16,5 mm-es (0,65 inch) 1080p chip, és könnyen építhető belőle megfizethető 4K UHD vetítő, amiben fényforrásként lámpa, LED és lézer egyaránt használható.

A DLP 4K UHD chipkészlet 2016 tavaszától elérhető. Az erre alapuló első termékek az Optoma 4K DLP házi-mozi projektora és a még csak híresztelésekben említett BenQ W11000 típusjelű csúcsvetítő lehetnek, melyeket a februári ISE 2016 kiállításon mutatnak be.

Kapcsolódó linkek:

Optoma: 4K DLP házi-mozi projektor mutatkozik be az ISE 2016-on
Texas Instruments: kész a jövő 4K házi-mozi vetítők DLP chipje
Texas Instruments: kész a legkisebb 1080p DLP Pico chip
Texas Instruments: 7,6 mm-es a legkisebb HD DLP Pico chip

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .