Samsung: egy újabb lépéssel közelebb a QD-LED TV-hez

A Samsung kutatói új módszert fejlesztettek ki a mérgező kadmiumot nem tartalmazó kvantumpont fénykibocsátó diódák (QD-LED) fényhatásfokának és élettartamának javítására.


A Samsung sajtójelentésben tájékoztat arról a Nature által közöl tanulmányról, amely a kvantumpont fénykibocsátó diódák (a sajtóközleményben QLED rövidítéssel emlegetett, valójában QD-LED) nagyméretű képernyőkben való alkalmazását hozza közelebb a megvalósításhoz.

A Samsung fejlesztésében is fontos helyen álló QD-LED technológiájú képernyők képpontjait elektromos gerjesztésre saját fényt kibocsátó, azaz elektrolumineszcens kvantumpont (QD) anyagok alkotják. A QD-LED-ek kiváló fényhatásfokuk, színtisztaságuk, megbízhatóságuk és költséghatékony gyártásuk miatt ideálisak lehetnek nagyméretű képernyőkhöz, de ilyen eszközt eddig csak mérgező kadmium összetevőkkel lehetett megfelelő hatásfokkal előállítani.

Dr. Eunjoo Jang, a Samsung munkatársa és Dr. Yu-Ho Won, a cég fejlett technológiákkal foglalkozó intézetének vezető kutatója által vezetett csapatnak a környezetbarát indium-foszfid (inP) alapú kvantumpontok szerkezetének javításával sikerült jelentősen javítani azok kvantumhatásfokán és élettartamán.

Az általuk javasolt szerkezet megvédi a kvantumpontok magját az oxidációtól, és olyan szimmetrikus alkalmas vastagságú héjat épít köréjük, mely a fényhatásfok fenntartásához megakadályozza az energiaszivárgást valamint jobb és gyorsabb töltéselnyelést biztosít. Az így optimalizált InP/ZnSe/ZnS QD-LED-ek elméleti maximális külső kvantumhatásfoka 21,4%, maximális fénysűrűsége 100.000 cd/m2 és élettartama is rendkívül hosszú, 100 cd/m2 fényességen egymillió óra. Ezek a modern kadmium tartalmú társaikhoz hasonló paraméterekkel rendelkező InP alapú QD-LED-ek a fejlesztőik szerint rövidesen használhatóak lesznek forgalomba kerülő képernyőkben is.

A Samsung természetesen tovább folytatja a technológia fejlesztését, de még évekig eltarthat mire – ha egyáltalán – megjelennek a saját fényt kibocsátó kvantumpontokat alkalmazó TV-k.

Már 2015-ben is kadmiummentesek voltak és most is azok a Samsung QLED TV-i, de ezekben csak egy kvantumpont film javít az LCD panel megvilágításának hatásfokán és színtartományán. (Lásd erről: Mi is az a kvantumpötty LCD TV és mire jó?)

Ez év októberében a Samsung Display jelentős beruházást jelentett be, melynek célja a cég LCD panelgyártásának új és még szintén fejlesztendő QD-OLED displaytechnológiára való átállítása 2025-ig. Vagyis a QD-LED TV egyelőre még nem szerepel a Samsung középtávú terveiben.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .