Samsung: HDR10+ frissítés a 2017-es Ultra HD Blu-ray lejátszókhoz

A CES 2018 kiállításon sok szó esett HDR10+ formátumról, és az is kiderült, hogy a Samsung egy frissítéssel fel kívánja készíteni erre a 2017-es Ultra HD Blu-ray lejátszóit.


A HDR10+ szövetség a CES 2018 kiállítás megnyitása előtt jelentette be, hogy hamarosan széleskörűen elérhetővé teszik a jogdíjmentesen használható HDR10+ nagy dinamikatartományú formátumot.

A Samsung arra készül, hogy tavaly megjelent UBD-M9500, UBD-M8500 és UBD-M7500 Ultra HD Blu-ray lejátszói egy firmware frissítéssel képesek legyenek olvasni és kimenetükön kiadni a HDR10+ videót, ami jelenetenként dinamikus meta-adatok használatával optimalizálja a megjelenítendő képet, ahogy a Dolby Vision HDR formátum is.

Jelenleg még nem kaphatóak Ultra HD Blu-ray lemezek HDR10+ formátumban, de a 20th Century Fox és a Warner Bros. stúdiók már elkötelezték magukat ilyen tartalmak megjelentetése mellett, az Amazon pedig már kínál is HDR10+ tévéműsorokat és filmeket streaming szolgáltatásában. A Netflix egyelőre még nem nyilatkozott az ügyben.

A HDR10+ formátumról tudható, hogy annak dinamikus meta-adatai akár HDMI 2.0b interfészen keresztül is továbbítható, vagyis ahhoz nincs szükség a HDMI 2.1 „Dynamic HDR” funkciójára. A Samsung ezt egy „Infoframe” elnevezésű megoldást használva oldja meg, ami 24Kbit meta-adatot visz át a jelben, amit aztán a képmegjelenítő értelmezhet.

A Samsung a CES 2018 alkalmával zártkörben be is mutatták miként működik egy béta szoftvert futtató Ultra HD Blu-ray lejátszó. Helyszíni beszámolók szerint a megoldás még nem tökéletes, ezért még dolgozik rajta a cég.

Azt egyelőre még nem közölte a Samsung, hogy jelenlegi Ultar HD Blu-ray lejátszói mikor kaphatják meg a HDR10+ firmware frissítést.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .