Sharp: új fejlesztés az öt elsődleges színű LCD

1. Oldal

A Sharp által kifejlesztett és prototípusként a SID 2009 szimpóziumon kiállított LCD képernyő a vörös, zöld és kék mellett ciánkék valamint sárga elsődleges színekkel pontosan reprodukálja az ember által érzékelhető valódi látszat színeket.
Sharp_logo.jpgOlyan területeken, mint az ipari tervezés, a digitális archiválás, a hálózati alapú távgyógyászat és az elektronikus kereskedelem, egyre nő az igény az olyan képernyők iránt, amelyek a színeket olyan valósághűen adják vissza, ahogy a látszó színek vagy a tervezett színek természetesen előfordulnak. Az említett követelmények kielégítésére irányuló különböző erőfeszítések erősödnek, példa erre a természetes látás technológia fejlesztése, a Sharp sajtójelentése szerint.

Ez az öt-elsődlegesszínű képernyő magában foglalja a „Multi-Primary-Color Technology” azaz több-elsődlegesszínű technológiát, amely speciális képfeldolgozó áramkört alkalmaz a képernyőpanel mellett, melynek pixelstruktúrája öt színszűrőn alapszik. Ez a vörös (R), zöld (G) és kék (B) színekhez a ciánkéket (C) és sárgát (Y) is hozzáadja. Ezek kombinációja kiterjeszti az ember által szabad szemmel megkülönböztethető színspektrumon belül megjeleníthető színteret (a reprodukált színek tartományát), és lehetővé teszi, hogy a képernyő a valódi látszat színek több mint 99%-át előállítsa. Szinte minden valós látszódó szín valósághűen jeleníthető meg, köztük olyanok is, melyeket hagyományos LCD monitorokat használva nehéz lenne megmutatni – a tenger smaragdzöld színe, a rézfúvós hangszerek sárgás arany színe, és a rózsák karmazsinvörös színe például ezek közé tartozik.

A technológia alkalmazása a háttérvilágítás által produkált fényenergia hatékonyabb felhasználását is lehetővé teszi, így a képernyő nagyobb energia megtakarítást is nyújt.

A jövőben a Sharp azon dolgozik majd, hogy tovább javítsa ennek a képernyőnek az alapvető teljesítményét, és erőfeszítéseket tesz a gyakorlati alkalmazás irányában. Maga az öt-elsődlegesszínű képernyő 164 cm képméretű, 450 cd/m2 felületi fényességet állít elő, 2.000:1 kontrasztaránnyal, és 6.500 kelvin fokos színhőmérsékletet produkál.

Kapcsolódó linkek:

Sharp: már októberben termel a 10. generációs LCD panelgyár
Sharp: gombnyomásra energiatakarékos új AQUOS LCD TV
JVC: új LCD monitor nagy színhűségű digitális fényképekhez is
Sharp: a vékony és az óriás LCD TV-k megvehetőek
Sharp: új 100Hz-es képfrissítésű AQUOS LCD TV alapmodellek
Sharp: szuper vékony LCD TV és más újdonságok az IFA-n

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .