Sonos Ace: a személyes térhangzást nyújtó fejhallgató

A márka első fejhallgatója, a Sonos Ace egy Sonos Arc – és később még más – hangsávhoz csatlakozva Dolby Atmos térhangzást produkál fejkövetéssel.


A nemrég bejelentett Sonos Ace június elejétől kerül forgalomba, Európában 499 € (kb. 195.000 Ft) áron. Az Ace nemcsak egy egyszerű aktív zajszűrős fejhallgató, de kifejezetten személyre-szabott Dolby Atmos térhangzású házimozi élményt is kínál.

Sonos-Ace-Lifestyle

A bejelentés szerint: „A Sonos Ace térhangzású házimozi élményt tesz élvezhetővé, miközben otthonának csendet ajándékoz. A TV hangja egyetlen gombnyomással rögtön váltható a kompatibilis Sonos hangsávról a Sonos Ace-ra. A Dolby Atmos térhangzással minden irányból drámaian részletgazdag hang vesz körül, a dinamikus fejkövetés pedig az események középpontjában tart, még ha a takaróért kell nyúlnod vagy a rágcsálnivaló tálat kell elérned. Az év végén jelenik meg a Sonos vadonatúj TrueCinema technológiája, mely precízen térképezi fel a teret, majd teljes térhatású hangrendszert hoz létre, hogy olyan valósághű hallgatási élményt nyújtson, ami elfeledteti, hogy fejhallgatót visel.”

A TrueCinema funkció bevezetéskor a Sonos Ace fejhallgatóval és a Sonos Arc hangsávval működik majd az új Sonos applikáción keresztül (a bevezetéskor csak Apple iOS alatt, az Android verzió később érkezik). Június 2. után várhatóan a Sonos Arc is kap egy szoftverfrissítést.

Akár az applikációból, akár az Ace többfunkciós Content Key kapcsológombjával aktiválható a „TV Audio Swap” (TV hangváltás), ami a szobai térhangzás élményét a fejhallgatóban előállított térhangzásra váltja. Beszámolók szerint hatásos a működés.

A Sonos Ace térhatású hangélménye nem egészen olyan, mint egyes konkurens fejhallgatóké, amelyek a személyre szabott térhangzást például a fülről készült okostelefonos kép alapján előállított úgynevezett fejhez kapcsolódó átviteli függvénnyel (Head-Related Transfer Function, röviden HRTF) állítják elő.

A Sonos TrueCinema hasonlóan működik, mint a márka soundbar mikrofonjait először a szoba mérésére használó TruePlay funkció, ami a tisztább hangtér előállítása érdekében a szobai reflexiókat méri, hogy a hangot adaptálva kompenzálja a visszaverődést és lecsengést különböző frekvenciákon.

A Sonos TrueCinema célja tehát az, hogy az Ace azt a hangot reprodukálja, amit az Arc az adott szobában, de közvetlenül a hallgató fülébe, Wi-Fi kapcsolaton át.

A Dolby Atmos formátumot dekódolva és a sztereó hangot akár 7.1.4 csatornás térhangzásra felkeverve a Sonos Arc soundbar végzi a hangfeldolgozást, majd ezt Wi-Fi kapcsolaton keresztül továbbítja a Sonos Ace fejhallgatóknak. A Sonos Ace a fejhallgatóban végzi a feldolgozást a nem TrueCinema zenehallgatáshoz, például közvetlenül Dolby Audio műsorforrásokból, legyen az Spotify, Apple Music vagy más, de sztereó hangot nem tud felkeverni.

Sonos-Ace-fekete-fehér

A Sonos Ace fejhallgató egy inerciális mérőszenzorral képes érzékelni és követni a fej irányát. Ez kell, hogy a fej mozgatásához igazítsa a térhangzást, így nyújtva a „mindig a középpontban” élményét, amit a nézett tartalmat keverő hangmérnök helyén ülve élnénk át.

A Sonos megközelítése a Dolby Atmos térhangzás terén előnyökkel és hátrányokkal is jár az Apple TV 4K „Spatial Audio”, azaz térhangzás-rendszeréhez képest, ami néhány éve működik AirPods Pro, AirPods Max és AirPods 3 fül- illetve fejhallgatókkal. Míg az utóbbiakhoz a filmek vagy a zenék térhangját csak Apple TV 4K médiadoboz applikációján – vagy zenék esetében LG TV-ken az Apple Music alkalmazáson – keresztül lehet lejátszani, a Sonos megközelítése elméletben azt jelenti, hogy Dolby Atmos tartalommal a térhangnak működnie kell bármely forráseszközről, köztük Blu-ray lejátszóról illetve játékkonzolokról is. A hátrány, hogy ehhez Dolby Atmos támogatással rendelkező Sonos soundbar kell, ami nem olcsó. Ez a megközelítés erősen korlátozza a célközönséget, de szoftverfrissítésekkel a jövőben lehetne bővíteni Sonos Ace fejhallgatót támogató TV-s eszközök körét.

A júniusi megjelenéskor a TrueCinema csak a Sonos Ace fejhallgató és a Sonos Arc soundbar között fog működni. A Sonos azonban dolgozik azon, hogy a funkciót minden soundbar termékéről elérhetővé tegye. Ez azt jelenti, hogy a jövőben valamikor kompatibilis lesz a Sonos Beam (Gen 2), a Sonos Ray és az eredeti Sonos Beam soundbar is.

Mindent összevetve, a Sonos Ace a TrueCinema funkcióval ígéretes megoldás azoknak, akik házimozi hallgatási élményre vágynak a körülöttük lévők zavarása nélkül.

Sonos-Ace-Sonos-Arc

Sonos Ace specifikációk:
Audió

 • Meghajtók
  Egyedi tervezésű 40 mm-es dinamikus meghajtó mindegyik csészében.
 • Mikrofonok
  Nyolc sugárformáló mikrofon a zajkontrolhoz és a hangirányzáshoz, hogy minden szó éles és tiszta legyen.
 • Térhangzás
  Vedd körül magad hiperrealista háromdimenziós hangzással, az iparágvezető Dolby Atmos élményt és a dinamikus fejkövetést is beleértve támogatott szolgáltatásokról és eszközökről.
 • Audió
  Élvezze a hangot Bluetooth-on keresztül a tömörítetlenségehez egy a Qualcomm Snapdragon Sound AptX-szel rendelkező támogatott eszközzel vagy USB-C kapcsolaton keresztül.
 • Zajkontrol
  Zárd ki a külső hangokat az Active Noise Cancellation (ANC) funkcióval, vagy használja az Aware módot a környezeti hang és a tartalom keverésére.
 • TV Audio Swap (TV hangváltás)
  Nyomja meg a Content Key gombot, hogy a hangot a kompatibilis Sonos hangsávról a Sonos Ace-re váltsa át. A Sonos TrueCinema technológia az Ön teréhez optimalizálja a hangzást a hiperrealista hallgatási élményhez.
 • Hordásérzékelés
  A beépített érzékelők észlelik, ha viseli a Sonos Ace-t, így mikor leveszi a lejátszás szünetel, és folytatódik, ha visszaveszi.
 • Állítható EQ
  Szabja magához a térhangzás élményét, és állítsa a basszust, a magasakat és a hangerőt a Sonos applikáción át.
Adatok

 • Méretek: (Ma x Sz x Mé) 191 x 160 x 85 mm
 • Súly: 312 g
 • Színek: fekete illetve puha fehér
 • Illeszkedés és kivitel
  Habpárnás fejpánt az egész napos kényelemért; rozsdamentes acél, matt felület a mindennapi viselethez.
 • LED: A bal oldali csésze alján lévő fény jelzi a csatlakozás állapotát.
 • Kezelőszervek
  A jobb oldali csészegombokkal szabályozhatja a hangerőt, lejátszhatja/szünetelheti/kihagyhatja a zeneszámokat, fogadhatja/elutasíthatja a hívásokat, vagy válthat az ANC és az Aware mód között. A bal oldali csésze gombokkal kapcsolja be illetve párosítja az eszközt.
Teljesítmény és csatlakozás

 • Bluetooth 5.4
  Audió streaming támogatás bármely Bluetooth-képes eszközről.
 • Akkumulátor
  Lítiumion, 1060 mAh kapacitású akkumulátor akár 30 órányi hallgatási időt biztosít az ANC vagy az Aware mód bekapcsolásával.
 • Töltés
  A mellékelt USB-C kábellel és egy kompatibilis tápforrással tölthető. A gyorstöltés 3 óra hallgatási időt biztosít 3 perc alatt 0%-ról. A teljes töltés 0%-ról körülbelül 2 órát vesz igénybe.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .