Sony: itt az Android 9 frissítés AirPlay 2, HomeKit és Dolby Atmos támogatással (Frissítve)

Zajlik a Sony egyes 2018-as és 2019-es Android TV-in az Android 9 Pie firmware-frissítés, amelynek része az Apple AirPlay 2, a HomeKit és a Dolby Atmos támogatás is.


Frissítés:

2020. január 29-től elérhető az Android 9 Pie firmware-frissítés második szakasza, ami azt jelenti, hogy korábbi ígéretének megfelelően tegnaptól a  BRAVIA MASTER AF9 és AG9 OLED TV-k is megkapják a frissítést.

A firmware-frissítés (v6.3598) tehát most már minden az alábbiakban  felsorolt LCD és OLED készülékre alkalmazható, és az alábbi fő előnyöket biztosítja az Android 9 Pie felhasználók számára:

  • Az Apple AirPlay 2 és HomeKit támogatás
  • Integrált Dolby Atmos támogatás a televízió beépített hangszóróin
  • Újratervezett Gyors beállítások és leegyszerűsített beállítási menük

A firmware-frissítés v6.3598 verziójának további előnyeiről és fejlesztéseiről szóló részletes felsorolás olvasható a következő linkeken a 2018-as és a 2019-es érintett modellek listájával együtt.

2019. december 13.:

A Sony 2019-es csúcs- és egyes felső-kategóriájú TV-inek tavaszi bemutatásakor már beígérte, hogy azok támogatják majd az AirPlay 2 és HomeKit funkciókat, valamint a Dolby Atmos hangzást. Ezeket az Android 9 Pie operációs rendszerrel együtt egy igen fontos firmware-frissítésként kezdi feltelepíteni az érintett internetkapcsolattal rendelkező készülékekre december 11-től kezdve.

A Sony bejelentése szerint: „A firmware fokozatosan válik elérhetővé az ünnepi időszakban és az új évben.” Az automatikus frissítésre modelltől és az országától függően akár hónapokat is várhatnak a készüléktulajdonosok.

Első lépésként a frissítés egyes LCD TV-khez lesz elérhető (a 2018-as ZF9, valamint a 2019-es ZG9, XG95 és XG85/XG87 szériák készülékeihez). A BRAVIA MASTER AF9 és AG9 OLED TV-k a második szakaszban, 2020 elején kapják meg a frissítést.

Az Apple Airplay 2 protokollal vezeték-nélküli kapcsolaton át továbbíthatóak video-, zene- és más médiafájlok iPhone vagy iPad készülékről a TV-re. A HomeKit támogatás pedig lehetővé teszi, hogy az iPhone vagy iPad Home app alkalmazásában megjelenjen a Sony TV és annak alapvető funkcióit lehessen vezérelni, illetve a TV-t más HomeKit kompatibilis kiegészítőkkel együtt hozzá lehessen adni az automatizáláshoz és annak programozott jeleneteihez.

A fontos frissítéssel bekerül az Android 9 Pie operációs rendszer az érintett TV-kbe. A felhasználói kezelőfelület nagyjából változatlan marad, ám van itt-ott néhány finomítás, ideértve az ésszerűsített beállítás menüt, a továbbfejlesztett bemeneti menüt és a kis előnézeti képet a TV műsorkalauzában (ez csak 2019-es modelleknél működik).

A Dolby Atmos támogatás azt jelenti, hogy a frissítés után a TV-k dekódolják és beépített hangszóróikon meg is szólaltatják a műsorforrások, például a streaming alkalmazások Dolby Atmos hangsávját, illetve képesek továbbítani annak bitfolyamát egy hangprojektorra vagy vevőerősítőre a HDMI ARC csatlakozón át.

A firmware-frissítés 2018-as és 2019-as modellekhez felsorolt funkciói között többek között szerepel a HEVC 100/120Hz formátum támogatása USB videolejátszás esetén. Fura módon ez csak a 2018-as modellekre vonatkozik, ami nem csoda, hiszen ezek nagyobb tudású chippel rendelkeznek, mint a 2019-es modellek. A Sony a frissített modellekhez egy úgynevezett Átadás üzemmódot is ad, ami tömörített hangfájlokat képes átadni külső házimozi hangrendszernek vagy hangprojektornak.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .