Sony: itt az Android 9 frissítés AirPlay 2, HomeKit és Dolby Atmos támogatással (Frissítve)

Zajlik a Sony egyes 2018-as és 2019-es Android TV-in az Android 9 Pie firmware-frissítés, amelynek része az Apple AirPlay 2, a HomeKit és a Dolby Atmos támogatás is.


Frissítés:

2020. január 29-től elérhető az Android 9 Pie firmware-frissítés második szakasza, ami azt jelenti, hogy korábbi ígéretének megfelelően tegnaptól a  BRAVIA MASTER AF9 és AG9 OLED TV-k is megkapják a frissítést.

A firmware-frissítés (v6.3598) tehát most már minden az alábbiakban  felsorolt LCD és OLED készülékre alkalmazható, és az alábbi fő előnyöket biztosítja az Android 9 Pie felhasználók számára:

  • Az Apple AirPlay 2 és HomeKit támogatás
  • Integrált Dolby Atmos támogatás a televízió beépített hangszóróin
  • Újratervezett Gyors beállítások és leegyszerűsített beállítási menük

A firmware-frissítés v6.3598 verziójának további előnyeiről és fejlesztéseiről szóló részletes felsorolás olvasható a következő linkeken a 2018-as és a 2019-es érintett modellek listájával együtt.

2019. december 13.:

A Sony 2019-es csúcs- és egyes felső-kategóriájú TV-inek tavaszi bemutatásakor már beígérte, hogy azok támogatják majd az AirPlay 2 és HomeKit funkciókat, valamint a Dolby Atmos hangzást. Ezeket az Android 9 Pie operációs rendszerrel együtt egy igen fontos firmware-frissítésként kezdi feltelepíteni az érintett internetkapcsolattal rendelkező készülékekre december 11-től kezdve.

A Sony bejelentése szerint: „A firmware fokozatosan válik elérhetővé az ünnepi időszakban és az új évben.” Az automatikus frissítésre modelltől és az országától függően akár hónapokat is várhatnak a készüléktulajdonosok.

Első lépésként a frissítés egyes LCD TV-khez lesz elérhető (a 2018-as ZF9, valamint a 2019-es ZG9, XG95 és XG85/XG87 szériák készülékeihez). A BRAVIA MASTER AF9 és AG9 OLED TV-k a második szakaszban, 2020 elején kapják meg a frissítést.

Az Apple Airplay 2 protokollal vezeték-nélküli kapcsolaton át továbbíthatóak video-, zene- és más médiafájlok iPhone vagy iPad készülékről a TV-re. A HomeKit támogatás pedig lehetővé teszi, hogy az iPhone vagy iPad Home app alkalmazásában megjelenjen a Sony TV és annak alapvető funkcióit lehessen vezérelni, illetve a TV-t más HomeKit kompatibilis kiegészítőkkel együtt hozzá lehessen adni az automatizáláshoz és annak programozott jeleneteihez.

A fontos frissítéssel bekerül az Android 9 Pie operációs rendszer az érintett TV-kbe. A felhasználói kezelőfelület nagyjából változatlan marad, ám van itt-ott néhány finomítás, ideértve az ésszerűsített beállítás menüt, a továbbfejlesztett bemeneti menüt és a kis előnézeti képet a TV műsorkalauzában (ez csak 2019-es modelleknél működik).

A Dolby Atmos támogatás azt jelenti, hogy a frissítés után a TV-k dekódolják és beépített hangszóróikon meg is szólaltatják a műsorforrások, például a streaming alkalmazások Dolby Atmos hangsávját, illetve képesek továbbítani annak bitfolyamát egy hangprojektorra vagy vevőerősítőre a HDMI ARC csatlakozón át.

A firmware-frissítés 2018-as és 2019-as modellekhez felsorolt funkciói között többek között szerepel a HEVC 100/120Hz formátum támogatása USB videolejátszás esetén. Fura módon ez csak a 2018-as modellekre vonatkozik, ami nem csoda, hiszen ezek nagyobb tudású chippel rendelkeznek, mint a 2019-es modellek. A Sony a frissített modellekhez egy úgynevezett Átadás üzemmódot is ad, ami tömörített hangfájlokat képes átadni külső házimozi hangrendszernek vagy hangprojektornak.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .