Sony ZG9: az új MASTER szériájú 8K HDR LED TV (Frissítve)

A 248 és 215 centis (98” és 85”) képátlójú Sony ZG9 8K HDR LED TV-k teljes mátrix helyi fényszabályzású háttérvilágítást, Dolby Vision, Dolby Atmos támogatást továbbá IMAX Enhanced és Netflix Kalibrált képmódokat kínálnak.


Frissítés:

A Sony minapi bejelentése szerint a márka MASTER szériájú ZG9 8K HDR Full Array LED TV-k 215 centis (85”) változata június elejétől , 248 centis (98″) modellje pedig június közepétől lesz megvásárolható  15.999 € illetve 79.999 € (kb. 5,2 millió Ft illetve 26 millió Ft) áron a kiválasztott európai kereskedőknél, és már most előrendelhetőek.

2019. január. 10.:

Ahogy az várható volt a Sony is beszáll a 8K felbontású TV-k piacára, Európában a ZG9 készülékekkel. Ezek a márka tavaly ősszel bevezetett MASTER szériájú csúcs TV-i közé soroltatnak, és ilyetén ként a gyártó szerint a tartalomgyártók szándékainak megfelelő kivételes részletességű és kontrasztú képeket állítanak elő X1 Ultimate képprocesszorral, továbbá rendelkeznek Netflix Kalibrált képmóddal és IMAX Enhanced minősítéssel.

Az új 8K HDR LED TV-khez külön technológiákat is fejlesztettek a cég sajtóközleménye szerint: „A ZG9 szériához teljesen új dedikált 8K technológiák kerültek kifejlesztésre, köztük a Backlight Master Drive teljes mátrix helyi fényszabályzású (FALD) háttérvilágítás és a 8K X-tended Dynamic Range PRO. A ZG9-ben a Backlight Master Drive ultra-sűrű LED moduljainak mindegyikét függetlenül vezérli páratlan kontrasztot, ütős fényességet és mély feketéket biztosítva. Hogy a legtöbbet hozza ki a háttérvilágításból a 8K X-tended Dynamic Range PRO a megtakarított energiát felhasználva intelligensen növeli a fényességet azokon a képterületeken, ahol az szükséges.”

A már a tavalyi high-end LCD TV-knél alkalmazott X-Wide Angle technológia szűrők és optikai megoldások speciális kombinációjával javít a nézőszögön, vagyis azon, hogy a képernyőt nem szemből nézve se legyen zavaró színeltolódás, míg az X-Motion Clarity a mozgásmegjelenítés tisztaságát fokozza fényességcsökkentés nélkül fekete képkockák beillesztésével egyes fényszabályozott zónákba.

A Sony azt állítja, hogy a 8K HDR LED TV-k „kontrasztja 20-szorosa a hagyományos LED TV-kének”, de csúcsfényességükről nem tesz említést. Mivel a márka korábbi TV-it „a hagyományos LED TV-k kontrasztjának 6-szorosával” hirdette, és ezek 1.000 nit (cd/m2) feletti csúcsfényességre voltak képesek, ezért elképzelhető, hogy ZG9 készülékek megközelíthetik a 4.000 nit-et (cd/m2).

Ahogy az eddigiekben, úgy az új Sony HDR TV-kben is támogatott a HDR10, a HLG és a Dolby Vision formátum, de a HDR10+ nem, mondván hogy az nem nyújt többet, mint a márka készülékeiben alkalmazott automatikus HDR világosságárnyalati leképzés.

8K tartalmak hiányában a ZG9 TV-k X1 Ultimate képfeldolgozó processzora végez valósidejű 8K felskálázást, ami egy 8K referenciaanyagot tartalmazó adatbázist használ az adott jelenethez megfelelő felskálázási metódus meghatározásához, és a processzor „képes felismerni és elemezni a kép minden objektumát”.

A Sony AF9 és ZF9 TV-k elsőként támogatták az eARC-t, így a ZG9 modellek is képesek erre, sőt rendelkeznek majd a 8K videók és a magasabb képsebességű 4K tartalmak fogadására alkalmas, nagyobb adatátviteli kapacitású HDMI 2.1 bemenettel is.

A Sony egy későbbi firmware-frissítéssel Dolby Atmos támogatást ad néhány kiválasztott idei TV-hez, a teljes háromdimenziós hangtér élményéhez azonban további hangsugárzókra van szükség.

A készülékek beépített hangját is igyekeztek javítani: „A hang a képből valóságos élményének biztosítása érdekében a ZG9 új Acoustic Multi-Audio négy elülső hangsugárzót használ, kettőt alul és kettőt fölül, hogy hű hangpozíciót biztosítson. A nézők a képernyőből és nem a hangszóró helyéről megszólaló hangot hallanak majd. Emellett a ZG9 TV Centre Speaker móddal is rendelkezik azoknak, akiknek házimozi (hangrendszer) összeállításukban a TV válik center hangsugárzóvá.”

Sok más márkához hasonlóan a Sony idei TV-i is támogatják az Apple Airplay 2 protokollt és a HomeKit rendszert. Az AirPlay 2-vel iPhone, iPad és Mac tartalmak küldhetőek a Sony TV-re. A TV-k pedig hozzáadhatók a Home alkalmazáshoz, és más HomeKit kiegészítőkkel együtt bekerülhet programokba vagy az automatizálásban. Például a felhasználók létrehozhatnak egy „Movie Night” programot a Home alkalmazásban, mely egyszerre kapcsolja be a TV-t és szabályozza le a fényeket, és mindezt úgy, hogy egyszerűen kéri a Siri beszédhangfelismeréstől a program elindítást.

Az új készülékekben az Android TV operációs rendszer 8-as (Oreo) verziója fut, valamint a Google Assistant és a Chromecast funkciók is működnek. A Sony kiemelten szól egy új, „karcsúbb, lekerekített” távirányítóról és egy új processzorról, mely „gyorsabban reagál az alkalmazások elindítására, kapcsolja be a TV-t és egyebeket”.

A Sony ZG9 8K HDR LED TV-k csak valamikor később kerülnek forgalomba Európában, de pontosan nem tudni mikor és mennyiért.

https://youtu.be/hjuVxJGmgx4

A Sony ZG9 MASTER szériájú LED 8K HDR TV főbb jellemzői:
 • A Sony televíziók a brilliáns 8K HDR felbontás és a Master sorozatra jellemző egyedi funkciókkal együttesen keltik életre a tartalmakat, úgy, ahogy alkotóik megálmodták.
 • Az X1™ Ultimate képfeldolgozó processzor és a 8K X-Reality PRO segítségével valós időben válnak a megjelenő képek élessé és kifinomulttá. A Sony exkluzív 8K adatbázisának köszönhetően a televízió a tartalmakat közel valós 8K minőségűvé skálázza fel.
 • A Backlight Master Drive teljes hátsó megvilágítás technológia egyesíti a sűrűn elhelyezkedő, önállóan vezérelt és kifejezetten a 8K felbontáshoz hangolt LED modulokat, hogy azok hihetetlenül mély feketét, szemkápráztató fényeket és élénkebb színeket generáljanak.
 • A televízió támogatni fogja a HDMI 2.1 szabványt, így a 8K és a magasabb képsebességű 4K tartalmak megjelenítéséhez elég csupán egy kábel csatlakoztatása.
 • A 8K X-tended Dynamic Range™ PRO 20-szor nagyobb kontrasztot állít elő, mint egy általános LED televízió.
 • Az Acoustic Multi-Audio Sound-from-Picture Reality hangzását a televízió képernyőjének alsó és felső részén található két-két, a néző felé pozícionált hangszórója biztosítja, még élménydúsabb otthoni szórakoztatást biztosítva a nézőnek.
 • A TV-Center hangsugárzó üzemmód bekapcsolásakor a televízió a centersugárzó szerepét tölti be az otthoni házimozi rendszerben.
 • Az X-Wide Angle technológia csökkenti a színeltolódást alsó- és oldalirányú nézetből, így az árnyékok és színárnyalatok valósághűek maradnak, függetlenül attól honnan nézik a képernyőt.
 • Az X-Motion Clarity™ technológia kiemelkedő pontossággal vezérli az akciódús jelenetek alatt gyorsan váltakozó képsorokat, így azok tisztán, elmosódás- és fényerő veszteség nélkül jelennek meg a képernyőn.
 • A Netflix Kalibrált Mód segítségével a tartalmak úgy jelennek meg a képernyőn, ahogy alkotóik megálmodták.
 • Az IMAX Enhanced funkció kihasználja az IMAX technológiával rögzített tartalmak minden előnyét, így eddig soha nem látott házimozi élményeket nyújt otthonában.
 • Míg a Dolby Vision™ szinte életre kelti a képeket, addig a Dolby Atmos™ kivételes hangzással tölti meg a nappalit.
 • Az Android TV és a beépített Google Assistant segítségével könnyen hozzáférhet a szórakoztató tartalmakhoz, valamint hangjával irányíthatja otthoni eszközeit. Távirányító nélkül, csupán a hangját használva kezelheti a TV-t, nézheti meg a legújabb közönségfilmeket, tudhatja meg mit játszott kedvenc csapata, vagy szimplán alacsonyabbra veheti a fényeket. (A Google Assistant elérhetősége régiónként változhat.)
 • Beszédhangos keresés: beszéljen tévéjéhez és találja meg kedvenc tartalmait könnyedén.
 • Hangalapú keresés: beszéljen távirányítójához és találja meg kedvenc tartalmait könnyedén.
 • Csatlakoztassa a set-top boxot és egyéb eszközeit a televízióhoz HDMI-n keresztül és irányítsa őket csupán egy okostávirányítóval (elérhetősége régiónként változhat). A könnyed irányíthatóságról a vékony, lekerekített kialakítású távirányítóba beépített mikrofon és az okosan elhelyezett gombkiosztás gondoskodik.
 • Az új processzor segítségével a televízió szinte azonnal bekapcsol és gyorsabban nyílnak meg az alkalmazások is.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .