Sony: itt az új képernyő generáció a Crystal LED Display

1. Oldal

A Sony Corporation saját fejlesztésű az iparágban először fényforrásként LED-eket alkalmazó „Crystal LED Display” elnevezésű új képernyőjének 140 centis (55 inch) Full HD prototípusa a CES 2012 kiállításon kerül bemutatásra.


A Sony mai bejelentése szerint valóban megalkotta a világ első LED képernyőjét, ami tehát nem LED megvilágítású LCD és még csak nem is OLED képernyő. A „Crystal LED Display” egy saját fényt kibocsátó képernyő, ami a Sony egyedülálló megoldását használva az egyes képpontok vörös/zöld/kék (RGB) színei rendkívül finom fénykibocsátó diódákból azaz LED-ekből állnak össze, vagyis a teljes HD felbontású pixelszámnak megfelelően kb. 6,2 millió LED-et alkalmazva.

Sony_Crystal LED Display.jpg
A túl sok technikai részletet nem tartalmazó sajtójelentésből az derül ki, hogy a „Crystal LED Display” RGB LED fényforrásai közvetlenül a képernyő elejére kerülnek, jelentősen megnövelve így a fényfelhasználás hatékonyságát. Ennek eredményeként a kép kontrasztja lényegesen magasabb sötét és világos környezetben egyaránt, színskálája szélesebb, a video kép válaszidejét jobb, és a jelenlegi LCD illetve plazmaképernyőkkel összehasonlítva szélesebb szögtartományból nézhető a képernyő, aminek alacsonyabb a teljesítményfelvétel is. Ráadásul struktúrája révén a „Crystal LED Display” nagyobb képernyőkhöz is ideális.

A jelenlegi LCD képernyőkhöz képest a CES-en kiállított 140 centis (55 inch) prototípus hozzávetőleg 3,5-szer nagyobb kontraszttal, nagyjából 1,4-szer szélesebb színskálával és kb. tízszer gyorsabb válaszidővel dicsekedhet (a jelenlegi Sony modellekkel összehasonlítva). A Sony a „Crystal LED Display” széleskörű alkalmazásában is bízik, vagyis fogyasztóknak szánt TV készüléket is szándékozik ilyen panelből gyártani.

A kiadott sajtóközlemény meglepetésre arról tájékoztat, hogy a Sony a szerves fénykibocsátó diódás (OLED) képernyők fejlesztése és piaci bevezetése mellett dolgozik majd a „Crystal LED Display” piacra vitelében.

A prototípus képernyő fontosabb specifikációja:

• Panelméret: 140 cm (55 inch)
• Pixelszám: 1920 x 1080 x RGB (Full HD: kb. 2 millió RGB LED, összesen 6 millió LED)
• Képernyő elemek: RGB LED-ek
• Felületi fényesség: nagyjából 400 cd/m²
• Nézési szög: nagyjából 180 fok
• Kontraszt (sötét környezetben): a mérhető határ felett
• Színtartomány: az NTSC (xy) szabvány több, mint 100%-a
• Teljesítményfelvétel (panel modul): nagyjából 70W alatt

Kapcsolódó linkek:

Sony: másfajta TV készülék hoz majd üzleti sikert
A Sony kiszáll az LCD panelgyártásból és az LG-től vásárol
Sony: a TV üzletág azonnali átszervezése várható
Két Sony OLED monitor professzionális célra
OLED: új alkalmasabb meghajtású OLED panel a Sonytól
Elhalasztja OLED TV terveit a Sony
Sony: az első OLED TV decemberben kerül piacra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .