OLED: új alkalmasabb meghajtású OLED panel a Sonytól

1. Oldal

A SID 2010 kiállításon bemutatott 29,7 centis Sony által kifejlesztett OLED panel elég hosszú élettartamú oxidfélvezetős vékonyréteg tranzisztorokat (TFT) használ meghajtásként, ami jobb színvisszaadási tulajdonságokat biztosít.
Sony_AM-OLED.jpgA Sony az OLED képernyők képpontjait (pixeleit) meghajtó vékonyréteg tranzisztorok (TFT) technológiájának fejlesztése terén elért eredményeként mutatta be a SID 2010 kiállításon a 29,7 centis (11,7 inch) panelt.

Az oxidfélvezetős vékonyréteg TFT-k amorf IGZO (In-Ga-Zn-O) csatornaanyagának tulajdon leépülését csökkentve a cég elmondása szerint 10 év vagy még hosszabb élettartamot képesek biztosítani egy OLED TV számára. Három területen sikerült előrelépést elérniük a kutatóknak. Az elektródák oxidációjának megakadályozásában, egy igen jó védelmet biztosító úgynevezett „passzíváló” film létrehozásában, és abban, hogy a TFT-k szerkezetének megváltoztatásá-val az amorf IGZO-t teljesen befedi a „passzíváló” film.

A Sony által bemutatott új OLED panelt a cég kutatólaboratóriuma készítette. A panel 960 x 540 pixel felbontású, csúcs felületi fényessége 600 cd/m² vagy még ennél is nagyobb, kontrasztaránya több lehet 1.000.000: 1-nél és a vele előállítható színtartomány nagyobb lehet az NTSC által előírtnál. A maximális képernyő fényesség teljes fehér jellel 200 cd/m².

A 2007-ben piacra került első XEL-1 modellszámú OLED TV-vel összehasonlítva az új OLED panel fénykibocsátó eszköze olyan anyagokkal készül, amely jobb tulajdonságokkal rendelkeznek a színtartományt és az élettartamot tekintve is.

Kapcsolódó linkek:

OLED: olcsóbb panelt ígér a DuPont új nyomtató technikája
Az OLED-nél hatékonyabb az OLET
OLED: a gyártás költségét csökkentő új nyomtató technológia
OLED a CES 2010-en
Elhalasztja OLED TV terveit a Sony
OLED: Seiko Epson technológia a nagyobb képernyők gyártásához
OLED: a gazdasági válság hátráltatja a képméret növelését
OLED: új technológiák a hatékonyabb és olcsóbb képernyőkért
Az első kapható OLED TV élettartama kérdéses
Sony: az első OLED TV decemberben kerül piacra
Hogyan működik az OLED?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .