Sony PlayStation 5: itt a konzol első nagyobb rendszerfrissítése

A Sony PlayStation 5 első nagyobb rendszerfrissítése egyebek mellett USB-s játéktárolást, a forráshoz illeszkedő HDR/SDR videót kínál és megoldja a Samsung TV-k HDMI 2.1 kompatibilitási problémáját is.


A múlthét óta működik a Sony PlayStation 5 első nagyobb rendszerfrissítése, amiről a PlayStation Blog részletes beszámolót közöl.

Sony PlayStation 5

A legfontosabb újdonság a PS5 játékok átmeneti külső USB meghajtón való tárolása. Ezzel ugyanis kezelhetővé válik a konzol korlátozott belső SSD tárhelye, amin a PS5 játékok futnak.

A blog megfogalmazása szerint: „Ez egy nagyszerű lehetőség a PS5 konzol tárolási képességének bővítésére, és gond nélkül másolhatja vissza a PS5 játékokat a konzol belső tárhelyére, amikor kész a játékra. Az USB bővítő tárhelyéről gyorsabb újratelepíteni a PS5 játékokat, mint azokat egy lemezről újratölteni vagy másolni.”

A PS5 játékok tehát a kompatibilis USB-s tárolóról gyorsan visszatöltve az SSD-re válnak játszhatóvá, a PS4-re készült játékok viszont nemcsak kimásolhatóak az USB-s tárolóra, de onnan is futtathatóak.

További újdonság, hogy PS5 tulajdonosok megoszthatják játékképernyőjüket PS4 konzolon játszókkal, vagy akár a Share Play funkcióval át is adhatják nekik az irányítást, illetve a támogatott játékokban megoldható a kooperáció is.

A PS5 konzol kezelési és testreszabási lehetőségei is bővülnek, csakúgy, mint ahogy a PlayStation App funkciói is.

A frissítés része, hogy a PS5 videokimenete a hozzá csatlakozó HDR kompatibilis TV-knek már nemcsak HDR-re konvertálva adja ki az SDR játékokat/videókat, amelyek ezzel az átalakítással nem néznek ki túl jól, különösen LCD TV-ken. Az új beállítás a „Settings -> Screen and Video -> Video Output -> HDR” menüpontokon át érhető el, és az „On When Supported” lehetőséget választva videokimenetet állíthatja nem HDR-re a HDR-t nem támogató játék vagy alkalmazás használata esetén.

A FlatpanelsHD beszámolója szerint a beállítás opció játékok esetében ugyan jól működik, de a PS5 által támogatott streaming szolgáltatások esetében már vannak gondok. Az Apple TV app és a Netflix alkalmazások továbbra úgy futnak, hogy tartalmaik HDR-re konvertálva kerülnek a kimenetre, a Disney+ pedig nem is működött a fent említett beállítási lehetőséget választva. A YouTube alkalmazással pedig rávehető volt ugyan a kimenet arra, hogy SDR jelet adjon ki, de ezzel meg is szűnt a HDR streaming lehetősége.

Jó hír viszont, hogy a frissítéssel a Forbes riportja szerint a HDMI 2.1 csatlakozással rendelkező TV-k közül már a 2020-as Samsung készülékeken is lehet 4K120Hz képsebességgel és HDR képminőségben játszani. Korábban ugyanis egy kompatibilitási probléma miatt a PS5 játék ezeken a TV-ken vagy 4K120Hz SDR vagy a 4K60Hz HDR minőséggel volt csak lehetséges, míg az Xbox Series X/S konzollal gond nélkül működött a 4K120Hz HDR.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .