Új Apple TV 4K: megújított Siri távirányítóval és A12 Bionic chippel

A továbbfejlesztett új Apple TV 4K az új távirányító és az A12 Bionic chip mellett nagy képsebességű 4K HDR-t, HDMI 2.1-et, WiFi 6-ot és még sok egyebet kínál.


Több mint három és félévvel az Apple TV 4K megjelenése után április végétől már rendelhető a rég várt továbbfejlesztett új Apple TV 4K, ami az elődjében alkalmazott A10X helyett a grafikus teljesítményt, a videodekódolást és a hangfeldolgozást jelentősen javító A12 Bionic chipet használja.

új Apple TV 4K

Az Apple hivatalos bejelentésében Bob Borchers, az Apple Worldwide Product Marketing alelnöke azt állítja: „Az Apple TV 4K egyedülálló a maga kategóriájában, kihasználva az Apple hardver és szoftver mély integrációját, és a szolgáltatásokat, amelyek hatalmas többletet nyújtanak bármely TV-nek a moziélmény legjavának eléréséhez. Az A12 Bionic és a vadonatúj Siri Remote segítségével az Apple TV 4K lehetővé teszi, hogy vevők a legjobb minőségben, egyszerű és intuitív kontrollal élvezhessék kedvenc műsoraikat, filmjeiket és még sok egyebet. No és természetesen az Apple TV 4K könnyű elférést biztosít az Apple szolgáltatásaihoz, valamint az App Store több ezer alkalmazásához, amelyekkel még több szórakozási lehetőség áll rendelkezésre.”

új Apple TV 4K

Az új Apple TV 4K már a másodpercenként 60 képkockás, azaz nagy képsebességű (HFR) és akár Dolby Vision HDR képminőséget is támogatja. Megjegyzésben persze szerepel, hogy egyelőre kevés az ilyen tartalom, de az „Apple együttműködik a világ vezető videoszolgáltatóival – köztük a FOX Sports, az NBCUniversal, a Paramount+, a Red Bull TV és a Canal+ – ahogy azoknál elkezdődik a nagy képsebességű HDR streaming”. Támogatott a 60 képkocka/s Dolby Vision videó az AirPlay protokollban is, így egy iPhone 12 Pro készülékkel készített ilyen videó is megjeleníthető az új Apple TV 4K-n keresztül.

Emellett a tvOS 14.5 szoftververzió elhozza az egész és tört, azaz a 24 és a 23,976 képkocka/s képsebességek támogatását is, ami a jövő héttől a meglévő Apple TV dobozok képsebesség illeszkedés funkciójához is hozzáadódik.

Egy új funkciót is beépítenek a 2021-es Apple TV 4K-ba, ami egy iPhone készülék használatával elvégezhető automatikus színkalibráció.  „Az Apple TV egy iPhone és annak fejlett szenzoraival együttműködve egy innovatív színegyensúly eljárással javít a televízió képminőségén. Az Apple TV az iPhone fényérzékelőjét használja arra, hogy összehasonlítsa a színegyensúlyt a világszerte a filmesek által használt iparági szabványspecifikációkkal. Az adatok felhasználásával az Apple TV automatikusan igazítja videokimenetét, hogy sokkal pontosabb színeket és jobb kontrasztot biztosítson – anélkül, hogy az vevőknek egyáltalán módosítaniuk kellene a televíziójuk beállításain.”

 

A médiadobozhoz mellékelt áttervezett Siri Remote (nálunk csak Apple TV Remote) távirányító háza továbbra is alumíniumból készül és a Siri gomb az oldalán található. „A vadonatúj Siri Remote innovatív kattintópad kontrolt nyújt, ami ötirányú navigációt kínál a jobb pontosság érdekében, és persze érintésvezérelt az Apple TV felhasználók által kedvelt gyors irányváltásokhoz. A kattintópad külső gyűrűje támogatja az intuitív körmozgást, mely azt forgatógombbá alakítja.” „Az új Siri Remote egy be- és kikapcsoló gombbal is rendelkezik, ami a TV be- kikapcsolását is vezérli, egy másik némításhoz való (gomb) a tévézéshez egyedül szükséges távirányítóvá teszi azt” – áll a cég közleményében.

Specifikációja szerint az új médiadoboznak HDMI 2.1 csatlakozója van, de mivel a 4K HDR 60 képkocka/s képminőséghez erre igazából nem lenne szükség, ezért egyelőre nem világos, hogy az interfész olyan új funkciói, mint a változó képfrissítés (VRR) vagy az automatikus játékmód kapcsolás (ALLM) szerephez jutnak-e majd. A Gigabit Ethernet mellett már WiFi 6 (802.11ax), Wi-Fi Thread és Bluetooth 5.0 kapcsolatokat is kínál az új doboz.

új Apple TV 4K

Az új Apple TV 4K egyebekben természetesen tud mindent, amit elődei, támogatva többek között a tvOS-t, a videót akár 4K felbontásig, a Dolby Atmos hangformátumot (bár csak Dolby Digital Plus kódolással), a vezeték-nélküli hang kiadását kompatibilis hangsugárzókra, a kimenet műsorforráshoz illeszkedését, az Apple Arcade játékokat, az AirPlay 2, a HomeKit és a Fitness+ protokollokat illetve funkciókat. Az új tvOS 14.5 frissítés tartalmazza majd a PS5 DualSense és az Xbox Series X/S játékkontrollerek támogatását is.

Hiányzik viszont még a specifikációból az új AV1 videoformátum, amit amúgy az Apple, a Google, a Microsoft, a Netflix és mások közösen fejlesztettek ki és a jövőben szükség lenne rá a Netflix és a YouTube tartalmaihoz is. .

A május második felétől kapható új Apple TV 4K nyitóára 32 GB tárhellyel 71.990 Ft, a 64 GB-os modellé pedig 79.990 Ft. Továbbra is kapható marad az Apple TV HD már az új távirányítóval.

Az új Apple TV 4K műszaki adatai:
új Apple TV 4K specifikáció
Kapacitás

 

 • 32 GB
 • 64 GB
Apple TV (Siri) Remote

 

 • Bluetooth 5.0 vezeték-nélküli technológia
 • Infravörös adóegység
 • Lightning csatlakozó a töltéshez
 • Átlagos napi használat mellett egy feltöltéssel több hónapos üzemidőt biztosító akkumulátor
 • Feltöltés hálózati adapterről vagy számítógépről USB-csatlakozás­sal (a hálózati adapter külön vásárolható meg)
 • Televízió vagy vevőerősítő távirányítása infravörös kapcsolattal vagy CEC-cel
Apple TV Remote
Portok és kapcsolatok

 

 • HDMI 2.1
 • 802.11ax Wi‑Fi 6 MIMO-val; egyidejű két sáv (2,4 GHz és 5 GHz)
 • Wi-Fi Thread
 • Gigabit Ethernet
 • Bluetooth 5.0 vezeték-nélküli technológia
 • Infravörös érzékelő
 • Beépített tápegység
új Apple TV 4K
Processzor

 

 • A12 Bionic chip 64 bites architektúrával
Video­formátumok

 

 • H.264/HEVC szabványú SDR videó legfeljebb 2160p felbontás, 60 képkocka/s, Main vagy Main 10 profillal
 • HEVC Dolby Vision (Profile 5)/HDR10 (Main 10 profillal) legfeljebb 2160p felbontás, 60 képkocka/s
 • H.264 szabványú videó 3.0-s vagy alacsonyabb szintű Baseline profillal és AAC-LC szabványú hangsávval (legfeljebb 160 Kb/s csatornánként, 48 kHz, sztereó), .m4v, .mp4 vagy .mov fájlformátumban
 • MPEG-4 szabványú videó Simple profillal (legfeljebb 2,5 Mb/s, 640 x 480 képpont, 30 képkocka/s) és AAC-LC szabványú hangsávval (legfeljebb 160 Kb/s, 48 kHz, sztereó), .m4v, .mp4 vagy .mov fájlformátumban
Hang­formátumok

 

 • HE-AAC (V1), AAC (legfeljebb 320 Kb/s), védett AAC (az iTunes Store áruházból), MP3 (legfeljebb 320 Kb/s), változó bitsebességű MP3, Apple Lossless, FLAC, AIFF és WAV; AC‑3 (Dolby Digital 5.1) és E-AC‑3 (Dolby Digital Plus 7.1 térhangzás)
Kép­formátumok

 

 • HEIF, JPEG, GIF és TIFF
 

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .