Sony PS5: végre támogatott a változó képfrissítési gyakoriság – a HDMI 2.1 VRR

Nagyjából másfél évvel megjelenése után a PS5 konzol végre megkapja a gördülékenyebb és kisebb késésű játékot biztosító változó képfrissítési gyakoriság (VRR) funkciót.


Az egy hónapja megjelent Sony PS5 szoftverfrissítés alkalmával még csak belengette a várva várt HDMI 2.1 VRR-t, de az április 25-ei PlayStion blogbejegyzés már azt hirdeti, hogy ezen a héten meg is jelenik a változó képfrissítési gyakoriság támogatása a konzolhoz.

PS5 és PS5-Digital Edition

Hideaki Nishino, a SIE Platform Experience vezető alelnöke a bejegyzésben azt írja: „A mai napon örömmel jelentjük be, hogy a változó képfrissítési gyakoriság (VRR) támogatása ezen a héten világszerte elindul a PS5 játékosok számára. A HDMI 2.1VRR-kompatibilis TV-ken és PC-monitorokon a VRR dinamikusan szinkronizálja a képernyő képfrissítési gyakoriságát a PS5 konzol grafikus kimenetéhez. Ez a PS5 játékok vizuális teljesítményét azáltal javítja, hogy minimalizálja vagy kiküszöböli a vizuális mellékhatásokat, mint a képkocka ütemezési problémákat és a képernyőszakadozást. A játékmenet számos PS5 cím esetében simábbnak tűnik, mivel a jelenetek képe azonnal összeáll, a grafika élesebbnek tűnik, és csökken a bemeneti késés. A korábban megjelent PS5 játékok egy játékjavítással teljes mértékben optimalizálhatók a VRR-re, a jövőbeni játékok pedig már a megjelenéskor tartalmazhatják a VRR támogatást.”

A VRR a következő néhány napban egy frissítés révén érkezik meg világszerte az internetre csatlakozó konzolokra.

PS5 VRR opció

A VRR automatikusan bekapcsolódik a támogatott játékokhoz (ezek egy részének listáját közli a blogbejegyzés), ha a PS5 konzol HDMI 2.1VRR-kompatibilis TV-hez vagy PC-monitorhoz csatlakozik. A nem támogatott játékokhoz is alkalmazható a VRR a „Screen and Video (Képernyő és videó)” alatti menüopcióval, ahogy a fenti képen látható. Ez egyes játékok esetében javíthatja a videó minőségét. Ha viszont váratlan képi hatásokat eredményez, akkor bármikor kikapcsolható ez a lehetőség. A bejegyzés felhívja a figyelmet, hogy az eredmény a használt TV-től és a játszott játéktól és az adott játékhoz kiválasztott képmódtól függően változhat.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .