Apple: szabadalom QD-LED és OLED hibrid képernyőre

1. Oldal

Az Apple szabadalma a QD-LED-ek jobb energiahatékonyságát és az OLED képernyők gyorsabb reakcióidejét kombinálná nagy hatásfokú displayé.


Az AppleInsider számol be az Apple Inc. által még 2016 elején „Quantum Dot LED and OLED Integration for High Efficiency Displays” címen bejelentett szabadalomról, melyben a cég arra tesz javaslatot, hogy képernyők pixeleiben kvantumpötty LED-eket (QD-LED) és OLED-eket kombinálva hatékonyan ötvözze a két technológia előnyeit.

Apple_QD-LED_OLED_pixel.jpg
A korábban 8 évig a QD Vision társalapítójaként, majd 2014 augusztusától az Apple-nek dolgozó Jonathan Steckel, mint az egyik feltaláló nevével fémjelzett szabadalmi leírásban a következő olvasható: „Az ismertetésre kerülő képernyő olyan hibrid képpontokból áll, melyek OLED részpixelt (subpixel) és QD-LED részpixelt tartalmaznak. Ugyanabba a képpontba egybe integrálva vannak az OLED és a QD-LED rétegszerkezetek több közös réteggel, melyeken az OLED és a QD-LED rétegszerkezetek osztoznak.”

A szabadalmi bejelentés azt sugallja, hogy a kettőt kombinálva lehetőség nyílik „nagy hatásfokú képernyők” előállítására, ami azt jelenti, hogy a display fényesebb képet adhat, de kevesebb energiát fogyasztva, mint a ma használatos képernyők. Ez előnyös a mobileszközök kültéri használata valamint a HDR kép előállítása esetében egyaránt.

„A korszerű telefonok, táblagépek, számítógépek és televíziók kijelzői üveg hordozókat alkalmaznak vékonyréteg-tranzisztorokkal (TFT) a folyadékkristályokon alapuló pixeleken áthaladó háttérvilágítás szabályozására. Az utóbbi idők emissziós képernyői, mint a szerves fénykibocsátó diódákon (OLED) alapuló azért kerültek bevezetésre, mert gyorsabb a válaszidejük és nagyobb az energia-hatásfokuk, lehetővé téve minden képpont teljes kikapcsolását a fekete vagy sötét színek megjelenítésekor, és kompatibilisek a műanyag hordozókkal.”- írja az szabadalmi bejegyzés és hozzáteszi: „Még újabban a kvantumpötty fénykibocsátó diódák (QD-LED-eket) kerültek bemutatásra alternatív megjelenítési technológiaként potenciálisan még az OLED-nél is nagyobb energiahatékonysággal.”

Hangsúlyozottan ez még csak egy szabadalmi bejelentés és nem tudni, hogy mikor – és egyáltalán – lesz a javasolt QD-LED és OLED hibrid technológia megoldásból kereskedelmileg forgalmazható képernyő.

A kutatók dolgoznak más típusú kvantumpöttyöket alkalmazó képernyőkön, köztük a microLED technológián is. A Samsung egyik partnere a Nanosys nyilvánosan mutatta be a jövőben „Electro-Emissíve QLED néven emlegetett a képpontokat aktív elemként QD-LED-ekkel előállító technológiát.

Kapcsolódó linkek:

A kínai BOE bemutatta a világ első valódi QLED képernyőit
QLED Alliance: szövetségben a Samsung, a Hisense és TCL
Samsung: technikai információk a 2017-es QLED TV-kről (Frissítve)
A Samsung a QD Vision megvásárlását tervezi
Samsung: technológiafejlesztés a 2019-re kész a QLED TV-ig
MicroLED: új technológia fényesebb és hatékonyabb képernyőkhöz
Új fejlesztésű képernyő kvantumpötty azaz QLED-ekkel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .