Videojáték 240Hz-es képfrissítéssel FED képernyőn

1. Oldal

A Sony által összehozott bemutatón egy 48 centis (19 inch) Field Emission Display (FED) képernyőn a Gran Turismo 5 Prologue videojáték másodpercenként 240 képkockás változatát futtatták.
A bemutató során használt képernyő tehát egy nano-Spindt Field Emission Display (FED) azaz nanotüskés tér-emissziós képernyő volt, melyet a Field Emission Technologies állított elő. Ez a cég vette át a FED technológia korábban a Sony által megkezdett fejlesztését.

A képernyő pixelenként több mint 10,000 úgynevezett nanotüske elektronforrásból áll. A képcsövekhez nagyon hasonló elven működő FED képernyőkben ezek az elektronforrások gyújtják ki az egyes pixeleket. A különbség csak annyi, hogy míg képcsövekben egy elektronágyú eltérített elektronsugara pásztázza végig a fénykibocsátó foszforrészecskéket, addig a FED pixeleinek saját elektronforrásaik vannak.

FED_240fps_GT.jpg
Az októberi bemutatón a Gran Turismo 5 Prologue videojáték egy Sony SXRD vetítő jóvoltából négyszeres 1080 HD felbontású változatban is játszható volt. A játék alapváltozatban 60p, azaz másodpercenként 60 progresszív képkocka frissítésével állítja elő a mozgóképet. A FED képernyőn futó 240 képkocka per másodperces változat forrásjelét négy PlayStation 3 játékkonzol időben eltolt és szinkronizáltan összerakott jele szolgáltatta. A FED képernyő úgynevezett impulzus meghajtású – nagyfrekvenciájú képfrissítési rendszere elmosódástól teljesen mentes képet állít elő, még gyors képmozgások mellett is, vagyis mozgóképfelbontása majdnem azonos az állóképeknél tapasztalt felbontással.

A FED képernyők tömeggyártása kapcsán a Field Emission Technologies tárgyalásban állt a Pioneer-al, az utóbbi Kagoshimaban fekvő plazmagyárának átvételéről, de a legfrissebb értesülések szerint ez az elképzelés meghiúsult. Reméljük, ez nem késlelteti a jövőre tervezett tömeggyártás megindítását.

Kapcsolódó linkek:

FED képernyők tömeggyártásban a jövő év végére
Az első professzionális FED monitor képernyő megjelenését 2009-re tervezik
Bemutatták az első FED képernyőt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .