Tíz év mire az Ultra HD elterjedté válik egy elemzés szerint

1. Oldal

Az UHDTV műszaki infrastruktúrája ugyan elkészül 2017-re, de egy évtized is eltelhet mire elég Ultra HD készülékekkel felszerelt háztartás és megfelelő tömegpiaci tartalomellátottság lesz a formátumból.
Az IHS Electronics & Media elemzése szerint az UHDTV elterjedése még így is gyorsabb lesz a HDTV elterjedésénél. Sok múlik majd a HEVC videó tömörítő kódolás/dekódolás bevezetésétől, ami előnyösen hat majd a HD és internetes (IP) tartalomterjesztésre is.

Ultra_HD_képernyő.jpg
Az elemzés úgy becsüli, hogy 2020-ra világszerte több mint 200 UHDTV csatorna kínál majd műsort, ami aztán 1.000 fölé bővül 2025-re. Addigra az Ultra HD technológia ökoszisztémája már teljessé, majd kereskedelmi tömegpiaccá válik. Valami hasonló zajlott le a HDTV esetében is, ami 1990-ben lett műszakilag elfogadott szabvány, a technológiai ökoszisztéma 2002-ben vált elérhetővé és 2006-tól alakult ki a kereskedelmi tömegpiac. Az Ultra HD esetében ez gyorsabban zajlik majd, mert a technológia már 2017 előtt kész és elérhető lesz, 2023-tól pedig megnyílnak a kereskedelmi lehetőségek a fizetős TV műsorterjesztők és a tartalomgyártók számára.

2017-2018-ra a fizetős TV műsorterjesztők és szolgáltatók elkezdik kikapcsolni MPEG2/MPEG4 kódolású adásaikat, illetve lecserélni a set-top boxokat HEVC dekóderekre, hogy még több HD és Ultra HD csatornának csináljanak helyet a rendelkezésükre álló sávszélességen belül. Ekkor kezdi elérni a tömegpiaci technológiává válás küszöbét is, amikor a háztartások nagyjából 3%-a rendelkezik majd UHDTV készülékkel.

Az olyan jelentős események, mint a Labdarúgó VB és az Olimpiák alkalmával 2014-ben és 2016-ban kezdődnek el az Ultra HD kísérletek, majd 2018-ban a sugárzott adások.

Amikor a főbb márkák a 178 centis (70 inch) és nagyobb képernyőjű UHDTV modelleket már elég vonzó áron kínálják, hogy azokat a háztartások nagyobb számban vásárolják, és már több mint 3%-uk rendelkezik majd ilyen készülékekkel, akkor válik valószínűleg kereskedelmileg életképessé ezekhez tartalmat kínálni. Ez az Egyesült Államokban 2017. körül, más régiókban 2018. és 2021. körül következik be. Az elemzés szerint 2025-re a világszerte piacra kerülő TV-k közel fele Ultra HD készülék lesz.

Kapcsolódó linkek:

A Netflix 4K Ultra HD online tartalomterjesztést tesztel
Képernyők UHD logóval UHDTV színtér nélkül
A 2014-es FIFA VB döntőről biztos lesz UHDTV közvetítés
Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV
Elkerülheti-e a 4K Ultra HD TV a 3D TV sorsát?
Hétmillióra nőhet az Ultra HD TV-k eladása 2016-ra
ITU jóváhagyás a H.265 HEVC videó tömörítési szabványnak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .