Miként nézhetjük idehaza a foci világbajnokságot nagyfelbontásban (Frissítve)

1. Oldal

Bizonyára vannak szépszámmal, akik a labdarúgó vb mérkőzéseit szeretnék nagyfelbontású (HDTV) adást nézve élvezni. Nekik igyekszem összefoglalni a jelen pillanatban fennálló lehetőségeket.
Ahhoz, hogy valaki nagyfelbontásban nézhesse a mérkőzéseket mindenekelőtt szüksége van egy nagyfelbontású képmegjelenítőre (vetítőre, LCD vagy Plazma TV-re). Ilyenek a HD-ready megjelölést viselő készülékek.

Ezenkívül meg kell oldani valamely műsorsugárzó HDTV programjának vételét, mely nagyfelbontásban közvetíti majd a labdarúgó vb-t. A dolgok jelenlegi állása szerint ilyen közvetítések Magyarország területén csak fizetős műholdas csatornákról lesznek foghatóak, de ezek legálisan nálunk nem elérhetőek.

Pace_DS810KP_kep.jpg
Az egyik lehetséges HDTV műsorforrás, mely nagyfelbontásban közvetíti majd a meccseket a csak németországi és ausztriai előfizetőknek sugárzó PREMIERE HD SPORT. Ennek vételéhez szükség van az előfizetői kártyára és egy ezt a kártyát befogadó (CI-slot) műholdvevőre, mely DVB-S2 modulációs rendszerben képes venni és MPEG4/H.264 dekódolni a tömörített nagyfelbontású videojelet.

Humax_PR-HD1000.jpg
Jelenleg két ilyen modell is kapható. Az egyik a Humax PR-HD1000, a másik a Pace DS810KP/KRP.

Pace_DS810KP.jpg
Ugyancsak műholdról sugározza a vb összes mérkőzését az Euro1080 HD2 eseményenként fizetős programja, mely felhatalmazást kapott az Infront Sports & Media AG-től, hogy megegyezzen az egyes országok jogtulajdonosaival a HDTV közvetítésről. Sajnos Magyarország vonatkozásában nem sikerült megállapodni az RTL Klub-al, mely a labdarúgó vb-t standard felbontásban közvetíti.

Euro1080CA_Humax_HDCI_2000.jpg
Megszületett viszont már a megállapodás négy országban, s így Belgiumban, Lengyelországban, Litvániában és Horvátországban az Euro1080 CA (Conditional Access) kártyájával és megfelelő műholdvevővel (például egy Humax HDCI 2000) rendelkező egyéni nézők is nagyfelbontásban láthatják a világbajnokságot. A fizetendő díjat még nem sikerült kideríteni, de amint megtudjuk a részleteket igyekszünk tájékoztatást adni.

Kapcsolódó linkek:

Hírek a Premiere HD és a Sky HD kapcsán
BBC: 2006-os FIFA Világkupa és tenisz Wimbledonból nagyfelbontásban
A 2006-os FIFA Világkupa HDTV minőségben az EURO1080 HDTV jóvoltából
HDTV műsor a Torinói Téli Olimpiáról az Euro1080 HD1-en
Kétéves az Euro1080, és a jövő évben közvetíti a labdarúgó-világbajnokságot is
PREMIERE HD kísérleti HDTV adás a világ első MPEG4/H.264-es HD vevőjével
Euro1080 HDTV csatornák új műholdról
Az ember, aki megvalósította álmát

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .