A nagy dinamikatartomány is része lesz DVB-UHDTV szabványnak

1. Oldal

A DVB irányító testülete jóváhagyta az UHD televíziózás kereskedelmi követelményinek 2. fázisát, melynek része lesz a Hybrid Log Gamma (HLG) műsorterjesztő HDR TV szabvány is.


A digitális televíziózás Digital Video Broadcast (DVB) szabványai között már 2014-ben jóváhagyták az Ultra HD felbontású DVB-UHDTV-1 Phase 1 specifikációt, mely a 2013-ban megszületett ITU-R BT.2020 ajánlására épül. Eszerint az UHDTV csatornák másodpercenként akár 60 képkockából álló (azaz 60 Hz képfrekvenciájú), 3.840 x 2.160 felbontású videót sugároznak 10 bites színfelbontással HEVC (H.265) tömörítő kódolással.

DVB UHD.jpg
Múlthéten Genfben a DVB Steering Board jóváhagyta az „UHD-1 Phase 2” jellemzők első elemeként az audiovizuális kódolási specifikáció új TS 101 154 számú verzióját. Ebben zöld utat kap a nagy dinamikatartományú (HDR) tartalmak terjesztése, melyre a DVB HDR megoldása egyaránt támogatja a „Hybrid Log Gamma” (HLG) és a „Perceptual Quantizer” (PQ) elektrooptikai átviteli függvényeket. A specifikáció definiálja a jelenlegi 50/60 Hz-es szabványnál magasabb képváltási gyakoriságot (High Frame Rate – HFR) és támogatja az úgynevezett „Next Generation Audio” (NGA), azaz az objektum alapú (Dolby Atmos és DTS:X) valamint a jelenet alapú audioformátumokat egyaránt.

Az iparág számára mérföldkő az új specifikáció, mely lehetővé teszi a műsorterjesztőknek és a szórakoztatóelektronikai gyártóknak, hogy annak megfelelő termékeket és szolgáltatásokat kínáljanak. A Sony VPL-VW550ES házi-mozi projektort követve remélhetőleg 2017-ben már több HLG HDR kompatibilis képmegjelenítőről fogunk hallani, melyek várhatóan a januári CES 2017 kiállításon mutatkoznak be.

LG HLG demo IFA2016.jpg
Az LG volt az első TV gyártó, mely még az IFA 2016 kiállításon nyilvánosan demonstrált HDR tartalmat másodpercenként 100/120 képkockás magas képváltási gyakorisággal. A koreaiak a BBC és az EBU-val (European Broadcasting Union) együttműködve mutatta be a HFR HLG tartalmát, ami kompatibilis MPEG-DASH (IP streaming) és a DVB-T2 átviteli rendszerekkel is. Ez a magas képváltási frekvencia különösen sportközvetítésekhez ideális, mert simább, valóságosabb mozgásmegjelenítést biztosít.

Kapcsolódó linkek:

Új frekvencián az Eutelsat Ultra HD és HDR demócsatornája
Sony VPL-VW550ES: az új 4K/HDR házi-mozi projektor
Kész az UHD-HDR TV ITU BT.2100 szabvány
Új HDR demócsatorna az Astra műholdon
Mit kell tudni a nagy dinamikatartományú képmegjelenítésről
DVB-UHDTV specifikáció a digitális 4K televíziózáshoz
Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .