Jóváhagyták a DVB-UHDTV szabvány következő fázisát

1. Oldal

Hivatalosan jóváhagyta az ETSI (Európai Távközlési Szabványügyi Intézet) a DVB „UHD-1 Phase 2” specifikációt, utat nyitva a műsorszolgáltatóknak és készülékgyártóknak az új technológiák alkalmazására.


Az Európában és más régiókban működő digitális televíziós műsorsugárzás, a Digital Video Broadcast (DVB) műszaki fejlesztéséért felelős DVB Group2016 novemberében hagyta jóvá az UHD-1 Phase 2 specifikációt, melyet a European Telecommunications Standards Institute (ETSI) szabványként (TS 101 154 V2.3.1) hivatalosan jóvá is hagyott.


A műsorszolgáltatók valamint a TV készülékek és set-top box vevők gyártói mostantól elkezdhetik a technológiák implementálását, megnyitva az utat a jobb minőségű TV-s műsorsugárzás számára.

A DVB-UHDTV első fázisának specifikációja még csak a 4K felbontásról szólt, az „UHD-1 Phase 2” pedig már a nagy dinamikatartományú (HDR), a 100/120 Hz-es képváltási gyakoriságú (High Frame Rate – HFR) és a Dolby Atmos és DTS:X formátumokat is tartalmazó „Next Generation Audio” (NGA) specifikációit is meghatározza.

Míg a HDR gyakorlatilag bármilyen tartalom minőségén javít, addig a HFR kezdetben elsősorban a sportközvetítésekét. A sportesemények nagyobb, akár másodpercenkénti 120 képkockás reprodukálásával ugyanis a műsorszolgáltatók egyedülálló képminőséget biztosíthatnak nagyobb mozgásfelbontással, kevésebb elmosódással és akadozástól mentesen.

A HDR tartalmak eljuttatásához használható lesz akár a „Hybrid Log Gamma” (HLG) akár a „Perceptual Quantizer” (PQ) elektro-optikai átviteli függvény is. Az utóbbit a HDR10 és Dolby Vision formátumok használják, míg a HLG formátumot a műsorterjesztő iparág fejlesztett ki a HDR és nem HDR tartalmak azonos csatornán történő továbbítására a sávszélesség gazdaságos kihasználása érdekében. 2017-es modelljeikben már minden nagyobb TV gyártó támogatja a HLG formátumot, és legtöbbjük felfrissíti erre 2016-os és némelyikük még 2015-ös modelljeit is.

Az új DVB szabványnak megfelelő első TV csatornák várhatóan már idén megkezdik a sugározást.

A műsorterjesztő ipar ugyanakkor már dolgozik a következő UHD-2 elnevezésű fázison, amely már a 8K felbontást és esetleg egy új, hatékonyabb tömörítési formátumot tartalmaz.

Kapcsolódó linkek:

Dolby Vision és HLG HDR támogatás AV vevőerősítőkhöz
HLG HDR frissítést kapnak 2016-os LG és Samsung TV-k
A nagy dinamikatartomány is része lesz DVB-UHDTV szabványnak
Kész az UHD-HDR TV ITU BT.2100 szabvány
Mit kell tudni a nagy dinamikatartományú képmegjelenítésről
DVB-UHDTV specifikáció a digitális 4K televíziózáshoz
Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .