Új lézer 1TB-os optikai lemezhez

1. Oldal

A Sony és a japán Tohuku Egyetem kutatói olyan új ibolyakék lézer fejlesztésén munkálkodnak, amelynek segítségével kb. 20-szor nagyobb adatsűrűség érhető el, s így akár egy terabájt (1TB) kapacitásúak lehetnének a Blu-ray lemezek.
lézer.jpgA Sony által közzétett, technikai részletekben gazdag sajtóközlemény szerint a cégnek sikerült kifejleszteni egy teljesen félvezető pikoszekundumos lézer impulzusforrást 405 nanométeres hullámhosszal.

„3 pikoszekundum időtartamú ultragyors optikai impulzust képes (a lézer) generálni rendkívül magas, 100W csúcs kimeneti teljesítménnyel, ami a világ legnagyobb kimeneti teljesítményű szokványos ibolyakék impulzus félvezető lézerek hasonló értékének több mint százszorosa.

A The Daily Yomiuri napilap szerint a technológiai újítás a jelenlegi Blu-ray formátumnál 20-szor nagyobb adatsűrűséget tenne lehetővé egy jövőbeli optikai lemezen. Egy ilyen lemezen teljes TV sorozatok vagy többrészes nagyjátékfilmek – mint például a Csillagok háborúja, vagy a Gyűrűk ura is elférnének.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor jelenhetnek meg az 1TB-os optikai lemezek és a hozzájuk szükséges meghajtók.

A jelenlegi legnagyobb 100 illetve 128GB tárolókapacitású BDXL formátumú lemezek első írható változatai most jelentek meg a piacon.

Kapcsolódó linkek:

A Sharp kínálja az első írható 100GB-os BDXL lemezt
Blu-ray: új hivatalosan specifikált 128GB-os BDXL lemez
Növelhető a Blu-ray Disc rétegenkénti tárolókapacitása
Blu-ray Disc fejlesztések a jobb használhatóság érdekében

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .