Ultra HD Blu-ray: a Digital Bridge-el merevlemezen is lehet a film

1. Oldal

Az új Ultra HD Blu-ray szabvány és lejátszói által támogatott opcionális „Digital Bridge” funkció lehetővé teszi a lemezen lévő film másolásvédett változatának USB merevlemezről vagy mobileszközről való lejátszását.
A „Digital Bridge” funkciót az Ultra HD Blu-ray szabvány véglegesítésének hivatalos bejelntése említeti először, és most a Blu-ray Disc Association (BDA) megosztott néhány további részletet az ígéretesnek tűnő kezdeményezésről.

Digital_Brdge_Exportformátum_és_használat.jpg
A Digital Bridge egy felhőalapú szolgáltatáson keresztül teszi lehetővé a megvásárolt film regisztrációját. A már regisztrált film egy úgynevezett „Digital Bridge Export Format” elnevezésű példánya ezután elérhetővé válik más eszközökön, például médialejátszón, táblagépen és okostelefonon való lejátszásra. Az most még nem ismert, hogy ez hogyan történik, de a BDA ígéri, hogy hamarosan további részleteket oszt meg ezzel kapcsolatban. Egyelőre azt sem tudni, hogy a Digitális Bridge kapcsolódik-e Hollywood új Vidity 4K filmletöltő rendszeréhez. Annak persze, aki csak új Ultra HD Blu-ray lejátszóját használva akarja nézni a filmet, nem kell regisztrálnia a lemezt.

A Digital Bridge egy másik eleme az a lehetőséget, hogy a filmmel „bitről-bitre” azonos (Player Bound Copy) másolat tárolható egy erre úgymond „feljogosított” USB-s merevlemezen. A másolat titkosított, vagyis olyan tartalomvédelemmel ellátott merevlemez szükséges, amit nem lehet áttenni egy számítógépbe. Mivel az új Ultra HD Blu-ray filmek akár 100 GB tárhelyet is elfoglalhatnak, ezért nagy kapacitású merevlemezre lesz szükség.

Nem kötelező a Blu-ray lejátszók gyártóinak a Digital Bridge funkció implementálása, de ha úgy döntenek, hogy ezt megteszik, akkor annak bizonyos elemeit kötelezően előírja a BDA a kompatibilitás biztosítása érdekében. A gyártók kiegészíthetik ezeket a kötelező követelményeket további funkciókkal.

Az első, állítólag a mostaniaknál nem sokkal drágább Ultra HD BD lejátszók várhatóan 2015 végéig megjelennek a piacon, és minden bizonnyal a szeptemberi berlini IFA 2015 kiállításon lesznek láthatóak először.

A Digital Bridge mellett az Ultra HD Blu-Ray szabvány Ultra HD felbontást, nagy dinamikatartományt (HDR), széles színskálát, és objektum-alapú hangformátumokat kínál.

Kapcsolódó linkek:

Ultra HD Blu-ray: kezdődik az engedélyezés
Az Ultra HD BD lejátszók nem lesznek sokkal drágábbak
Vidity: Hollywood új 4K filmletöltő rendszere
Ultra HD Blu-ray: kész a szabvány és itt az új logó
Mi újat tudunk az Ultra HD Blu-Ray lemezformátumról

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .