Az Ultra HD BD lejátszók nem lesznek sokkal drágábbak

1. Oldal

A Panasonic egy illetékese azt mondja, hogy „nem ezerdolláros gépek” lesznek az új Ultra HD Blu-ray lejátszók, legfeljebb csak két-háromszor drágábbak, mint a jelenlegiek, és az UHD filmek lemezei kerülnek majd többe.


Nincs egy hete, hogy bejelentették az Ultra HD Blu-ray logót és az iparág máris az új formátum megjelenésével kapcsolatos terveiről beszél.

A What Hi-Fi számára nyilatkozó Ron Martin a Panasonic Hollywood Laboratory alelnöke azt mondta: „Természetes a Panasonic és a legtöbb gyártó számára, hogy a szeptemberi IFA idejére (már) a tartalmat megjelenítő lejátszóval akarunk rendelkezni. A karácsonyi ünnepi szezonra azt akarjuk, hogy kaphatóak is legyenek ezek”. Martin az új Ultra HD Blu-ray lejátszók árával kapcsolatban megnyugtatásul azt mondta: „De nem lesz olyan súlyos, mint néhány (termék) megjelenésekor a múltban, nem ezerdolláros gépeket fogunk látni. Talán az ekvivalens HD lejátszók két-háromszorosába kerülnek majd. De az idő múlásával ez csökkenni fog.”

Panasonic_4k_Blur-ay_prototipus.jpg
Ez jó hír, mert minden korábbi első generációs CD, DVD, HD-DVD és Blu-ray lejátszó nagyon drága volt. A legolcsóbb jelenlegi Blu-ray lejátszókat 100$ (kb. 27.500 Ft) alatti áron adják, de valószínűleg nem ezek az „ekvivalens HD lejátszók”, amire Martin utalt, hanem 200-300 dolláros (kb. 55.000 – 82.500 Ft) készülékek. Vagyis az új Ultra HD Blu-ray lejátszók várható ára 400 és 900 dollár (kb. 110.000 és 247.500 Ft) között lehet majd.

Végezetül Martin az Ultra HD Blu-ray filmek árával kapcsolatban azt várja, hogy „az árak a meglévő Blu-ray lemezekkel összehasonlíthatóak” lesznek.

Számos stúdió dolgozik már egy sor Ultra HD filmen, de címlistákat még nem tettek közzé. Ismertek már nagy dinamikatartományú Dolby Vision filmek, és várhatóan többről is hallunk majd, ahogy az elkövetkező hónapokban az iparág próbál lendületet adni az Ultra HD Blu-ray formátumnak.

Az első Ultra HD Blu-ray lejátszók tehát Berlinben, a szeptember 4-én kezdődő IFA 2015 kiállításon mutatkoznak be.

Kapcsolódó linkek:

Ultra HD Blu-ray: kész a szabvány és itt az új logó
Dolby Vision: rövidesen nézhetőek az első nagydinamikájú filmek
Mi újat tudunk az Ultra HD Blu-Ray lemezformátumról (Frissítve 2.)
Panasonic: kész a prototípus 4K Blu-ray lejátszó
4K Blu-ray: részletek az új lemezformátumról
Blu-ray 4K: 2015 karácsonyán jelennek meg az első lemezek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .