Xbox One X: a valódi 4K és HDR játékra kész új csúcskonzol

1. Oldal

A Microsoft bemutatta az Xbox One X – korábban Project Scorpio – elnevezésű új konzolt, ami valódi 4K játékot kínál HDR-rel, Ultra HD Blu-ray lejátszást, és az eddigi legkisebb Xbox lesz, ami november 7-től kapható 499 € (kb. 155.000 Ft) áron.


Az Xbox One X csúcskonzol a Sony PlayStation 4 Pro versenytársa lesz, de azzal szemben „valódi” 4K játékot nyújt, legalábbis a Microsoft szerint amivel azt a tényt igyekeznek kiemelni, hogy a PS4 Pro technikailag ugyan támogatja a 4K játékot, gyakran azonban csak felskálázza a játékokat, mert hiányzik belőle a kellő grafikai teljesítmény. Ahogy az korábban már ismertté vált, az Xbox One X 6 TFLOPS grafikus számítási teljesítménnyel rendelkezik majd, szemben a PS4 Pro 4,2 TFLOPS-ával.

Xbox_One_X-1.jpg
Hogy az Xbox One X 6 TFLOPS teljesítménye mennyit javít a játékélményen, az még csak sejthető, azt viszont már számos teszt bizonyítja, hogy a nagy dinamikatartomány (HDR) sokkal nagyobb hatással van rá, mint a 4K egy megfelelő képernyőn. Mindkét csúcskonzol támogatja a HDR10-et, a Dolby Vision formátumot viszont nem.

Az Xbox One X új normát állít a konzoljátékok terén, és arra ösztönzi a játékfejlesztőket, hogy még inkább a 4K-ra és a HDR-re összpontosítsanak.

Az Xbox One X kompatibilis az AMD FreeSync rendszerrel, azaz támogatja az adaptív képsebességet. Ez biztosítja, hogy a játékkonzol és a képmegjelenítő mindig tökéletesen szinkronban legyenek, kiküszöbölve a változó frissítésű kép akadozását és kieséseit. A Microsoft korábban azt ígérte, hogy új konzolja lesz az egyik első HDMI 2.1 kimenettel rendelkező készülék, de az E3 prezentáción szó sem esett a HDMI 2.1-ről, a specifikációban pedig csak az AMD FreeSync szerepel, ami nem a HDMI 2.1 része, hanem PC szabvány. Ráadásul a FreeSync 2-re lenne szükség az adaptív képsebesség és a HDR kombinálásához. Vagyis itt még vannak kérdőjelek.

Az Xbox One X támogatja Dolby Atmos és DTS:X hangformátumokat játékokhoz és filmlejátszáshoz egyaránt.

Xbox_One_X_Xbox_One_S.jpg
Az új konzol hasonlít a fehér és sokkal kevésbé erős Xbox One S-re, de az „eddigi legkisebb Xbox” lesz, ami méretét olyan új technikai megoldásoknak köszönheti, mint a folyadékhűtésű párologtatókamra, ami az elektronikát hűti.

A Microsoft Xbox One X jellemzői:

• Játék akár 4K felbontással HDR-el
• 4K és HDR tartalom streaming
• 8 magos Custom AMD CPU 2,3GHz órajellel
• 40 számítási egységes, Custom GPU 1,172GHz órajellel, 6 TFLOPS teljesítménnyel
• 12GB GDDR5 RAM 326 GB/s, 8GB Flash
• 1TB merevlemez
• Ultra HD Blu-ray lejátszás
• 2160p/60Hz felbontás és AMD FreeSync változó képfrissítés HDMI kimeneten
• HDR10 támogatás
• HDCP 2.2
HEVC (H.265), VP9, AVC (H.264), MPEG-2, MPEG-4 part2, VC1/WMV9 video kodekek
• Dolby Digital, DTS, PCM (2.0, 5.1 és 7.1), Dolby TrueHD Atmos-al (játékból) dekódolás; Dolby TrueHD, DD+, DTS-HR/MA továbbítás Dolby Atmos és DTS:X támogatás
• IEEE 802.11ac kétsávos (5GHz és 2,4GHz) Wi-Fi és Wi-Fi Direct
• Csatlakozók: 3x USB 3.0, HDMI 2.0b kimenet, HDMI 1.4b bemenet, S/PDIF, IR kimenet, Kinect port külső USB adapterrel

HTMLON
HTMLOFF
Kapcsolódó linkek:

Az új Xbox konzol HDMI 2.1-et és adaptív képsebességet is tud majd
Xbox: 4K, HDR és Ultra HD Blu-ray lesz az új erősebb konzol
PlayStation 4 Pro: a Sony új 4K és HDR konzolja

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .