OKOSODÓ
Az alábbi oldalakon, a házi-mozi alapfogalmaival, technológiáival ismerkedhet meg. Célunk az, hogy minden megtalálható és érthető legyen, amit erről a témáról tudni kell és érdemes.
Házi-mozit, okosan I. (Tervezés)
Házi-mozit, okosan II. (Vásárlás és gyakorlat)
Milyen TV-t vegyek?
A házi-mozi hangja
A házi-mozi képe
GY.I.K.
(Gyakran Ismételt Kérdések)
CIKKEK
Dolby Atmos a házi-moziban (Frissítve videóval)
Milyen TV-t vegyek? (2016.)
A Dolby Atmos és DTS:X hangformátumokról
Mi is az a kvantumpötty LCD TV és mire jó?
Mi értelme az ívben hajlított képernyőjű TV-knek?
» további írásaink
SZAKCIKKEK
Mit kell tudni a nagy dinamikatartományú képmegjelenítésről (Frissítve)
Dolby Vision: a jövő fényes, kontrasztos, színgazdag képe
Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV
A házi-mozi hangja
Antennák a digitális földi televíziós műsorsugárzás vételéhez
» további írásaink
TERMÉKEK
Milyen is az első kapható OLED TV?
Sony KDL-32EX600: LED LCD TV mindenkinek
Pioneer KURO PDP-5080XA: a fekete dicsérete
JVC DLA-HD1: mire képes a kontrasztbajnok?
Pioneer PDP-507XD: plazma TV a tökéletesség útján
» további írásaink
keresés  
BELÉPÉS    FÓRUM SÚGÓ       
GURU - 2010. július 22., csütörtök 
Nem minden sportág közvetítésénél működik a 3D
Várhatóan a sport játssza a legfontosabb szerepet a 3D televíziózás elterjedésében, de az eddigi tapasztalatok és a közvetítések jellege alapján eltérő mértékben járulhat csak hozzá a 3D az egyes sportágak nyújtott élményhez.
170925_lumen_banner.gif

Eddig a 3D televíziózás jórészt sportesemények közvetítéséről szólt. A technológia azonban még viszonylag új és a produkciós szakemberek is csak most kezdik tanulni, hogyan is kell valóban élvezhető 3D műsort előállítani. Már az első próbálkozásokból is világosan látszik, hogy a 3D bizonyos sportágaknál működik, másoknál nem, legalábbis az eddig megszokott közvetítéseknél alkalmazott nézőszögekből és távolságból.

3D_sport.jpg

A 3dradar témával foglalkozó cikke áttekinti az eddigi tapasztalatokat és feltételezéssel él bizonyos sportágak 3D közvetíthetőségével kapcsolatban. Ebből válogatva, íme néhány idehaza is népszerű sportág a saját véleményemmel kiegészítve:

Atlétika - A 110 méteres gátfutást szemből, az egymás melletti pályákon futó atlétákat mutatva 3D-ben nem néz ki olyan jól, de az ugró számok és az oldalról vett közeli részletek érdekesek lehetnek.

Asztalitenisz - 3D-ben az egyik legjobban közvetíthető sport. Az asztal mérete és a természetes látószög a háttal álló játékos mögül ideális alap a 3D-hez. A képszerkesztő a hálót helyezheti a képernyő síkjába, így az asztal egyik fele a TV-ben, másik felel azon kívül érzékelhető. A szerva és a fogadás lassított közeli képei is érdekesek lehetnek.

Boksz - A Sky korai kísérletei azt mutatják, hogy 3D-ben virtuálisan a szorító mellett érezheti magát a néző, és a csak a két öklözőt közelről mutató kivágásban látható ütések, védések, de még a fröccsenő izzadtság és vér is érzékletes 3D-ben.

F1 autóverseny - Úgy tűnik biztos, hogy a Forma 1 3D-ben is látható lesz rövidesen, bár elképzelhető, hogy kezdetben csak mozikban. Ezt szeretné legalábbis kipróbálni a lezajlott FIFA labdarúgó VB-t is hasonló módon terjesztő SuperVision Media. A pálya mentén, a pit-en, és az autókon elhelyezett kamerák végtelen lehetőséget kínálnak az izgalmas 3D képek előállítására. Képzeljük csak el az előzés élményét a pilóta szemszögéből.

Jégkorong - Mint az összes többi csapatsport esetén a pálya nagy részét távolról, a játékosokat kicsiben mutató képek nem izgalmasak 3D-ben. Ráadásul problémát jelent a gyorsan mozgó és kicsi korong is, amit 2D-ben is nehéz követni, nemhogy 3D-ben.

Kosárlabda - Az USA-ban már közvetített 3D kosármeccsek nézői arról számolnak be, hogy a látottak alapján az volt az érzésük, mintha a mérkőzésen maguk is a pályán állnának. A játékosok lökdösődése ugyan nem olyan izgalmas, de helyezkedésük a pályán és a viszonylag nagy labda mozgása ideális a 3D számára.

Labdarúgás - Sajnos nem a legtökéletesebb sport 3D közvetítés szempontjából. A pálya megszokott nagytotál képe nem ad túl sok mélységérzetet. Jobb a helyzet a kapu mögött és az oldalvonal közvetlen közelében elhelyezett kamerákkal közelebbről vett játékosokat és a labda mozgását mutató képek esetén.

Tenisz - A francia nyílt teniszbajnokság 3D közvetítése azt mutatta, hogy bár a teljes pályát megjelenítő 3D képeken érzékelni a távolságot, de a játékosok természetellenesen más-más síkokban mozogtak. A labda és a játékosok mozgása is túl gyors volt a kamera számára.

Torna - Ez a sport szinte kiállt a 3D-ért. A különböző szereken – a talajon, a lovon, a gyűrűn, az ugráskor, a felemáskorláton, a nyújtón – végzett gyakorlatok, mind a térben végzett koordinált mozgások. Nem túl gyorsan mozgó kamerával és a zoom használatát kerülve lenyűgöző 3D képek készíthetőek.

Kapcsolódó linkek:

Továbbra is téma, hogy okoz-e egészségkárosodást a 3D TV
Élő 3D közvetítés a francia nyílt teniszbajnokságról
Sony - FIFA: további információk a 3D focivébéről
Megosztás Facebook-onMegosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-enMegosztás Twitter-en

MEGTEKINTEM A HOZZÁSZÓLÁSOKAT - ÚJ HOZZÁSZÓLÁS ÍRÁSA

(eddig 0 hozzászólás érkezett a hírhez)
 
hazi-mozi.hu a Twitter-enhazi-mozi.hu a facebook-onhazi-mozi.hu RSS - Hírek, cikkek
LEGFRISSEBB 5
» Milyen TV-t vegyek? (2016.)
[2017.10.17. 14:10]
» A házi-mozi hangja
[2017.10.08. 19:31]
» Sony: gyárbezárások elbocsátások
[2017.07.25. 15:37]
» Xbox One X: a valódi 4K és HDR játékra kész új csúcskonzol
[2017.06.15. 19:44]
» Mélysugárzók
[2017.06.02. 16:07]
PARTNEREINK