Dolby Atmos: már több mint 2000 moziban és 500 filmen

1. Oldal

A Dolby Atmos hang a moziélmény új szintre emelésének egyik fontos összetevője, és a cég két fontos mérföldkő elhagyását ünnepli, miközben rövidesen konzoljátékok és élő sportközvetítések is lesznek ezzel az objektumalapú hangformátummal.


A Dolby Atmos és DTS:X új objektumalapú hangtechnológiák lehetővé teszik „hangobjektumok” hangtéren belüli pozicionálását, mozgatását. A Dolby Atmos és a Dolby Vision nagy dinamikatartományú (HDR) videotechnológia, adják a cég új generációs Dolby Cinema mozik lényegi elemeit. A Dolby Atmos a házi-moziban is jelen van már.

Dolby_ATMOS.jpg
A Dolby licencdíjat kér technológiái használatáért és a fogyasztóknak nem mindegy, hogy milyen erős támogatása van a formátumnak, amibe hosszú távon kívánnak beruházni. Az először 2012-ben megjelent Dolby Atmos mozi hangformátum az eltelt négy évben erős támogatást szerzett a hollywoodi stúdiók és az AV termékgyártók körében egyaránt.

Az első Dolby Atmos film a Disney – Pixar 2012-es Merida, a bátor (Brave) című alkotása volt. Ma a formátumot már „felkarolták a nagy hollywoodi filmstúdiók és a piacvezető filmesek, köztük többek között 15 Oscar-díjas rendező és 28 Oscar-díjas hangmérnök”, jelentette be a cég.

Dolby Atmos mozik már több mint 60 országban vannak és több mint 2.000 vetítőtermet szereltek fel ilyen hangrendszerrel. Ugyanakkor több mint 500 film jelent már meg mozik számára Dolby Atmos hanggal, és ilyen hangsávval rendelkezik már több mint 20 streaming tartalomszolgáltatókon elérhető film valamint 150-nél több Blu-ray Disc. Az Ultra HD Blu-Ray filmmegjelenéseknek pedig több mint 60%-a rendelkezik Dolby Atmos hanggal.

A Dolby Atmos támogatott 75 AV rendszeren, több mint 20 gyártó 45-nél több soundbar és más hangsugárzója által, 35 mobileszközön, 3 PC-s játékon, és a Microsoft bejelentése szerint hamarosan az Xbox One/Xbox One S játékkonzolok és Win 10 operációs rendszer által is. A Sony nem jelentett be hasonló tervet a PlayStation 4 konzolhoz.

A brit BT TV több mint egy éve működő BT Sport Ultra HD csatornáján pedig a január 31-i Liverpool – Chelsea Premier League labdarúgó mérkőzés élő közvetítése az első, aminek Dolby Atmos hangja lesz.

Kapcsolódó linkek:

A Lionsgate Dolby Vision és Dolby Atmos házi videókat ad ki
A Dolby Atmos és DTS:X hangformátumokról
Dolby Cinema: egyre több film és vetítőterem már Linzben is
Az első DTS:X hangsávú Blu-ray film júliusban jelenik meg
Augusztusban indul a BT Sport Ultra HD csatornája
Dolby Atmos: már tíz Blu-ray film támogatja a hangformátumot
A Transformers az első Dolby Atmos hangsávú Blu-ray Disc
Dolby Atmos a házi-moziban
Dolby Atmos: a forradalmian új surround mozi hangformátum

2 hozzászólás “Dolby Atmos: már több mint 2000 moziban és 500 filmen” bejegyzéshez

  1. Egyetlen egy kérdésem van: Magyarországon hol és melyik moziban lehet meghallgatni a legújabb Dolby Atmos hangrendszert? Szeretném személyesen felkeresni és meghallgatni.

    Köszönöm
    Baneth Péter

    1. 2017 áprilisában a Mammut 2-ben nyílt 5 termes moziból 2-ben, aztán 2018 tavasszal a Mom Parkban, majd júniusban a Mammut 1-ben is átadtak néhány mozitermet Dolby Atmos hangrendszerrel. A Cinema City sem szeretett volna lemaradni, az Alleeban 1, az Arénában 2 termet épített át. Ne feledje ellenőrizni, hogy a filmnek Dolby Atmos hangja legyen! (Adatvédelmi okokból töröltem a hozzászólásba írt személyes adatait)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .