Dolby Atmos a házi-moziban (Frissítve videóval)

1. Oldal

Mi is pontosan a Dolby Atmos és hogyan működik? Mik az audioobjektumok, a felfelé irányított hangszórók, és mi a 7.1.4 konfiguráció? A cikk ezekre a kérdésekre is választ ad, és bemutatja mi szükséges egy igazi Dolby Atmos hangrendszer felépítéséhez.


2012-ben jelent meg a „forradalmian új” Dolby Atmos mozihang technológia, amit ma már számos mozifilmeknél használnak. Nem volt kétséges, hogy a Dolby Atmos megjelenik a házi-mozikban is és a szórakoztatóelektronikai gyártók már kínálják az új hangrendszer házi megvalósítását szolgáló termékeiket.

Dolby_Atmos_600x354.jpg
A Dolby Atmos az első objektumalapú hangrendszer, ami nem egyszerűen több csatorna, hanem audioobjektumok megszólaltatásával állítja elő a térbeli hangélményt. Audioobjektum minden a film adott jelenetében hallható hang – egy gyermek kiáltása, egy helikopter felszállása, egy rendőrautó szirénája. Ezeket az audioobjektumokat – melyekből akár 128 különböző lehet egyszerre a hangképben – egy virtuális hangtérben keverve a filmkészítő hangmérnökök eldönthetik, hogy azok hangja pontosan hol helyezkedjen el és merre mozogjon a jelenet során. Az utóbbi információkat speciális metaadatokként minden egyes audioobjektum magával hordozza, hogy aztán ezt feldolgozva lehessen reprodukálni a hangot a Dolby Atmos hangrendszeren.

A csatornákon alapuló hangrendszer korlátait áttörve a filmkészítőnek nem kell már törődnie a felállított hangsugárzókkal, hogy azok hányan és hol vannak elhelyezve, vagy hogy egy bizonyos hangnak a bal hátsó esetleg a jobb hátsó surround csatornából kell megszólalnia. A Dolby Atmos segítségével a filmkészítőnek csak arra kell gondolnia, hogy a történet szerint a szirénázó rendőrautó a jelenetben merről merre halad. A moziban és a házimoziban használt Dolby Atmos hangrendszer is intelligensen képes leképezni, hogy mely hangsugárzókon megszólaltatva állítható elő a kívánt audioobjektum – például a rendőrautó szirénája – pontosan a filmkészítő szándéka szerint.

Egy film 7.1 csatornás hangsávja a maga teljességében csak egy hét hangsugárzóból és mélynyomóból álló hangrendszeren szólaltatható meg, viszont ezeken sem nyújt nagyobb élményt egy 5.1 csatornás tartalom. Ezzel szemben a Dolby Atmos rendkívüli rugalmasságot biztosít. Már hét hangsugárzó is teljes élmény kínál, és további hangsugárzók hozzáadásával még gazdagabb, részletesebb hang nyerhető. A Dolby Atmos kompatibilis vevőerősítő maga határozza meg, hogy a rendelkezésre álló hangsugárzókat miként használja a körülölelő hang előállítására. Ez az úgynevezett hangtér-leképzés.

Egy Dolby Atmos házimozi hangrendszer akár 24 fejmagasságban és 10 fej fölött elhelyezett hangsugárzóból állhat, ha van elegendő tér azok megfelelő installálásához és persze telik is rá. A hardvergyártók azonban maguk döntik el, hogy hány hangsugárzó meghajtására alkalmas AV erősítőt van értelme kínálni a vásárlóknak. Most úgy tűnik, hogy tipikusan 9 illetve 11 csatornásak lesznek ezek az erősítők, bár van cég, amelyik 32 csatornásat is tervez.

HTMLON
HTMLOFF

 

Mi is pontosan a Dolby Atmos és hogyan működik? Mik az audioobjektumok, a felfelé irányított hangszórók, és mi a 7.1.4 konfiguráció? A cikk ezekre a kérdésekre is választ ad, és bemutatja mi szükséges egy igazi Dolby Atmos hangrendszer felépítéséhez.

A valóságban körülöttünk mindenhonnan, így a fejünk fölül is érzékeljük a hangokat. A Dolby Atmos hangot pont a fej fölötti hangok előállításának lehetősége teszi realisztikussá. A fej fölötti hangok kelthetőek a mennyezetre telepített hangsugárzókkal, de más módon is. Pszicho-akusztikai és hangfizikai ismeretekre alapozva dolgozták ki azokat a hangsugárzókat, amelyek hanghullámait a néhány méterre lévő mennyezetre irányítva, és onnan visszaverődve állítják elő a fej fölötti hangokat.

Ezek az úgynevezett Dolby Atmos kompatibilis hangsugárzók előre sugárzó és a felfelé irányított hangszórókat egy dobozba építve tartalmaznak, de természetesen azokat külön-külön hajtják meg. A hagyományos hangsugárzók mellé külön is lehet kapni Dolby Atmos hangsugárzó modulokat, amelyek csak a felfelé irányított hangszórókat tartalmazzák. Ezek a modulok a meglévő hangsugárzók tetején vagy valami más közeli felületen helyezhetőek el.

A Dolby Atmos kompatibilis hangsugárzók a legjobb fej fölötti hangot akkor tudják előállítani, ha a mennyezet sík, nem boltozatos vagy ferde, és anyaga hangvisszaverő, például szokványos gipszkarton, vakolat, beton vagy fa. A Dolby a technológiát 2,4 és 2,7 m közötti belmagasságú szobákhoz tervezte, de a tesztek azt mutatják, hogy még 4,3 m magasságú mennyezet esetén is működik, bár minél magasabbról verődik vissza annál diffúzabb lesz a fej fölötti hang. A süllyesztett lámpatestek, a csillár, a mennyezeti díszszegélyek, rozetták és a fűtés vagy a légkondicionálás nyílásai a plafonon észrevehetően nem zavarják a Dolby Atmos hangélményt.

A Dolby ajánlása szerint a legtöbb esetben négy fej fölötti hangsugárzó már a legjobb Dolby Atmos élményt biztosítja, de kettővel is jó hangot lehet előállítani.

A Dolby Atmos „referencia” hangsugárzó konfigurációit követve bárki megteremtheti a kívánt hangélményt, miközben a legtöbbet hozhatják ki már meglévő eszközeikből.

Dolby_Atmos_5.1.2.jpg
Ezek között az 5.1.2 jelölésű konfiguráció (lásd fent) egy hagyományos 5.1 csatornás hangrendszert egészít ki két további mennyezetre szerelt vagy Dolby Atmos kompatibilis hangsugárzóval, a 7.1.4 konfiguráció (lásd alább) pedig egy szokványos 7.1-es rendszerhez ad hozzá négy mennyezeti vagy Dolby Atmos kompatibilis hangsugárzót. Ez utóbbihoz már 11 végfokozattal rendelkező AV erősítőre van szükség. A Dolby Atmos objektumalapú rendszer azonban automatikusan sok más hangsugárzó konfigurációhoz adaptálható.

Dolby_Atmos_7.1.4.jpg
Dolby Atmos hangsávú filmek elérhetőek Blu-ray Disc lemezeken vagy streaming tartalomszolgáltatásokon, és játékok is rendelkeznek ilyen hanggal. A Dolby új skálázható algoritmusokat és bővítéseket dolgozott ki a Blu-ray lemezek Dolby TrueHD formátumához és a streaming szolgáltatásoknál használt Dolby Digital Plus formátumhoz, hogy azok támogassák a Dolby Atmos hangot. Ehhez csak a Blu-ray specifikációnak megfelelő lejátszó illetve a streaming videoszolgáltatás alkalmazását futtató médiabox, játékkonzol, sőt nemsokára a TV HDMI kimenetét az audio bitfolyam kiadására, azaz bitsteam kimeneti módba kell állítani, és ezt a jelet csatlakoztatni Dolby Atmos kompatibilis AV vevőerősítőhöz vagy processzorhoz.

A Dolby Atmos házimozi bármely sztereó, 5.1, vagy 7.1 tartalmat képes megszólaltatni, és választható, hogy a technológia automatikusan adaptálja a csatorna-alapú jelet is, kihasználva az új rendszer összes lehetőségét, beleértve a fej fölötti hangsugárzókon át megszólaló hangot is.

Kapcsolódó linkek:

Dolby Atmos: már több mint 2000 moziban és 500 filmen
A Lionsgate Dolby Vision és Dolby Atmos házi videókat ad ki
A Dolby Atmos és DTS:X hangformátumokról
Dolby Atmos: már tíz Blu-ray film támogatja a hangformátumot
A Transformers az első Dolby Atmos hangsávú Blu-ray Disc

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..