Panasonic: új OLED TV-k HDR10+ támogatással 2018-ra (Videókkal frissítve)

A Panasonic a CES 2018 kiállításon bejelentette új FZ950 és FZ800 OLED TV-it, melyek már támogatják a dinamikus meta-adatokat kezelő HDR10+ tartalmakat.


A tavalyi Panasonic 195 centis (77”) EZ1000 marad a márka OLED TV kínálatában, az új FZ950 és FZ800 szériák 140 és 164 centis (55 és 65 hüvelykes) képméretben lesznek kaphatóak. Ezek a márka első OLED TV-i, melyek már támogatják a dinamikus meta-adatokat kezelő HDR10+ formátumot, de a Dolby Vision-t nem – azt csak a márka új DP-UB820/824 Ultra HD Blu-ray lejátszója teszi. Természetesen az új modellek az alap HDR10 és a Hybrid Log Gamma (HLG) tartalmakat is kezelik.

Panasonic FZ950

A 2018-as OLED TV-k 4K felbontásúak és a HCX (Hollywood Cinema Experience) processzor legújabb generációját valamint egy sor jelentős fejlesztést alkalmaznak bennük. Ez utóbbiak közé tartozik a „Dynamic Scene Optimizer”, ami „mesterséges intelligenciát használva a dinamikus meta-adatokat utánozza az új 4K TV-ken HDR10 forrás lejátszásakor”, valamint a „HDR Brightness Enhancer”, ami egy beépített fényérzékelő használatával „megőrzi azt, amit az alkotó érzékeltetni akart manuálisan vagy automatikusan állítva, hogy miként nézzen ki a HDR tartalom egy világosabb szobában”.

„A HCX processzor gépházteteje alatti legnagyobb változás egy teljesen új „Dynamic LUT” rendszer bevezetése. A LUT (Look-Up Table) technológiát széles körben alkalmazzák professzionális utómunkálati és műsorgyártói körökben, Hollywoodban és azon kívül is, a színpontosság biztosítására. Eddig a forrás által használt színtér szerint fixek voltak a LUT-ok; az újítással a HCX automatikusan figyeli a jelenet átlagos fényességét és mesterséges intelligenciát használva dinamikusan tölti be az adott jelenetnek megfelelő LUT-ot. Ez jelentős javulást eredményez a közepes-fényességű jeleneteknél, sokkal természetesebbé téve azok megjelenését.” – áll a kiadott sajtóanyagban.

Panasonic FZ800

A cég azt is kiemeli, hogy az FZ950 és FZ800 készülékek játék módja az „eddigi leggyorsabb válaszidőket” kínálja, de számszerűen nem adták meg a bemenetről mért késleltetés (input lag) mértékét.

A Panasonic továbbra is együttműködik a hollywoodi Deluxe koloristáival, hogy a lehető legpontosabb képminőségben reprodukálhassa készülékeivel a filmkészítők által megalkotott képet. Ennek eredményeként a Deluxe mellett egyre több hollywoodi film-utómunka stúdió választja és használja a Panasonic OLED TV-it kliens referencia monitorként a filmgyártás folyamatában. Mivel ugyanezeket az OLED TV-ket a fogyasztók is megvehetik, így a cég szerint sosem volt még igazabb a mondás, miszerint azok „Hollywoodot hozzák otthonába”.

Az FZ950 és az FZ800 a design és a hangsugárzó rendszer tekintetében különböznek csak. Az FZ950 megkapja az először a tavalyi EZ1000 modellhez is mellékelt „Dynamic Blade  Tuned by Technics” hangsugárzó rendszert. Mind az FZ950, mind az FZ800 rendelkezik a képernyő tükröződését minimalizáló „Absolute Black Filter” szűrővel.

A piaci megjelenést, az árakat és a pontos specifikációt a Panasonic valószínűleg februári éves konvencióján teszi közzé.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.