3D demócsatorna az Astra műholdról (Frissítve)

1. Oldal

A SES Astra a május 3-tól Kölnben megrendezésre kerülő ANGA Cable 2010 kiállítás alkalmából induló 3D demócsatornája megkezdte a tesztsugárzást, aminek vételéhez új 3D képmegjelenítésre alkalmas tévékészülékre is szükség van.
Az Astra Deutschland ügyvezető igazgatója Wolfgang Elsaesser által bejelentett új 3D demócsatorna a 23,5 fok keleti pozícióból megkezdte a sugárzást a 11.778 MHz frekvencián, Vertikális módban (DVB-S2, SR 27500, FEC 9/10 (QPSK)), „Test” azonosító névvel.

A luxemburgi székhelyű műholdas szolgáltató már jelentős múlttal bír az új technológiák bemutatásban és promóciójában, és aktívan vesz részt a szabványok felállításában. Az első Európa szerte fogható HDTV műsorsugárzás is Astra műholdról zajlott.

ASTRA.JPG
A legutóbbi berlini „SES Astra Satellite Monitor”elnevezésű rendezvényen Ferdinand Kayser a SES Astra elnök-vezérigazgatója előadásában azon várakozását fejezte ki, hogy a 3D lesz a „következő nagy dolog”.

A 3D tesztsugárzás során a műholdas szolgáltató a demócsatorna műsorait az úgynevezett „Side-by-Side Horizontal” 3D formátumban továbbítja. Ez azt jelenti, hogy anamorfikusan összenyomott és egymás melletti bal- és jobbszemnek szánt képek alkotják a 1080i felbontású képkockákat. A program így a jelenlegi HDTV vevőkészülékekkel is fogható, de természetesen a sztereoszkópikus kép megjelenítéséhez szükség van arra alkalmas síkpaneles TV-re vagy vetítőre is 1.4a verziójú HDMI bemenettel. Ezek a készülékek az említett bemeneten keresztül fogadják a 3D képformátumot, ami csökkentett (960×1080 pixel) felbontásban jelenik meg.

Kapcsolódó linkek:

HDMI 1.4a: a választható 3D formátumok specifikációjával
Áprilisban indul Európa első 3D TV csatornája a Sky 3D
Európa fele műholdas TV-t néz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .