A Netflix 2014-ben kezdi a 4K tartalmak online terjesztését

1. Oldal

A Netflix 2014-ben elindítja 4K streaming szolgáltatását, ami kezdetben csak a következő generációs Ultra HD TV-ken megjelenő új alkalmazással lesz elérhető, de az új játékkonzolokon és más média box-okon nem.


A világ sok országában internetes videó streaming szolgáltatást nyújtó Netflix már teszteli a 4K Ultra HD online tartalomterjesztést, és jövőre el is indítja azt a House of Cards sorozat második évadjával.

Netflix_4K.jpg
Neil Hunt a Netflix termékigazgatója a stuff.tv riportjában mondott el néhány részletet a streaming szolgáltatásról még a januári CES 2014 kiállítás előtt, ahol további bejelentések várhatóak.

Kezdetben a Netflix 4K streaming alkalmazását csak a jövőre megjelenő 4K Ultra HD Smart TV-k kezelik majd, és azok közül sem mindegyik. A cég vezetője ugyan nem nevezett meg gyártókat, mondván hogy azokat a CES 2014-en jelentik be, de a fontosabb TV márkák (LG, Panasonic, Samsung, Sharp, Sony) sejthetően köztük lesznek. Az új PS4 és Xbox One konzolokon ellenben egyelőre nem lesz támogatott a Netflix 4K streaming szabványosítási és jogvédelmi okok valamint a HDMI 2.0 kimenet hiánya miatt.

Az említett drámasorozaton kívül mást is kínál majd a Netflix, de Hunt hangsúlyozta, hogy egy ideig eltart majd a 4K katalógus felépítése. A tartalmak hiánya miatt azonban fontosnak tartják, hogy mielőbb megjelenjenek és nyomuljanak a 4K-val.

A Netflix azt ígéri, hogy nemcsak a nagyobb felbontásra (a több pixelre), de az UHDTV szabványban rögzített magasabb képfrissítésre és gazdagabb színtérre is odafigyelnek. A cég szándéka szerint jövőben gyártott saját eredeti tartalmaiknál ezeket is alkalmazzák majd, a magasabb képfrissítést valószínűleg 2015-ben, a gazdagabb színteret 2015-ben vagy 2016-ban.

Hunt azt is elmondta, hogy az eddiginél kétszer hatékonyabb új HEVC elnevezésű H.265 videó tömörítési technológiát fogják használni, és valószínűleg 15 Megabit/sec körüli adatátviteli sebességgel továbbítják majd a 4K tartalmakat.

Kapcsolódó linkek:

YouTube: már most VP9 tömörítésűek a 4K videók
A Netflix 4K Ultra HD online tartalomterjesztést tesztel
Az első online továbbított 4K film REDRAY lejátszóhoz
Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV
Sony: ősszel indul a Video Unlimited 4K tartalomszolgáltatás
A PS4 és a 100 euróval drágább Xbox One is karácsonyra jön
Még idén eldől lesz-e Blu-ray 4K
ITU jóváhagyás a H.265 HEVC videó tömörítési szabványnak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .