A Blu-ray januárban megelőzte a HD DVD-t

1. Oldal

Stúdióforrások szerint januárban minden HD DVD-n értékesített filmre két eladott Blu-ray Disc mozi jutott, melyet megerősíteni látszik a Nielsen VideoScan kiskereskedelmi forgalmat mérő adatai is. A Sony már győzelmi kampányt tervez.


A Blu-ray támogatói formátumuk előretörését annak tulajdonítják, hogy a hónap során több film jelent meg Blu-ray mint HD DVD lemezen, és a fogyasztók gyorsan elfogadták a Sony Blu-ray lejátszásra alkalmas PlayStation 3 (PS3) videojáték konzolját. Ezekkel együtt jelenleg az USA több mint egymillió háztartásában van Blu-ray lejátszásra alkalmas készülék (asztali lejátszó, alkalmas PC vagy PS3).

„Úgy gondolom, végül minden úgy kezd alakulni a formátummal, ahogy gondoltuk” mondta a Sony Pictures Home Entertainment elnöke David Bishop. „Megvan a kritikus tömeg a tartalmat tekintve, a világ szórakoztatóelektronikai gyártóinak legnagyobb tömegével rendelkezünk, akik támogatják ezt a formátumot. Ez vezette a Blu-ray-t az első helyre.”

S bár mindez igen sokba – előreláthatólag harmadik negyedéves profitja 50%-os csökkenésébe – kerül, a Sony annyira magabiztos, hogy Bishop elmondása szerint a stúdió azt tervezi, kampányba kezd, melyben a formátumháború győzteseként hirdetik majd a formátumot. „Az üzenet, amit a fogyasztók számára közvetíteni fogunk, hogy most már biztonsággal lehet választani,” mondta. „Nem kell tovább kivárni.”

Plakat_Blu-ray_vs_HD-DVD.jpg
A tény azonban az, hogy a HD DVD eladás egyenletes tempóban zajlik, csak nem növekedett olyan ütemben, mint a Blu-ray. S ahhoz képest, hogy becslés szerint legalább négyszer több Blu-ray lejátszásra alkalmas berendezés van az amerikai fogyasztók birtokában, mint HD DVD lejátszó, ez a januári 2:1 lemezeladási arány nem tűnik olyan bíztatónak a Blu-ray tábor számára. Főleg, hogy nem tudni, milyen szinten stabilizálódik a Blu-ray lemezvásárlási kedv, amit nagyban segített az új PS3 tulajdonosoknak ingyenesen adott Blu-ray lemezutalvány. A trendek bizonytalanságát jelzi, hogy a DVDEmpire.com „HD Wars” statisztikája szerint a február 6-ai héten a Blu-ray 51,83%-ot, a HD-DVD 48,17%-ot tettek ki az összes eladásokból, tehát az olló nemhogy nyílni, de záródni látszik.

Januárban 25 Blu-ray mozi jelent meg, míg HD DVD műsoros lemez csak 11. Január első három hetében többet adtak el a legnépszerűbb Blu-ray filmekből, mint a legkelendőbb HD DVD-kből. A Lionsgate Crank (Felpörögve) című Blu-ray lemezéből 7.500 kelt el, míg ugyanezen időszakban a bestseller HD DVD Batman Kezdődik csak 4.100 példányban fogyott. De ez az összehasonlítás is csalóka, mert nem minden film kapható mindkét formátumban. A Crank (Felpörögve) új megjelenés volt, és nem elérhető HD DVD-n, míg a Batman Kezdődik már múlt november óta Blu-ray és HD DVD formátumban egyaránt megvehető.

Az Amazon HD lemezeladásait követő weboldalon most például a Warner február 13-án megjelenő The Departed (A Tégla) a legkeresettebb nagyfelbontású mozi mindkét formátumot tekintve, és a Blu-ray változat a 36., a HD DVD verzió a 28. a rangsorban, pedig az utóbbi négy dollárral drágább is, mivel kombó DVD/HD-DVD lemezről van szó.

A kiskereskedelmi forgalmazók se olyan biztosak a dolgukban, mint a Sony. A Best Buy szóvivője szerint a kiskereskedők úgy hiszik a győzelem deklarálása előtt az iparágnak egy formátum mögé kéne egyesülnie.

Kapcsolódó linkek:

Sony PS3: március 23-tól Európában is
A formátumháborúnak még nincs vége (Kommentár)
Formátumháborús patthelyzet
Nem túl jó a Blu-ray fogadtatása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .