A formátumháborúnak még nincs vége (Kommentár)

Bár a több mint egy hete véget ért CES 2007-en a Blu-ray tábor már deklarálta győzelmét, úgy tűnik a két lemez még jó ideig együtt létezik majd a piacon, és sokan ezt a tényt már tudomásul vették.


A formátumháborúnak vége, győzött a Blu-ray?

A Blu-ray Disc Association (BDA) a CES 2007-en önbizalommal telve deklarálta a Blu-ray Disc (BD) győzelmét. Ezt és a formátumháború rövidesen bekövetkező végét jórészt arra alapozták, hogy tízezer megkérdezett BD lejátszásra alkalmas PlayStazion 3 (PS3) tulajdonos 80%-a jelezte fog BD filmeket vásárolni, és 75%-uk elsődleges filmnéző eszközként is használja majd a játékkonzolt. Azt is bejelentették, hogy már 2006. végére leszállítottak az amerikai piacra 1 millió PS3-at.

Bár ez remek hír a BDA számára, de egyrészt az NPD Group adatai szerint az év végéig még csak 700.000 PS3-at adtak el az USA-ban, másrészt a Japánban értékesített 500.000 darabbal együtt is csak a tervezett 2 millió konzol alig több mint fele talált gazdára. Nem mellékesen a karácsonyi szezonban a nagy versenytárs Xbox 360-ból 1,1 milliót adtak el csak az USA-ban, és ami a formátumok versengése szempontjából fontosabb gazdára talált hozzájuk 92.000 HD DVD kiegészítő egység is. A rendelkezésre álló adatok szerint tehát 2006-ban az USA-ban az asztali lejátszókat és a PS3 konzolokat is figyelembe véve 750.000 BD lejátszó és kb. 175.000 HD DVD lejátszó kelt el. A Toshiba második generációs HD DVD lejátszói csak az év végén kerültek forgalomba, így azok eladása már komolyan nem befolyásolhatta az adatokat.

A legfontosabb kérdés azonban továbbra is az, hogy a PS3 konzolok új gazdái közül hányan vesznek majd nemcsak kíváncsiságból, de rendszeresen BD lemezeket.

HD_DVD kontra Blu-ray.jpg
A leghihetetlenebb kijelentéseket azonban Mike Dunn a csak BD filmeket megjelentető 20th Century Fox (Fox) elnöke tette: „Várakozással tekintünk ez elé a kulcsfontosságú év és a Blu-ray mint nagy felbontású médiaszabvány végső intézményesülése elé. Valójában első ízben a december 24-ei héten múlta fölül a Blu-ray eladási teljesítménye a HD DVD-jét, figyelemre méltó 20%-al. Sőt, mi több kutatásaink azt mutatják, hogy az első negyedév végére az értékesítési különbség addig szélesedik, hogy a Blu-ray 3,5:1-hez arányban előzi majd meg eladásban HD DVD-t”. Ezt alátámasztandó egy grafikon is napvilágot látott, mely azt hivatott illusztrálni, hogy heti bontásban miként alakul majd a BD és HD DVD filmek eladási aránya.

Túl azon, hogy egy nem független stúdió vezetőjének megnyilatkozásáról és előrejelzéséről van szó, azok hitelét más is erősen megkérdőjelezi. Az csak mellékes, hogy egy tipográfiai hiba miatt a 3,5:1 eladási arányt 2011-re teszi a grafikon, de az már szinte vicc, hogy e szerint a HD DVD eladások a teljes eljövendő időszakban látszólag változatlan szinten maradnak. Vagyis a Fox azt akarja elhitetni, hogy a Blu-ray eladások rakétaként emelkednek majd, míg a HD DVD értékesítés stagnálni fog.
Mi a valóság?

Nos, az AC Nielsen VideoScan-hez hasonló független, megbízható és mindenre kiterjedő eladási adatok hiányában egyelőre csak olyan tájékoztató információkra lehet hagyatkozni, mint például a DVDEmpire.com online értékesítő oldal „HD Wars” jelentése, mely százalékosan mutatja, hogy összes HD lemezeladásaikon belül mennyi az egyes formátumok aránya. E szerint az elmúlt 3. naptári héten a HD DVD 43,41% a Blu-ray 56,59%-ot produkált. Az Amazon.com www.eproductwars.com oldalán a BD és HD DVD filmek rangsorai találhatóak. Itt többek között az látható, hogy az első 10 HD DVD film előrébb áll az eladási listán, mint a legkeresettebb 10 BD lemez, és a BD filmek átlagára hozzávetőleg 2,5 dollárral (kb. 10%-al) több, mint a HD DVD filmeké, pedig ezek közül jó néhány hibrid, azaz szabvány DVD réteget is tartalmazó változat.

Szerintem pusztán azáltal, hogy a HD DVD még nem tűnt el a színről, sőt a vártnál ugyan gyengébb 2006-os HD lemezeladásból győztesen került ki, már biztosította, hogy még hosszú ideig versenyben lehet a BD-vel szemben.

Ezt igazolják azok a próbálkozások is, melyek igyekszenek megoldást találni a kialakult helyzetre, és a formátumdilemma miatti fogyasztói bizonytalanság ellenére ösztönözni a HD lemezek vásárlását. Ilyen a semleges és tavaly a BD-nél kétszer több HD DVD-t értékesítő Warner Bros. Total Hi Def lemeze, vagy az LG kicsit felemásra sikerült hibrid lejátszója. Nem véletlenül a BDA nem fogadta lelkesen ezeket a megoldásokat, melyek tudomásul veszik a HD DVD létezését, és további legitimációt biztosítanak a legyőzöttnek ítélt formátumnak.

Hogy a harcos sikerpropaganda ellenére a BDA is tisztában van vele, a formátumháború még valójában nem dőlt el, azt az is bizonyítja, hogy úgy tűnik kénytelen még a pornófilmiparnak is engedni, holott ezt nyilvánvalóan nem szívesen teszi. Miután az első erotikus tartalmú HD DVD filmek már megjelentek, és gyártóik elpanaszolták, hogy szándékaik ellenére voltak kénytelenek alkotásaik BD-n való megjelentetéséről lemondani – mert falakba ütköztek a Blu-ray részéről -, a BDA most már tagadják, hogy akadályoznák a felnőtteknek szóló filmek megjelenését. Marty Gordon a BDA alelnöke – nyíltan persze nem utalva a pornófilmstúdiókra -, de azt nyilatkozta, hogy bármely tartalomszolgáltatóval együttműködnek, akik közönségüknek nagy felbontású otthoni szórakoztatási élményt nyújtanak. És láss csodát, a legnagyobb erotikus filmstúdió a Vivid Entertainment március végén már nem csak HD DVD-n, de BD-n is megjelenteti Debbie Does Dallas … Again című zaftos filmremekét.

Nos meglátjuk, mit hoz a jövő. De a fogyasztók tájékozatlanságát jól mutatja az NPD Group piacelemzése, mely szerint a megkérdezett amerikai vásárlók 85%-a azt gondolja, hogy már most nagy felbontású DVD filmeket vásárol, holott ezen filmek javarészt nem is kaphatóak HD-ben, és azok 59%-a, akik azt hiszik, hogy HD filmeket vesznek nem is rendelkezik megfelelő lejátszóval. Ráadásul elég kevesen, csak a megkérdezettek 10%-a tervezi, hogy nagy felbontású DVD lejátszót vásárol majd az elkövetkező fél évben, és 70-80%-uk határozottan állítja nem is fog ilyet venni.

Egy ilyen bizonytalan és állandóan fejlődő technológiai piacon még bármi megtörténhet, akár az is, hogy mind a Blu-ray, mind a HD DVD veszít, mondjuk az internetes filmleöltéssel, az IPTV-s és kábel TV-s filmszolgáltatásokkal szemben.

Kapcsolódó linkek:

Warner: Total Hi Def lemezek az év második felétől
LG: bemutatták a BH100 hibrid Blu-ray HD DVD (?) lejátszót (Frissítve 2.)
Felnőtt tartalmak a HD DVD-vel egy ágyban?
Blu-ray HD DVD hírek a CES 2007-en (II.)
Blu-ray HD DVD hírek a CES 2007-en (I.)
Formátumháborús patthelyzet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .