A CeBIT-en is zajlik a Blu-ray kontra HD DVD csata

1. Oldal

A Hannoverben zajló CeBIT-en került bejelentésre, hogy megalakult a European HD DVD Promotional Group, a Blu-ray Disc Association európai elnöke szerint pedig három év múlva már DVD sem létezik majd.


BD_logo_150px.JPGKezdjük talán az utóbbi, túl sok realitásérzéket nem tanúsító kijelentéssel, melyet Frank Simonis tett, ami szó szerint így hangzott el a Blu-ray Disc (BD) Association európai elnöke szájából: „Három éven belül csak Blu-ray lesz”. Aztán a Sony PlayStation 3 (PS3) eheti megjelenése alkalmából a CeBIT-en megtartott beszédében pontosabban is kifejtette igen optimista jóslatát, miszerint a BD a HD DVD-t már legyőzte, és mindössze három éven belül felváltja a DVD-t is. Simonis azt is kijelentette, hogy 2006. végére a BD a HD piac 96 százalékát tudhatta magáénak Japánban, és ebben Európa is követni fogja. Majd beszédét azzal zárta: „A tartalom a király és a BD-nek van tartalma”. Ezzel arra utalt, hogy a nyolc nagy hollywoodi filmstúdió közül öt kizárólagosan csak a BD-t támogatja, további két stúdió BD és HD DVD lemezeke is megjelentet, s csupán a Universal ad ki csak a HD DVD-t.

A DVD három éven belüli eltűnését igencsak megkérdőjelezi, hogy több mint 140 millió DVD lejátszó van használatban világszerte. Blu-ray lejátszásra alkalmas berendezés viszont most még csak kb. 2 millió van a piacon, s ezek is javarészben a PS3 játékkonzolok. A Sony egyébként továbbra is 6 millió PS3-at szeretne eladni ez év végéig, de kérdéses, hogy ezt a célt sikerül-e elérnie, mert egyelőre a versenytársak játékgépei, közte a nagy rivális Microsoft Xbox 360 jóval kelendőbbek.

A HD DVD Európában még mind az eladott lejátszók, mind a lemezek tekintetében jelentősen vezet a BD előtt, s ez jórészt azzal magyarázható, hogy jelenleg csak két asztali Blu-ray lejátszó kapható, és az európai piacra szánt egymillió PS3 csak a héten kerül a boltokba. Nem kétséges, hogy amint a BD lejátszásra alkalmas játékkonzolok eljutnak az európai háztartásokba is, a formátum piaci súlya növekedni fog az öreg kontinensen is.

HD-DVD_logo_150px.JPGA Studio Canal, a Universal, a Toshiba és a Microsoft sajtótájékoztatón jelentette be a CeBIT-en, hogy megalakult a European HD DVD Promotional Group támogatói csoportot. Az új szervezet filmstúdiókat, forgalmazókat, szórakoztatóelektronikai, IT és PC gyártókat, valamit lemezsokszorosító és előállító cégeket tömörít majd egész Európából és a föld más tájairól. Ahogy a hasonló észak-amerikai szervezet, úgy az európai is az eredetileg Japánban szervezett HD DVD Promotional Group-al működik együtt a formátum minőségének és értékeinek fogyasztók számára történő megismertetésben.

A jelenleg is futó marketingkampány, mely a „The Look and Sound of Perfect” (talán „tökéletes látvány és hang”-nak fordítható) jelszóval mutatja be a HD DVD-t Európában is felhasználásra kerül a www.hddvdeurope.com weboldal országonkénti változatainak elindításával. A csoport és tagvállalatai azt tervezik, hogy a 2007-es karácsonyi vásárlási szezonban és 2008-ban támogatással állnak a kampány mögé. A kampány a formátumot és a vele együtt forgalmazott HD DVD hardvereket promótálja majd. A hivatalos sajtóanyaga szerint e hónap végéig 100-nál több (harmaduk európai stúdióktól származó), az év végéig pedig már 300 többnyelvű műsoros HD DVD lemezt lehet majd kapni Európában. Egy külön előadáson az is elhangzott, hogy a fogyasztókat nemcsak a hollywoodi kasszasikerek érdeklik, de azok a regionális filmalkotások is, melyek Európában vagy Ázsiában születnek, s melyek HD DVD-n való olcsóbb és egyszerűbb megjelenését különösen a Toshiba és a Microsoft igyekszenek segíteni.

Kapcsolódó linkek:

Toshiba: az új HD-EP10 HD DVD lejátszó nyáron érkezik
Samsung: kérdéses a BD-P1200 Blu-ray lejátszó európai forgalmazása
A formátumháborús „helyzet egyre fokozódik”
Németországban egyelőre a HD DVD vezet a Blu-ray Disc-el szemben
Az európai PlayStation 3 kevesebb régi játékot tud majd lejátszani
Toshiba HD-XE1: a második HD DVD lejátszó februártól kapható Európában
Sony PS3: március 23-tól Európában is
A formátumháborúnak még nincs vége (Kommentár)
A következő hónapban már Európa is nagyfelbontású optikai lemezeket néz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .