Blu-ray HD DVD hírek a CES 2007-en (II.)

1. Oldal

A CES 2007 kiállítás kapcsán történtek minden bizonnyal jelentős kihatással vannak a Blu-ray és HD DVD között zajló formátumháború kimenetelére. Az alábbiakban foglaljuk össze a híreket
A Toshiba egy újabb 2. generációs HD DVD lejátszót illeszt a már kapható belépőszintű HD-A2 és a piacon jelenleg fellelhető egyik legigényesebb Silicon Optix Reon-VX Hollywood Quality Video (HQV) videoprocesszorral szerelt csúcsmodell a HD-XA2 közé. A HD-A20 mindazt tudja, amit a HD-A2, 1080p kimenőjellel 1.3-as HDMI csatlakozóján. A tavasszal üzletekbe kerülő új modell ára 599.99 USD (kb. 117.000 Ft) lesz, vagyis száz dollárral több a HD-A2-nél, de négyszázzal kevesebb a HD-XA2-nél. Európában HD-E1P lesz a típusjele.

BD-P1200.jpg
Az első 2. generációs Blu-ray lejátszót a Samsung viszi piacra. A BD-P1200 1.3-as HDMI-vel, LPCM, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, MPEG 2, DTS támogatással márciusban kerülhet a boltokba 799 USD-ért (kb. 156.000 Ft). A lejátszóban HQV processzor gondoskodik majd a tiszta képről, de nincs szó 1080p24 kimenőjelről.

A Sony kiállított termékei közül említést érdemel a Vaio XL3 média PC, amibe Blu-ray olvasó/író lemezmeghajtót építenek, csatlakozói között természetesen HDMI is akad. A prototípusok között ott a Sapphire 1 és 2 kódnévre keresztelt 2. generációs Blu-ray lejátszó is. Azt nem tudni miben különböznek az 1 és a 2, de képességeik listáján szerepel a 1080p24 kimenet és a Sony által már x.v.Color-ként emlegetett xvYCC kiterjesztett színtér támogatás is.

A kiállítás kapcsán megtartott sajtótájékoztatón a Sony bejelentette, hogy sikerült a múlt év végére leszállítaniuk 1 millió PlayStation 3 (PS3) Blu-ray lejátszóként is használható játékkonzolt az észak-amerikai piacra, és ambiciózus tervük szerint idén márciusra 6 millió egységgel szeretnék ellátni a világpiacot.

Az ellentábor támogatóinak beszámolója szerint valamivel több mint 175 ezer HD DVD lejátszó talált gazdásra Amerikában, s átlagosan 28 műsoros lemezt vásároltak ezek tulajdonosai. Ami azt illeti szükség lesz az új HD DVD lejátszók bővülő és vonzó kínálatára, ha lépést akarnak tartani a PS3 áradattal. A Toshiba mellett a kínai Lite-On, Alco, Alpine, valamint a high end termékeiról híres Meridian és az Onkyo is ígér HD DVD lejátszót. Az utóbbi meg is erősítette, hogy folyik a fejlesztése egy még idén piacra kerülő lejátszónak, amit egy hozzá HDMI-n keresztül csatlakozó vevőerősítővel együtt kívánnak megjelentetni.

Már a Verbatin is kínál kétrétegű 30GB-os HD DVD-R írható lemezt, de az igazán érdekes hír, hogy állítólag a HD DVD eddigi rétegenkénti 15GB-os kapacitását 17GB-ra tervezik növelni, és ráadásul egy harmadik ilyen réteggel elérhetővé válna az 51GB-os HD DVD lemez. Bár ennek műszaki megvalósíthatósága még igazolásra vár, és szabványosítása csak az év vége felé kezdődne, ha megszületik ez a lemez, olvad valamelyest a Blu-ray kapacitásfölénye.

Maxell BD-R-RE.JPG

S hogy az üres Blu-ray médiák terén is zajlik az élet azt jelzi, hogy a kétszeres sebességgel egyszer írható (BD-R) és újraírható (BD-RE), egy és kétrétegű lemezek a Maxell kínálatában is megjelennek még az első félévben.Kapcsolódó linkek:

Blu-ray HD DVD hírek a CES 2007-en (I.)
Formátumháborús patthelyzet
Toshiba: a HD-A2 és HD-E1 HD-DVD lejátszók már kaphatóak
Nem túl jó a Blu-ray fogadtatása
Sony: a BDP-S1 Blu-ray Disc lejátszó végre kapható
Kevesebb PlayStation 3, óvatosabb kereskedők
Az első Blu-ray Disc lejátszó a Házi-mozi portál adatbázisában
A PlayStation 3 és az Xbox 360 HD-DVD egység nagyhete (Kommentár)
Toshiba HD-E1 és HD-XE1 HD-DVD lejátszók az európai piacra
A Blu-ray Disc, HD-DVD formátumháború első hat hete

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .