A Foxconn a 8K TV-k piacának felfutásában bízik

1. Oldal

A Foxconn (Hon Hai) nagy összegű beruházásával épülő új panelgyártó üzeme 4K és 8K LCD TV-k tömeggyártását szolgálja majd, mely utóbbiak eladása már 2019-ben megkezdődhet, legalábbis ebben bízik a Sharp márkát birtokló cég.


A Samsung és az LG jókor lovagolta meg a LCD TV-k sikerének hullámait, és megelőzték a korábbi piacvezető japán gyártókat. Így aztán Dél-Korea lett az első a képernyőpanelek termelésében.

Kína azonban már ebben a negyedévben megelőzheti Dél-Koreát, számol be cikkében a China Post, idézve Charles Annis, az IHS Markit főigazgatóját: „Tény, hogy Kína 2017 második negyedévben felül fogja múlni kapacitás részesedésben a hosszú ideje domináns Dél-Koreát”.

8K_TV.jpg
Kínában több cég is komoly TV gyártó befektetéseket hajt végre. Köztük van a Hon Hai – ismertebb néven Foxconn -, mely a nemrég általa felvásárol Sharppal közös vegyesvállalata, a Sakai Display Products Corp. 61 milliárd jüan (kb. 2.600 milliárd Ft.) beruházással épít új LCD gyárat. A már épülő új gyártóüzem 10,5. generációs hordozófelületet dolgoz majd fel. Az ilyen nagy hordozókat kisebb darabokra felvágva 177, 203, 228 centis (70, 80, 90 inch) és akár 254 cetinél (100 inch) is nagyobb LCD TV panelek tömeggyártása is lehetséges.

A Kanton (Kuangcsou) városában 2019-ben már várhatóan tömeggyártásra kész üzem nagyméretű 8K felbontású TV-khez való panelek előállítására is alkalmas lesz. Kínában virágzik a TV ipar és más régiókban is készülnek a 8K televíziózásra való áttérésre, ami a közeljövőben be is következhet. Japánban már el is indult a kísérleti 8K műsorsugárzás, és a 2020-as tokiói olimpiát már 8K felbontásban készülnek közvetíteni. Terry Gou a Foxconn azt várja, hogy 2020-ra a 8K világpiac értéke eléri az 5,15 billió dollárt (kb. 1,5 billiárd Ft) értéket.

A 8K TV-k előállításához a Sharp által kifejlesztett LCD technológiákat fogják használni, ami azt jelenti, hogy a VA LCD panelek valószínűleg a IGZO technológiával. Ez lesz a világ egyik legfejlettebb LCD panelgyártó üzeme, talán csak a várhatóan valamikor 2019-ben elkészülő 11. generációs TCL üzeme lesz korszerűbb.

A Focxonn az OLED technológiába is befektet, de főleg a mobileszközökben használatos kisebb OLED panelekre összpontosítva.

Kapcsolódó linkek:

A Sharp visszaszerzi márkanevét az európai és amerikai TV üzlethez
A Sharp újra megjelenik, mint TV márka Európában
Panasonic, Sony és NHK közös fejlesztésű 8K TV 2020-ra
Japánban elindult a kísérleti 8K műsorsugárzás
A TV világpiacot 10 éve a Samsung uralja, de jönnek a kínaiak
A Foxconn felvásárolta a Sharpot

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .